Ένοχοι και οι τρεις αλλοδαποί για τη Νιγηριανή απάτη

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Αυτόφωρο δικαστήριο και οι τρεις αλλοδαποί που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να εξαπατήσουν πολίτες στη Ρόδο με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού χρημάτων, γνωστή ως «νιγηριανή απάτη».

Πρόκειται για έναν 32χρονο από τη Κούβα, ένα 33χρονο από το Καμερούν και ένα 64χρονο από τη Γερμανία οι οποίοι κατηγορούνταν για απείθεια, προπαρασκευαστικές ενέργειες παραχάραξης και πλαστογραφία πιστοποιητικών και χθες κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ στον 33χρονο από το Καμερούν και από 12 μήνες φυλάκιση και 5000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στους άλλους δύο. Οι ποινές αναστέλλονται και για τους τρεις επί τριετία.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Κατερίνα Βολονάκη, Μαρία Κρικοπούλου και Άκης Δημητριάδης.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, στις 14 Ιουνίου το πρωί στο κεντρικό λιμάνι της Ρόδου υπάλληλοι του Τελωνείου πραγματοποίησαν έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ο 33χρονος από το Καμερούν και ο 32χρονος από την Κούβα και εντόπισαν μέσα σε αυτό χρηματοκιβώτιο και ηλεκτρικό ψυγείο που περιείχαν, μεταξύ άλλων, δεσμίδες με εντυπώσεις στοιχείων χαρτονομισμάτων, διάφορες χημικές – χρωστικές – διαλυτικές ουσίες κ.α..

Ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και άμεσα ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν όλα τα ανευρεθέντα πειστήρια, καθώς και ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας γαλλικών αρχών που κατείχε ο 33χρονος.

Κατά την εξέταση-αξιολόγηση του συνόλου των συγκεντρωθέντων στοιχείων – πειστηρίων διακριβώθηκε ότι πρόκειται για σύνεργα που χρησιμοποιούν επιτήδειοι προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού χρημάτων, γνωστή και ως «νιγηριανή απάτη».

Επιπλέον, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης προέκυψε ότι ο 33χρονος, έχοντας προσυνεννοηθεί με τον 64χρονο, ταξίδεψε από τη Ρόδο στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον 32χρονο και επέστρεψαν μαζί ακτοπλοϊκώς στη Ρόδο (την 14.06.2017 το πρωί) μεταφέροντας τα κατασχεμένα πειστήρια προκειμένου να τα παραδώσουν στον 64χρονο.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο.