Δ. Κρεμαστινός: είμαστε μετά  τη συμφωνία σε διαρκές μνημόνιο

Μία…δυσοίωνη πραγματικότητα περιέγραψε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ενώ επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, περί αναγκαιότητας να δημιουργηθεί οικουμενική κυβέρνηση.

Ο κ. Κρεμαστινός, ξεκίνησε, βέβαια, από τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης και έκανε λόγο για ένα «διαρκές μνημόνιο» ενώ σχολίασε με τη γνωστή ρήση του Τσόρτσιλ «δεν γνωρίζω αν αυτό είναι η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής»!

Και εξήγησε: Το τρίτο μνημόνιο ο πρωθυπουργός το έφερε ένα βράδυ και είπε στη Βουλή ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη και αν δεν ψήφιζαν η χώρα χρεοκοπεί και πήρε μία πλειοψηφία δίχως να γνωρίζουν τι υπέγραψε. Και αντί μίας σκληρής διαπραγμάτευσης ξαναέκανε εκλογές.

Αφού έκανε τη…σκληρή διαπραγμάτευση-συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός-έφερε το «μνημόνιο plus», δηλαδή ένα πρόσθετο μνημόνιο από το τρίτο, το οποίο αρχίζει από το 2019 και λέει για περικοπή μισθών, συντάξεων και του αφορολόγητου. Αυτό το αποκαλούν «memorandum plus» και εμείς το ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο.

Αυτό, μαζί με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, λέει επίσης ότι εάν η χώρα δημοσιονομικά εκτρέπεται, αυτομάτως, χωρίς να ερωτάται η Βουλή και η κυβέρνηση, θα κόβονται μισθοί και συντάξεις. Πρόκειται για τον περίφημο κόφτη που θα ισχύει μέχρι το 2060 και όλα αυτά αφού θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%, δηλαδή περίπου 6 δις ευρώ για να ξεχρεώνουμε. Και από τον επόμενο χρόνο, το 2022-2023 θα κατέβει στα 2%, δηλαδή θα δίνουμε γύρω στα 3-3,5 δις ευρώ στους δανειστές.

Και σαν μην έφθανε όλο αυτό, λέει ακόμα ότι θα υπάρχει εξόφληση του δανείου με ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που αναφέρεται στα θετικά. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη ένα χρόνο, θα πρέπει να πληρώσουμε τον επόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, αυτά δεν τα είπαν στον κόσμο και δεν τα γνωρίζει.

Το ερώτημα κατά τον ίδιο είναι «πως θα γίνει η ανάπτυξη όταν φορολογείς τον κόσμο, όταν οι συντάξεις δεν του φθάνουν. Όταν φορολογείται και ο συνταξιούχος, μπορεί η αγορά να έχει κίνηση; Πως θα έρθει ο επενδυτής με υψηλή φορολογία  αντί να πάει στην Τουρκία, τα Σκόπια ή τη Βουλγαρία:», είπε χαρακτηριστικά.

«Άρα, λοιπόν, μπαίνουμε σε έναν μεσαίωνα», σχολίασε και είπε και συμπλήρωσε ότι, δυστυχώς, δεν βλέπει τίποτα το καλό να έρχεται.

Για το ΔΝΤ το οποίο έλεγε ο πρωθυπουργός ότι…θα το ξορκίσει, σύμφωνα με τον ίδιο τώρα το παρακαλάμε να έρθει αφού πρέπει να βεβαιώσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλιώς δεν θα μπορεί να δανειστεί η χώρα. Άρα, ό,τι έλεγαν επί χρόνια για το Ταμείο είναι ψέμα αφού είναι «αναγκαίο κακό».

Ο κ. Κρεμαστινός έκανε ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις, λέγοντας ακόμη ότι, όχι μόνο δεν διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ αλλά τώρα δεν διαφαίνεται ούτε καν…η έξοδος από το τούνελ και τα παιδιά που θα μπουν το τούνελ και θα κληθούν να πληρώσουν είναι αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Επιπλέον, για έναν αιώνα όλη η δημόσια περιουσία βρίσκεται στα χέρια των δανειστών, προς εκμετάλλευση, με υπογραφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ποια θα ήταν μία εφικτή συμφωνία για τη χώρα, παρέπεμψε σ’ αυτό που υποστήριξε πρώτος από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα θα ταλαιπωρηθεί από το 2010 εάν δεν αποκτήσει μία κυβέρνηση στην οποία να μετέχουν όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και η οποία να διαπραγματευτεί σκληρά.  Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, και έγιναν εκλογές με αίτημα να γίνει μία κυβέρνηση. Όμως, συμφώνησαν τα τρία κόμματα και διαφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό φθάσαμε ως εδώ-είπε-γιατί οι Γερμανοί έχουν μία ενιαία γραμμή και κύριος υπεύθυνος που δεν έχει σχηματιστεί τώρα μία τέτοια κυβέρνηση είναι ο πρωθυπουργός.

Γι’ αυτό ο ίδιος προτείνει να γίνει μία πραγματική εξεταστική επιτροπή από την αρχή η οποία να κατανείμει ευθύνες.

Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί σταμάτησε η εξεταστική επιτροπή που είχε αρχίσει ο κ. Τσίπρας, για να δώσει την απάντηση επειδή θα φθάσει στη διετία αυτή.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής επανέλαβε, για ακόμα μία φορά, ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση του αδιεξόδου γιατί δεν πάει άλλο και κάθε χρόνο η ζωή μας θα χειροτερεύει και κάλεσε τον κόσμο να δει ποιοι λένε ψέματα και ποιοι αλήθεια και να αξιολογήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, αυτά που γίνονται είναι δραματικά για τη χώρα και γι’ αυτό προτείνει να γίνει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και να τα ξαναδιαπραγματευτεί όλα.

Κλείνοντας, είπε ότι αν δεν γίνουν εκλογές και συνεχίσουμε με το ίδιο μοτίβο δεν θα έχουμε καλύτερες μέρες και ανέφερε ότι αν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παραστήσει τον συνεχιστή του κ. Τσίπρα θα έχει την ίδια τύχη.