Tο πανηγύρι του Tράγου στον Αρχάγγελο, το...τραγικό πανηγύρι!

Tο πανηγύρι του Tράγου στον  Αρχάγγελο, το...τραγικό πανηγύρι!

Tο πανηγύρι του Tράγου στον Αρχάγγελο, το...τραγικό πανηγύρι!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2636 ΦΟΡΕΣ

Τα πανηγύρια όπως τα έκαναν οι παλιοί, στις εγκαταστάσεις του Φαέθωνα το Σάββατο

Μόνον οι Αρχαγγελίτες μπορούν να τα επινοήσουν αυτά, να τα υλοποιήσουν με επιτυχία και να κάνουν όλους να μιλούν για το πανηγύρι του Τράγου, το...τραγικό πανηγύρι, που θα στήσουν για τρίτη φορά φέτος, το Σάββατο στον Αρχάγγελο.

Με τραγούδι και χορό, αντί για μπιχλιμπίδια και μαλλί της γριάς, με το κρέας του τράγου που θα προσφέρεται τώρα που το σφάζουν οι κτηνοτρόφοι, τώρα που είναι η εποχή του!

Τί κάνει ο Σύλλογος Φαέθων για να συγκεντρώσει χρήματα για τα μικρόσωμα αλογάκια, για την τροφή τους, για τη φροντίδα τους...

Ο λόγος είναι σοβαρός, ο τράγος νόστιμος αυτή την εποχή είτε μέσα στο στιφάδο, είτε στα πιταρούδια, ο χορός και το τραγούδι με τη Χριστίνα Κόζα μέχρι το πρωί και στις εγκαταστάσεις του Φαέθωνα θα υπάρξει κοσμοσυρροή από τις 9 το βράδυ λέει ο Ιάκωβος Λεβέντης που με μία παρέα μια φορά το σκέφτηκαν και το μοιράστηκαν με τον κόσμο!

Πώς σκεφτήκατε να ξεκινήσατε αυτό το πανηγύρι, ξεκινούν πανηγύρια σήμερα;
Πριν από 5-6 χρόνια ενώ ήμασταν μια παρέα φίλων στο πανηγύρι του Αγίου Σουλά και λέγαμε ότι καταντήσαμε τα πανηγύρια μας ένα απέραντο σουβλατζίδικο και μια απέραντη εμποροπανήγυρη, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε εμείς κάτι άλλο! Κάτι που να παραπέμπει στα παλιά!

Αυτό που μας πίκραινε είναι ότι τα πανηγύρια μας πια δεν έχουν γεύση και δεν έχουν γλέντι. Αυτά σχολιάζαμε…. Τότε υπήρχε μουσική και χορός και ήταν και οι κτηνοτρόφοι μας που πήγαιναν, κι έσφαζαν επιτόπου τα ζώα τους, τα κρεμούσαν και τα πούλαγαν στους πανηγυριστές οι οποίοι τα έψηναν επιτόπου, κι έτσι γινόταν το γλέντι, το φαγοπότι και ο χορός.

Πως σκεφτήκατε τον τράγο;
Αυτό συνέβαινε από την αρχαιότητα. Ο τραγοπόδαρος Πάνας ήταν ο προστάτης των κοπαδιών. Λογικό οι κτηνοτρόφοι να θυσιάζουν τα αρσενικά για τον προστάτη τους και τι ήξεραν να κάνουν καλά; Γλέντι. Αυτό σε τοπικό επίπεδο είχε μεγάλη εφαρμογή στα πανηγύρια, και κυρίως στα μεγάλα του Αγίου Σουλά και της Αγίας Τσαμπίκας.

Άλλωστε μέχρι σήμερα, όταν ψήνουμε στη γειτονιά και ψήνουμε πολύ κρέας και τύχει να περάσει ένας γέροντας σου λέει: «τι το κάνατε εδώ σήμερα, του Αγίου Σουλά το κάνατε; »… Αυτό θέλαμε να αναβιώσουμε.
Μιλώντας για τράγο και πανηγύρι του τράγου μεταφερόμαστε στην αρχαιότητα, στην τραγωδία και στη σάτιρα.

Ο τραγοπόδαρος Θεός, εκπροσωπούσε τη γονιμότητα στο κοπάδι. Τo να μιλάμε λοιπόν με υπονοούμενα, με μία δόση χιούμορ για τις ερωτικές σχέσεις είναι επακόλουθο της όλης φιλοσοφίας εξ ου και η διαφήμιση που έχουμε κάνει, όπου είναι ένα σκετσάκι σε αρχαγγελίτικη διάλεκτο, κι έχουμε βάλει και τ’ Αφάντου μέσα.


Είδα και την πρόσκλησή σας που λέτε: «ελάτε στο…τραγικό πανηγύρη..»…!
Μέσα από τις παρέες βγήκε αυτό. «Θα έρθεις στο πανηγύρι του τράγου; ». «Είναι τραγικό να μην έρθεις»…

Είναι η εποχή του τράγου λοιπόν!
Οι κτηνοτρόφοι αυτή την περίοδο σφάζουν τα αρσενικά γιατί στα τέλη Ιουλίου ξεκινάει η αναπαραγωγική περίοδος και πρέπει να μειωθούν οι τράγοι και να μείνουν οι κατάλληλοι για αναπαραγωγή.
Αυτή την περίοδο, το κρέας τους είναι νοστιμότατο, αλλά λίγο σκληρό γιατί είναι μεγάλο και γυμνασμένο ζώο. Την αμέσως επόμενη περίοδο αναπτύσσονται οι ορμές τους και δε μπορείς να τους σφάξεις γιατί το κρέας τους δεν θα είναι καθόλου καλό.

Τι θα προσφέρετε στον κόσμο;
Στιφάδο από το κρέας του τράγου, κορυφαίο φαγητό. Πιταρούδι παραδοσιακό από το κρέας του τράγου και ψητό κρέας στα κάρβουνα. Θα υπάρχουν τραπέζια, αλλά και στάντς για όποιον θέλει να πάρει ψημένο κρέας.

Περιμένετε πολλούς φαντάζομαι, κοσμοσυρροή!
Περιμένουμε μεγάλη προσέλευση. Θα έχουμε ορχήστρα, και χορό. Το φαινόμενο να χορεύουμε στα πανηγύρια της Ρόδου δεν είναι πια και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, κι εμείς το επαναφέρουμε. Θα δείτε χορό και γλέντι.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος