Ετσά λοής γλεντίζανε,  στα χρόνια τα παλιά μας

Η μαντινάδα, «Ετσά λοής γλεντίζανε, στα χρόνια τα παλιά μας / και τούτανα ξανοίγομε, να μάθουν τα παιδιά μας», ήταν το μότο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 στην αυλή του σχολείου Σγουρού από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε, με την ευκαιρία λήξης της σχολικής περιόδου, για να παρουσιάσουν την ετήσια πρόοδό τους τα παιδιά που μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και μουσικά όργανα στη στέγη της Αδελφότητας.


Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Γιάννης Νιωτάκης ανοίγοντας την εκδήλωση υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του έργου που δημιουργείται και τη σημασία που έχει, για τη διαμόρφωση των χαρακτήρων και της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών, η συμμετοχή τους στα τμήματα χορών και μουσικής με τη δημιουργική αφομοίωση των στοιχείων της παράδοσής μας.
Επισήμανε ξεχωριστά την προσφορά του δασκάλου μουσικής λυράρη Γιώργου Παραγιού στο να μεταφέρεται η μουσική μας παράδοση, γνήσια και αξιόπιστα στα παιδιά των τμημάτων μουσικής. Με τη βαθιά γνώση της μουσικής της Κρήτης και των νησιών του νοτιανατολικού Αιγαίου, ο Γιώργος Παραγυιός  είναι η ζώσα πηγή τροφοδότησης της μουσικής μας κληρονομιάς.

Για τη Μαρία Κουφού υπογράμμισε ότι ασχολείται με την παράδοση πολλά χρόνια. Με την αγάπη που έχει στους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας καταφέρνει να κάνει με ευαισθησία, αξιοπιστία και υπευθυνότητα και τα παιδιά να αγαπούν το ξεχωριστό αυτό κομμάτι της λαϊκής μας κληρονομιάς.


Η παρουσίαση της προόδου των παιδιών περιλάμβανε μουσικές ενότητες από τα παιδιά που μαθαίνουν λύρα, λαούτο και μαντολίνο, εναλλάξ με την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών από τις αντίστοιχες ομάδες. Η εναλλαγή αυτή δημιούργησε έντονα συναισθήματα συγκίνησης στους γονείς, τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας που χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό την πρόοδο των παιδιών.

Για να χορέψουν τα παιδιά των τμημάτων χορού έπαιζαν, τους αντίστοιχους χορούς, τα παιδιά που μαθαίνουν λύρα, λαούτο και μαντολίνο με τη συνεχή επίβλεψη του Γιώργου Παραγυιού και της Μαρίας Κουφού. Ήταν ένα υπέροχο πάντρεμα της μουσικής με το χορό που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα παιδιά συνομιλούσαν μεταξύ τους όχι με το μυαλό αλλά με το ρυθμό όπως τον αισθάνονταν.

Αν και η αιχμή του δόρατος είναι η κρητική μουσική και ο χορός, τα παιδιά μαθαίνουν και παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά δείγματα και άλλων ελληνικών χορών όπως και μελωδιών από τα νησιά του Αιγαίου.

Η μεγάλη ομάδα των εφήβων, στην κορύφωση της εκδήλωσης, παρουσίασε μια σειρά κρητικών χορών που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.  Στη μουσική ήταν αντίστοιχα τα παιδιά που έχουν πια φτάσει σε υψηλά επίπεδα δεξιοτεχνίας και απόδοσης στη λύρα, το λαούτο και το μαντολίνο. Η εκδήλωση έκλεισε με τα παιδιά όλων των τμημάτων να χορεύουν αγκαλιασμένα επιβεβαιώνοντας με την εξαιρετική τους απόδοση, την έκφραση και τον ενθουσιασμό τους πως η παραδοσιακή μας μουσική και ο χορός είναι ζωντανά και αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού και της κουλτούρας της ελληνικής μας κοινωνίας.
Η συνέχεια της βραδιάς περιλάμβανε ένα μοναδικό ταξίδι στην Κρήτη της παράδοσης με χορούς και τραγούδια, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Παραγυιός με τους συνεργάτες του.


Ο Γιάννης Νιωτάκης ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρητών τους εργάτες της παράδοσης, το Γιώργο Παραγυιό και τη Μαρία Κουφού και προέτρεψε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στα μαθήματα χορών και μουσικής, τα οποία θα ξεκινήσουν ξανά τον Οκτώβρη,  για να πάρουν τα μοναδικά εφόδια που τροφοδοτούν τις ρίζες που μας συνδέουν με την Κρήτη και την παράδοσή μας.

Από τον Οκτώβρη θα συνεχιστεί και η εκμάθηση κρητικών και όλων των παραδοσιακών χορών  και στους ενήλικες με δάσκαλό τους το Γιώργο Σακκομήτρο.

Ο χορός και το κέφι κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ. Σ’ αυτό βοήθησε η τσικουδιά που πρόσφερε η Αδελφότητα όπως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτό το γλέντι των παιδιών με τους μεγάλους. Μια υπέροχη βιωματική εμπειρία που προσφέρει όχι μόνο στις ψυχές των παιδιών αλλά και στους μεγάλους που οι μνήμη τους ταξίδεψε στα παλιά γλέντια που γινότανε στις πλατείες και τα χοροστάσια της Κρήτης.