Αθωώθηκε για απόπειρα απάτης σε βάρος του νοσοκομείου της Ρόδου

Αθώος κρίθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου o επιχειρηματίας ιδιωτικής εταιρείας που κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια σε υπόθεση απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του νοσοκομείου της Ρόδου.

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονταν και ένας πρώην υπάλληλος του νοσηλευτικούς μας ιδρύματος, εκδικάστηκε για τρίτη φορά χθες από το δικαστήριο, μετά την αναίρεση (για δεύτερη φορά) από τον Άρειο Πάγο της απόφασης που είχε ληφθεί για τον υπάλληλο από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το 2015. Σημειώνεται πως η πρώτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που επίσης αναιρέθηκε είχε παρθεί το 2010.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρίας η οποία προμήθευε το νοσοκομείο της Ρόδου με υγειονομικό υλικό μαζί με τον πρώην υπάλληλο του ιδρύματος κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για αυτήν την υπόθεση το 2006, καθώς από τα στοιχεία που είχαν προκύψει, φέρονταν να αποπειράθηκαν να ζημιώσουν το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Ρόδου, με εικονικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, μετά και την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποίησε τότε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Ρόδου, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Ιάκωβος Κολαΐνης, ο υπάλληλος του τομέα διαχείρησης στην υπηρεσία προμηθειών υγειονομικού υλικού του «Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρόδου» και συνεργαζόμενος με τον συγκατηγορούμενό του υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας υγειονομικού υλικού, με έδρα την Αθήνα, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος και απέβλεπαν στο ίδιο συνολικό αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 17-9-1999 έως 4-11-1999, με πρόθεση κατάρτισε κατ’ επανάληψη πλαστά ή νόθευσε γνήσια δελτία παραγγελιών του συγκεκριμένου Νοσοκομείου προς την φέρουσα τον τίτλο ατομικής επιχείρησης του συγκατηγορούμενου του για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων υγειονομικού υλικού, επί των οποίων (δελτίων παραγγελιών) στην μεν πρώτη περίπτωση έθεσε χωρίς δικαίωμα και χωρίς τη συναίνεση των δικαιούχων κατ’ απομίμηση τόσο την υπογραφή του Διοικητικού Υποδιευθυντή αλλά και του διαχειριστή.

Η συνολική αξία του εμφανιζόμενου ως πωληθέντος και παραδοθέντος υγειονομικού υλικού στο νοσοκομείο ανέρχεται σύμφωνα με το ίδιο Βούλευμα στο ποσό των 13.113.400 δρχ. (38.484 ευρώ).

Και οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στον 40χρονο πρώην υπάλληλο του νοσοκομείου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών για τη κάθε κατηγορία (πλαστογραφία μετά χρήσεως και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση) και τελικά κατά συγχώνευση 4 χρόνια. Σε ότι αφορά τον υπάλληλο της ιδιωτικής εταιρείας, είχε κριθεί αθώος για τη συνεργεία σε πλαστογραφία και ένοχος για συνέργεια σε απόπειρα απάτης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Και οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η έφεσή τους εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 όπου το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή στον πρώην υπάλληλο του νοσοκομείου, και φυλάκιση ενός έτους στον υπάλληλο της ιδιωτικής εταιρείας.

Όμως, επειδή το δικαστήριο δεν είχε διασαφηνίσει στο σκεπτικό του αν ο υπάλληλος της εταιρείας κρίθηκε ένοχος για άμεση ή απλή συνέργεια, με απόφαση του ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση που είχε ληφθεί και παραπέμψε την υπόθεση να δικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου μόνο για τον ιδιωτικό υπάλληλο.

Η δίκη έγινε το 2015 και το δικαστήριο διατήρησε την πρωτόδικη ποινή (του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) που είχε επιβληθεί στον υπάλληλο, δηλαδή τρία έτη με τριετή αναστολή. Και αυτή η απόφαση αναιρέθηκε και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε χθες για ακόμη μία φορά όπου το δικαστήριο έκρινε αθώο τον υπάλληλο της εταιρείας.