Παρεμβάσεις στα παραλιακά μέτωπα της πόλεως από το Δήμο Ρόδου

Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο  παραλιακό μέτωπο  των Ακτών Κανάρη - Μιαούλη (Ψαροπούλα,)  της παραλίας Έλλη έως το Λιμάνι της Ακαντιάς, πραγματοποίησαν τα συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να συντηρήσουν και να  βελτιώσουν την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή από  φυσικές φθορές και  βανδαλισμούς. 

Το έργο  χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου και αφορά παρεμβάσεις, αποκαταστάσεις φθορών και ελαιοχρωματισμούς, στο σύνολο της περιοχής από της  Κάτω Πέτρες, την   Παραλία  Έλλη έως το Λιμάνι της Ακαντιάς. 

Οι εργασίες περιλαμβάνονται στον καλοκαιρινό σχεδιασμό που ενέκρινε ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος και εκτελέστηκαν από τα συνεργεία του Τμήματος Αυτεπιστασίας,   συνολικής απόστασης τεσσάρων (4,5) χιλιομέτρων,  πραγματοποιώντας μετά από αρκετά χρόνια ουσιαστική παρέμβαση , σε  ιδιαίτερα επισκέψιμα  σημεία του νησιού μας.

Συνολικά βάφτηκαν εξακόσια (600) κολωνάκια, τέσσερα (4) χιλιόμετρα προστατευτικών οδικών σωλήνων, εκατοντάδες κολώνες δημοτικού φωτισμού,  σιδερένιοι  κάδοι απορριμμάτων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν   επιδιορθώσεις σε τοπικά σημεία στα υφιστάμενα πεζοδρόμια.  Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε ο ελαιοχρωματισμός  σε δημοτικά κτίσματα υποδομών (αντλιοστάσια, τουαλέτες), τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια, ενώ   ολοκληρώθηκε ο ελαιοχρωματισμός και  των υφιστάμενων.    

 

      

 Σήμερα Τρίτη 20   Ιουνίου 2017, τα μεικτά συνεργεία του Δήμου Ρόδου, επιχειρούν στη νέα περιμετρική οδό  «Βενετοκλή» στην περιοχή Ζέφυρος ,  που αποτελεί το τελευταίο σημείο, με το οποίο ολοκληρώνεται  το έργο, βελτίωσης  των παραλιακών μετώπων, περιμετρικά της πόλεως Ρόδου. 

Όπως είναι ήδη γνωστό στην αρχή της σαιζόν, ο δήμος εγκατέστησε στο παραλιακό μέτωπο νέα αποδυτήρια και WC, εκατοντάδες μέτρα διαδρόμων ξύλινων και πλαστικών με αμαξίδια ΑΜΕΑ και νέες ντουζιέρες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους.

Παρόλο αυτά η ΕΤΑΔ προβαίνει  στην παραχώρηση των παραλιών σε όμορες επιχειρήσεις, που ζήτησαν προτιμησιακό δικαίωμα και ταυτόχρονα σε διαγωνισμό των υπολοίπων παραλιών από το Έλλη έως Κάτω Πέτρες, Ιαλυσό και Τσαμπίκα.

 

 

Ο δήμος Ρόδου, μετά την άρνηση της ΕΤΑΔ να παραχωρήσει την διαχείριση των παραλιών στο δήμο για τη διενέργεια ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών , προσέφυγε δικαστικά στη διεκδίκηση αυτών και ταυτόχρονα, ο δήμαρχος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κοινοποιούμενη στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που έχει ως ακολούθως:

Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη και ομολογουμένως με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η ΕΤΑΔ αρνήθηκε να παραχωρήσει στον δήμο μας την διαχείριση και αξιοποίηση τμημάτων Αιγιαλών στις περιοχές :  α) Πόλη της Ρόδου έως και περιοχή Ιαλυσού, β) περιοχή Αφάντου (εντός του δημοτικού διαμερίσματος Αφάντου), γ) περιοχή Τραγανού (εντός του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας) και δ) περιοχή Τσαμπίκα (εντός του δημοτικού διαμερίσματος Αρχαγγέλου), («τις χρυσοφόρες» όπως τις αποκαλείτε), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με απόδοση στην ΕΤΑΔ  ποσοστού επί του  πλειστηριάσματος  που προέκυπτε από τις ετήσιες δημοπρασίες, που διενεργούσε ο δήμος. Αντί αυτού, προχωράει η ΕΤΑΔ απευθείας στις διαδικασίες   για την εκμίσθωση τους για μια τριετία (με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον δύο έτη) .

H αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και εχθρική προς τον δήμο απόφαση σας , ακόμη και αν προκύπτει από μνημονιακούς όρους, όπως εσείς ισχυρίζεστε και προφανώς  αποδέχεστε αν και αυτοαποκαλούμενοι αντιμνημονιακοί, βρίσκει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου και το σύνολο της κοινωνίας μας  αντίθετους, γιατί για μια ακόμη φορά, το κεντρικό κράτος  « υπεξαιρεί πόρους» και «υφαρπάζει περιουσίες», που δικαιωματικά ανήκουν στην Ροδιακή Κοινωνία και στον Δήμο, σύμφωνα και με το ισχύον νομικό καθεστώς των ακινήτων του δημοσίου στα Δωδεκάνησα.

