Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού. Η εκδήλωση είχε τίτλο: «΄Ενας μικρός Διαγόρας ταξιδεύει στην Ολυμπία» και  την υλοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες του Δ΄ 2 τμήματος του σχολείου.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα εμπνεύστηκε και υλοποίησε  η δασκάλα της τάξης κ. Βάσω Χρονοπούλου. Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν να  μάθουν τα παιδιά   το πώς γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα και επίσης να μάθουν την ιστορία και τις διακρίσεις των Ροδίων Ολυμπιονικών.

Απονομή κότινων στους νικητές Απονομή κότινων στους νικητές

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είχε διάρκεια περίπου τέσσερις μήνες στη διάρκεια των οποίων η δασκάλα η κα Χρονοπούλου με κατάλληλο υλικό που η ίδια επιμελήθηκε έμαθε στους μαθητές για την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, πότε ξεκίνησαν, πόσο ήταν η διάρκειά τους στην αρχή και στη συνέχεια, ποιες πόλεις συμμετείχαν, την εκεχειρία κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα βραβεία που έπαιρναν οι αθλητές και την καταξίωση που είχαν για πάντα.

Την Τρίτη στον αύλειο χώρο του σχολείου παρουσίασαν σε όλες τις τάξεις παρουσία πολλών γονέων το πρόγραμμά τους που ήταν μια πιστή αναπαράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.

Οι Ελλανοδίκες παρακολουθούν τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμουΟι Ελλανοδίκες παρακολουθούν τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και την επίκληση της πρωθιέρειας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μια μικρή λαμπαδηδρομία.

Οι μαθητές και οι γονείς παρακολούθησαν αναπαράσταση των Ολυμπιακών αγωνισμάτων όπως του ακόντιου, του άλματος, του δίσκου, της πάλης και του αγώνα δρόμου.

Τα παιδιά του τμήματος ήταν ντυμένα ανάλογα με την εποχή που αναφέρονταν και υπήρχαν μέχρι και Ελλανοδίκες που ανακοίνωναν τους νικητές και φρόντιζαν για την άρτια διεξαγωγή των αθλημάτων.

Η δασκάλα κ. Χρονοπούλου  με τις μαθήτριες που ήταν ιέρειεςΗ δασκάλα κ. Χρονοπούλου με τις μαθήτριες που ήταν ιέρειες

Παρουσιάστηκε η ιστορία της Καλλιπάτειρας, του Διαγόρα και του γένους των Ηρακλειδών που έκαναν ξακουστή τη Ρόδο ως πατρίδα των Ολυμπιονικών.

Οι μαθητές έκανα αναπαράσταση του Δόλιχου αγώνα και του Oπλιτόδρομου και εξαιρετικά συγκινητική ήταν η σκηνή του γύρου του Διαγόρα στο αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και η αποθέωση του από τους θεατές.

Παρουσίαση των αθλητών που συμμετέχουν στον ΟπλιτόδρομοΠαρουσίαση των αθλητών που συμμετέχουν στον Οπλιτόδρομο

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των κότινων στους νικητές  και τα πλήθη να  τους ραίνουν με λουλούδια. Τέλος να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση εντάσσονταν στο τρίτο πολιτιστικό δεκαήμερο που διοργάνωσε το σχολείο το χρονικό διάστημα από 4 έως 14 Ιουνίου 2017.