Πανήγυρις του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στις 19.00 θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 στις 7 π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναΰδριο Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου στα Κολύμπια, σε συνεργασία με την “Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου”, το Σύλλογο Νέων Αφάντου “Αγιος Γεώργιος” και το Filippos Catering.


Το πρόγραμμα της πανήγυρις θα είναι το ακόλουθο:
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
19.00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός-Αρτοκλασία
20.30: Παραδοσιακοί χοροί με συνοδεία ορχήστρας  από το Σύλλογο Νέων Αφάντου “Αγιος Γεώργιος”. Έκθεση τοπικών προϊόντων.
ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
07.00: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία -Αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου.
09.30: Τιμητική βράβευση από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου του Επίτιμου Προέδρου της κ. Βασίλη Μηναΐδη.
10.00: Καφές-γλυκίσματα

Όσιος Σαμψών  ο Ξενοδόχος Ημερομηνία εορτής: 27/6/2017 Ιερά Λείψανα:  Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους και Κρεμαστής ΗλείαςΌσιος Σαμψών ο Ξενοδόχος Ημερομηνία εορτής: 27/6/2017 Ιερά Λείψανα: Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους και Κρεμαστής Ηλείας


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Άγιος Σαμψών γεννήθηκε στη Ρώμη από πλουσίους αλλά ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Ευφυής ως ήτο, σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Επιθυμώντας από τη μικρή του ηλικία να ζήσει κατά το χριστιανικό πρότυπο ζωής, μεταχειρίσθηκε την ιατρική όχι ως επικερδές επάγγελμα, αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς. Προσέτρεχε χωρίς διακρίσεις σε οποιονδήποτε είχε την ανάγκη του βοηθώντας τον, παρηγορώντας τον και στηρίζοντάς τον στην πίστη. Όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, μοίρασε την μεγάλη περιουσία την οποία κληρονόμησε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια. Εκεί έβρισκε ουσιαστικά καταφύγιο για να ηρεμεί και να μελετά τις Θείες Γραφές. Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε προσέλκυσε την εύνοια και αυτού του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Συγχρόνως  η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κάποτε ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαρεία ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Ο Όσιος προσευχήθηκε θερμά και κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα. Εκείνος θέλοντας να τον ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Άγιο, έκτισε ένα νοσοκομείο το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου κατέφευγαν οι άποροι και οι αδύναμοι για να θεραπευτούν και να εύρουν παρηγοριά και στήριγμα. Έχοντας επιτελέσει ένα τεράστιο και θεάρεστο έργο, κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.