Όπως σας έχουμε γνωστοποιήσει κατ’ επανάληψη ο δήμος μας προβαίνει ετησίως σε δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ με νόμιμες διαδικασίες (διαγωνισμούς), μέσω του δημοσιονομικού ελέγχου για τον καθαρισμό με  μηχανοκίνητα και μη μέσα των παραλιών, την κατασκευή, τοποθέτηση αποδυτηρίων, διαδρόμων, ειδικών πλαστικών διαδρόμων με οχήματα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, κατασκευή, λειτουργία WC και ξύλινων διαδρόμων εκατοντάδων μέτρων,  την κατασκευή και λειτουργία λουτρών με παροχή νερού από την ΔΕΥΑ Ρόδου, την πρόσληψη ναυαγοσωστών, όπως προβλέπεται από το νόμο, καθώς και την τήρηση της ευταξίας και της αστυνόμευσης των παραλιών.

Όλες οι εγκαταστάσεις στις παραλίες λειτουργούν με δαπάνες του δήμου  και όπως είναι κατανοητό εφόσον δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, είναι εκτός δικαιοδοσίας του δήμου και οι δαπάνες συντήρησης αυτών εμπίπτουν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού ελέγχου στις χαρακτηριζόμενες ως «ανοίκειες» δαπάνες, οπότε θα υποχρεωθούμε άμεσα στην απόσυρση όλων των κινητών εγκαταστάσεων, στη σφράγιση αποδυτηρίων και  WC και φυσικά τη διακοπή της παροχής νερού στους λουόμενους και της αποκομιδής απορριμμάτων.

Οι παραπάνω υποχρεωτικές για τον δήμο αρνητικές ενέργειες θα δημιουργήσουν κοινωνική αναστάτωση, θα υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες προς τους επισκέπτες υπηρεσίες και θα απαξιώσουν την λειτουργία των παραλιών σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Με τις επιβληθείσες αυτές ενέργειες σε περίπτωση μη τήρησης τους     εκ μέρους του δήμου Ρόδου κινδυνεύουμε να παραπεμφθούμε για απιστία (όπως άλλωστε και εσείς προφορικά ισχυριστήκατε) εφόσον δεν εισπράττουμε αντάλλαγμα.

Επιπροσθέτως, λόγω της δικής σας ολιγωρίας, έχουν ήδη εγκατασταθεί σ’ όλες τις παραλίες, οι περσινοί μισθωτές που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς που διενήργησε ο δήμος και οποιαδήποτε ανατροπή της σημερινής κατάστασης και αποβολή τους, θα δημιουργήσει τεράστια αναταραχή και κοινωνικά προβλήματα για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνοι είστε εσείς και οι καθυστερημένες και λανθασμένες αποφάσεις σας.

Τέλος, προβαίνετε παράνομα και κατά ποινικά κολάσιμο τρόπο στον εκπλειστηριασμό των καντινών, ενώ στον ίδιο χώρο είναι εγκατεστημένες καντίνες του δήμου, οι οποίες λειτουργούν ήδη μέσω της δημοτικής μονομετοχικής του εταιρείας ΔΕΡΜΑΕ, κατόπιν νόμιμης αδείας παραχώρησης από τον ΕΟΤ ήδη από την δεκαετία των 1960-1970.

Οι καντίνες αυτές είναι εγκατεστημένες εν μέρει σε πολεοδομικά ελεγχόμενο χώρο και εν μέρει σε κοινόχρηστο χώρο που ανήκει στον δήμο και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιήστε στον εκπλειστηριασμό αυτών. Συνεπώς δεν θα επιτρέψουμε τον εκ μέρους της ΕΤΑΔ  εκπλειστηριασμό νόμιμου υφιστάμενου κοινόχρηστου χώρου, που ανήκει στον δήμο  και θα υποβάλλουμε μηνύσεις  κατά παντός υπευθύνου της ΕΤΑΔ όπως έπραξε ήδη ο συνάδελφος δήμαρχος Θήρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να διακόψετε άμεσα την απευθείας παραχώρηση των παραλιών και τον σε εξέλιξη διαγωνισμό, σε αντίθετη περίπτωση θα προσβάλουμε αυτόν, με κάθε ένδικο μέσο και θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο, δημοκρατικό τρόπο την «υφαρπαγή» των περιουσιακών στοιχείων του δήμου και θα διεκδικήσουμε την καταβολή των εσόδων που απορρέουν από την αξιοποίηση αυτών για την κάλυψη των δαπανών, που προβαίνει ο δήμος για τη συντήρηση και αξιοποίηση αυτών.

Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος