Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Χ. Κόκκινος

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ./ E.P.P.) της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. παρέστη και μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Κόκκινος που συμμετείχε μαζί με την αποστολή της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πρίντεζι της Ιταλίας στις 16.6.2017 και είχε ως θέμα: «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αναπτύσσουν Εδαφικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Michael Schneider, Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χ. Κόκκινος επισήμανε ότι «απαιτείται η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής μεταφορών που θα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην Οικονομία της Ε.Ε., δημιουργώντας εμπόριο, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και παρέχοντας θέσεις εργασίας. Επιβάλλεται η ενθάρρυνση της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας μεταφορών στην Ε.Ε., προωθώντας ασφαλείς, καινοτόμες, αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Είναι απαραίτητο να δοθεί βάρος σε νησιωτικές πολιτικές λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, υλοποιώντας έργα που βοηθούν τις συγκοινωνίες μας (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικούς άξονες).

Είναι λυπηρό που στην ακριτική περιοχή της Ελλάδας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης, οι περικοπές λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας τούς χειμερινούς μήνες δημιουργούν εμπόδια στις μετακινήσεις των πολιτών.

Η στήριξη των κατοίκων των απομακρυσμένων και νησιωτικών πολιτικών της Ε.Ε. είναι υποχρέωση κάθε χώρας αλλά και του συνόλου των χωρών - μελών της. Επίσης είναι ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αφορούν τη λειτουργία υδροπλάνων που θα αποτελέσουν άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο στις μετακινήσεις των πολιτών και θα συντελέσει στην ευημερία και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, συνέργειες, υλοποίηση επενδύσεων, συμπράξεις ιδιωτικού - δημοσίου τομέα, καινοτόμες δράσεις, ώστε να εκπληρωθούν οι πολιτικές που έχουν στόχο τη δημιουργία ικανών ευρωπαϊκών μεταφορών.»