Μια «Ιδιαίτερη» Συνεστίαση σε εστιατόριο της Ρόδου

Της Μαίρη Παπανδρέου

Την Τετάρτη το μεσημέρι, σε εστιατόριο της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη συνεστίαση, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 60 άτομα.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της συντροφιάς, έγκειται στο γεγονός, πως όλοι οι «συνεστιαζόμενοι» είναι φίλοι που μοιράζονται κοινά ψυχοπνευματικά ενδιαφέρονται και παρακολουθούν προγράμματα της μη κερδοσκοπικής «Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινωνικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων» «Πανάκεια», επί σειρά ετών.

Γυναίκες και άνδρες, διαφόρων ηλικιών, επαγγελματικών προσανατολισμών και μορφωτικών επιπέδων, ‘μοιράζονται’ ίδιες αξίες, πνευματικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα, και παρακολουθούν σημαντικά προγράμματα της «Πανάκεια».

 


Η «Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινωνικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων» «Πανάκεια», ιδρύθηκε στη Ρόδο, το 2003, από τον Ψυχίατρο Δρ. Αναστάσιο Πλατή, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της «Πανάκεια», για «να εξυπηρετήσει κοινωφελείς σκοπούς με κύριο στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας στα Δωδεκάνησα.
 


Είναι η μοναδική μη κερδοσκοπική «Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινωνικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων» στην Ελλάδα, που λειτουργεί με αυτόν τον αξιοθαύμαστο επιστημονικό τρόπο, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν.
 


Αναγνωρισμένη Προσωπικότητα στον Ευρωπαϊκό χώρο, ο Ψυχίατρος Δρ. Αναστάσιος Πλατής, είχε εκλεγεί Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελβετία, όπου διέμενε επί σειρά ετών. Η αγάπη του για την γενέτειρά του τη Ρόδο, τον έφερε στην πόλη μας, όπου δημιούργησε το πρότυπο Κέντρο «Πανάκεια», στελεχώνοντάς το με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες: ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, δικηγόρους, σε Μονάδες Ψυχοκινητικής αποκατάστασης, κοινωνικές επανένταξης με δύο ξενώνες στον Αρχάγγελο, κέντρα ημερήσιας απασχόλησης κ.α.
 


Όλες οι δραστηριότητες χωρίζονται σε τμήματα και φέρουν αρχαία Ελληνικά ονόματα, όπως «Μελίτη» ονομάζεται ο Ξενώνας Ψυχοκινητικής Αποκατάστασης, «Κορωνίς» το Κέντρο Ημέρας για άτομα με ψυχοκινητικά προβλήματα, «Αρσινόη» το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με άνοια, «Μνήμη» ονομάζεται το πρόγραμμα ενημέρωσης και καταγραφής ανοϊκών συνδρόμων και σε άλλα εξειδικευμένα τμήματα, λειτουργούν προγράμματα ομαδικής νοητικής ενδυνάμωσης  μνήμης για υγιείς ενήλικες ανεξαρτήτου ηλικίας, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τεχνικές ενίσχυσης μνήμης.
 


Το πρόγραμμα «Αργολίδα»-προστατευμένο διαμέρισμα, είναι πρωτοποριακό, ενώ λειτουργούν και Δύο Πιστοποιημένα Κέντρα για Επανένταξη. Πρόσφατα ιδρύθηκαν δύο επιπλέον ομάδες πρόληψης στα ΚΑΠΥ και στο Παραδείσι. Συνολικά 32 Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και άλλοι υπάλληλοι, προσφέρουν πολλαπλές υπηρεσίες στην «Πανάκεια». Υπάρχει και το «Φιλικό Τηλέφωνο της Εφηβείας»,  «Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία» που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. 
 


Η «Πανάκεια» οργανώνει κάθε χρόνο Φεστιβάλ ταινιών ψυχικής υγείας, ομιλίες, ημερίδες και εκδίδει  το περιοδικό «Η παρέα μας» και το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, συμμετέχει σε  Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια. Ο Ψυχίατρος Δρ. Αναστάσιος Πλατής, φροντίζει ώστε η κάλυψη των οικονομικών αναγκών του Κέντρου «Πανάκεια», να στηρίζεται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
 


Ο Ψυχίατρος Δρ. Αναστάσιος Πλατής με επιστημονικούς συνεργάτες του, επισκέπτονται το Ψυχιατρείο Λέρου, για αξιολόγηση των ασθενών. Είναι σημαντικές οι προσφερόμενες Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, του Ροδίτη Διευθυντή του Ψυχιατρείου της Λέρου, Γιάννη Λουκά, που είχα τη χαρά και την τύχη, να επισκεφτώ και να εκτιμήσω, περισσότερο ως Ψυχιατρική Κοινωνική Λειτουργός, αλλά και ως ρεπόρτερ.
 


Σε ομιλία του, ο Δρ. Αναστάσιος Πλατής, είχε πει: «Η Θεραπευτική και η Πολιτική πτυχή, αποτελούν δύο διαστάσεις που συνυπάρχουν στην ανθρώπινη υπόσταση και που θα έπρεπε να είναι ομοούσιες για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με άλλους ανθρώπους, για όσους βοηθούν και συμβάλλουν με πράξεις και τις συμπεριφορές τους στην αποδοχή του εαυτού και στην επίτευξη ισορροπίας τόσο εσωτερικής, όσο και στις σχέσεις με τους άλλους».
 


Στη συνεστίαση της 14ης τρέχοντος, υπεύθυνοι Ψυχολόγοι, τόνισαν τη σημαντικότητα της εγγύτητας των ατόμων που μοιράζονται ίδια ενδιαφέροντα και στόχους, όπου η φιλική διάθεση και η σύμπνοια είναι εντυπωσιακή.

Υπενθύμισαν επίσης το πρόγραμμα του «7ου Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας», που θα πραγματοποιηθεί 10-16 Ιουλίου με προβολές σημαντικών ταινιών, στο κινηματοθέατρο «ΡΟΔΟΝ», με ελεύθερη είσοδο, όπως πάντα.