Δεν θα συμπίμπτουν πλέον οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρόδο

Δεν θα συμπίμπτουν πλέον οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρόδο

Δεν θα συμπίμπτουν πλέον οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 632 ΦΟΡΕΣ

Ύστερα από παρέμβαση της Περιφέρειας

Δεν θα συμπίπτουν στο εξής οι μέρες διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας, καθώς όπως συμφωνήθηκε θα επιλέγονται διαφορετικές ημερομηνίες, ώστε να μπορεί το κοινό να τις παρακολουθεί όλες.

Μάλιστα, η αρχή αποφασίστηκε να γίνει από τη γιορτή κρασιού στον Έμπωνα και τη γιορτή του γιαπρακιού στη Σάλακο, αφού όπως ανακοινώθηκε χτες οι πολιτιστικοί σύλλογοι των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν από φέτος να πραγματοποιούνται οι δύο γιορτές με μία εβδομάδα διαφορά.

Ειδικότερα, στις 26 Αυγούστου θα γίνει στον Έμπωνα η γιορτή του κρασιού και στις 2 Σεπτεμβρίου η γιορτή του γιαπρακιού στη Σάλακο. Επί του θέματος πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη τύπου στην οποία πήραν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σαλάκου Παναγιώτης Εγγλέζος και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Έμπωνα Μαρία Αντωνάκη, εξηγώντας τι ακριβώς θα γίνεται στο εξής με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαννετίδης έγινε δεκτή από τους συλλόγους η πρόταση της περιφέρειας να μην συμπίπτουν σε ότι αφορά τις ημερομηνίες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Για παράδειγμα δύο σύλλογοι που έκαναν γιορτή την ίδια μέρα στο εξής, αυτές οι γιορτές θα έχουν διαφορά μίας εβδομάδας. Πρόκειται για τον Έμπωνα και τη Σάλακο, με το σύλλογο του Έμπωνα να προηγείται και να ακολουθεί μετά από μία εβδομάδα ο πολιτιστικός σύλλογος της Σαλάκου.

Την επόμενη χρονιά θα γίνει το αντίθετο δηλαδή θα προηγηθεί η γιορτή στη Σάλακο και θα ακολουθήσει η γιορτή στον Έμπωνα. Έχει υπάρξει συμφωνία και με τους συλλόγους στα υπόλοιπα χωριά, ώστε να αποφεύγεται η διεξαγωγή των εκδηλώσεων την ίδια μέρα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να τις παρακολουθήσει όλες» είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο κ. Εγγλέζος δήλωσε τα εξής: «ήταν ένα πάγιο αίτημα και μία πρωτοβουλία αρκετών συντοπιτών μας που ήθελαν να παρακολουθήσουν και τις δύο εκδηλώσεις δηλαδή τη γιορτή κρασιού στον Έμπωνα και τη γιορτή γιαπρακιού στη Σάλακο. Η ομοσπονδία ξεκίνησε μία προσπάθεια, ώστε να μη συμπίπτουν οι εκδηλώσεις ειδικά σε κοντινές περιοχές ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου.

Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο συλλόγους είχε ξεκινήσει εδώ και δυόμιση χρόνια, ήρθε όμως ο καιρός και ωρίμασε αυτή η ιδέα . Έτσι αποφασίσαμε ότι φέτος στις 26 Αυγούστου θα είναι η γιορτή κρασιού στον Έμπωνα, και στις 2 Σεπτεμβρίου η γιορτή γιαπρακιού στη Σάλακο και του χρόνου θα γίνει το αντίθετο ώστε οι δύο αυτές κορυφαίες αυτές εκδηλώσεις να είναι προσιτές για όλο τον κόσμο. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε μετά από μεγάλες δυσκολίες, καθώς είχαμε να κάνουμε με νοοτροπίες που υπήρχαν στα χωριά, και οι οποίες ήταν δύσκολο να καμφθούν».

Εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου Έμπωνα η Πρόεδρος κ. Αντωνάκη δήλωσε: «τελικά βρήκαμε μία κοινή λύση, αν και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια η γιορτή θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο καθώς το χρονικό διάστημα του τρύγου έχει περιοριστεί και θέλουμε το σταφύλι και ο μούστος να είναι φρέσκα.

Φέτος στα γενέθλια των 60 χρόνων της γιορτής θα έχουμε ξανά τη Γλυκερία και μαζί της σε αυτό το μουσικό ταξίδι θα έχουμε και το Δημήτρη Μπάση. Το κρασί θα είναι δωρεάν, θα υπάρχει γλυκό σταφύλι με γιαούρτι, θα έχουμε σταφύλια και μουσταλευριά».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ότι αφορά το γιαπράκι στη Σάλακο, φέτος η γιορτή σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο θα έχει μία διεθνή προβολή καθώς είναι καλεσμένοι καταξιωμένοι δημοσιογράφοι από την Αθήνα που ασχολούνται με τη γαστρονομία.

Την προηγούμενη μέρα θα γίνει παρουσίαση την οποία για πρώτη φορά θα παρακολουθήσουν και τουρίστες καθώς έχουμε συμφωνήσει με τουριστικό πρακτορείο να στείλει αρχηγούς γκρουπ μαζί με τουρίστες για να δουν αυτό το γαστρονομικό γεγονός. Όπως τόνισε αυτά τα δύο προϊόντα θα πρέπει να αναδειχτούν με τη βοήθεια της περιφέρειας και να πιστοποιηθούν ώστε να γνωρίζουν όλοι τη γαστρονομία και την παράδοση στο κρασί.

Άλλα θέματα
Σημειώνεται ότι από τον κ. Ζαννετίδη έγινε χτες ενημέρωση και για άλλα θέματα και ειδικότερα για τα προγράμματα που αφορούν τους νέους αγρότες και τις προκηρύξεις γύρω από τις επιδοτήσεις μέσω του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. Αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Έγιναν δεκτές από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης οι προτάσεις της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου που κατατέθηκαν στην επιτροπή περιφερειών της βουλής σε ότι αφορούσε το πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο έκανε δεκτή τη μείωση των μορίων που χρειάζονταν οι υποψήφιοι κατεβάζοντας τον αριθμό τους από τα 45 στα 40 καθώς επίσης να είναι ανοιχτό το πρόγραμμα του ΟΣΔΕ όσο χρειάζεται προκειμένου οι αιτούντες να υποβάλουν τις αιτήσεις.

Στην προδημοσίευση που έγινε για τη β φάση της προκήρυξης για τους νέους αγρότες έχει συμπεριληφθεί αυτό που ζητούσε η περιφέρεια. Πέρα από αυτό έγινε και η προδημοσίευση για τα σχέδια βελτίωσης. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν πρόταση να γνωρίζουν ότι η πρόσκληση θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Επίσης, το επόμενο διάστημα θα γίνει προδημοσίευση για τις ομάδες παραγωγών που επιδοτούνται από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και φυσικά το μέτρο για τη μεταποίηση που έχει ξεκινήσει και για το οποίο γίνονται αιτήσεις για επενδύσεις πάνω από 600.000 ευρώ».

Σε ότι αφορά, την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ο κ. Ζαννετίδης έκανε γνωστό ότι από την αποκεντρωμένη διοίκηση έχει αναρτηθεί η επικύρωση της νομιμότητας της προγραμματικής σύμβασης για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και αναμένεται και από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου η αντίστοιχη έγκριση για να αρχίσει τη λειτουργία της.

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία