Νεαρός Σύριος έμαθε ελληνικά για να υπερασπίσει τον εαυτό του

Η τραγωδία που σημειώθηκε πριν από τρία χρόνια ανοικτά του Φαρμακονησίου, όπου χάθηκαν 12 ζωές αλλοδαπών που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια, αναβίωσε χθες στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισε, 23χρονος – σήμερα- Σύριος ο οποίος φερόταν ως ο κυβερνήτης του σκάφους που μετέφερε συνολικά 27 παράνομους μετανάστες από την Συρία και το Αφγανιστάν, από τους οποίους 3 γυναίκες και 9 παιδιά αγνοούνται μέχρι σήμερα.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για απλή μεταφορά τον αλλοδαπό και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 29 ετών από τα οποία θα εκτίσει τα 10 έτη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 14000 ευρώ.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου ο νεαρός Σύριος με βουρκωμένα μάτια ευχαρίστησε στα ελληνικά το δικαστήριο!
Την υπεράσπιση του νεαρού Σύριου τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό είχε ο Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Αφγανός ήταν ο κυβερνήτης
Ο νεαρός αλλοδαπός που από την αρχή αρνείται πως ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που μετέφερε τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, και δηλώνει πως και ο ίδιος ήταν απλώς ένας εκ των παράνομων μεταναστών, έμαθε – όπως είπε στο δικαστήριο- ελληνικά προκειμένου να καταφέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του!

Έτσι ο 23χρονος Σύριος δήλωσε για ακόμη μία φορά πως ουδεμία σχέση έχει με όσα του καταλογίζονται και πως κυβερνήτης του σκάφους ήταν ένας Αφγανός, ενώ σε ότι αφορά τους θανάτους, δήλωσε πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν υπαιτιότητα δική του αλλά χειρισμών που είχαν γίνει από τους λιμενικούς.

Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει και στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου πριν από δύο χρόνια, οπότε και εκδικάστηκε για πρώτη φορά η υπόθεση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ταξίδι των 27 αλλοδαπών (13 άνδρες, 4 γυναίκες και 10 παιδιά) ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με το ξύλινο αλιευτικό σκάφος «CONZURU». Περίπου στις 2 τα ξημερώματα της 20ης Ιανουαρίου 2014, σκάφος του λιμενικού αφού ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο του νησιού, εντόπισε 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι ακινητοποιημένο -πιθανόν από μηχανική βλάβη- χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, το αλιευτικό σκάφος μήκους 8-9 μέτρων, με τους παράνομους μετανάστες.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις κρατούσες καιρικές συνθήκες (ισχυρή αποθαλασσία Ν.ΝΑ 5 bf) το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό για την ακτή, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.
Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετανάστες μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Αυτό  είχε  ως  συνέπεια  να μετατραπεί η επιχείρηση  ρυμούλκησης,  άμεσα από το Π.Λ.Σ., σε επιχείρηση διάσωσης από τη θάλασσα, συντονισμένη από το Ενιαίο Κέντρο  Συντονισμού  Έρευνας και Διάσωσης  και μέχρι το πρωί είχαν διασωθεί 16 άτομα (14 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί), ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 ακόμη εξακολουθούσαν να αγνοούνται.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν από ξηράς, αέρος και θάλασσα χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποιο ίχνος από τους αγνοούμενους λαθρομετανάστες.

Οι 14 διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου και φιλοξενήθηκαν, ενώ μερικές μέρες αργότερα μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.