Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Ιούνη, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του αμέσως προηγούμενου διαστήματος για την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το πρόγραμμα για το Διήμερο περιλαμβάνει  πανελλαδική συγκέντρωση το Σάββατο 24 Ιούνη στην πλατεία Αριστοτέλους και  μεγάλη διαδήλωση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, η οποία θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στο Εργατικό Κέντρο.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μυρίζει μπαρούτι.

Στο κάλεσμα που απευθύνει στα σωματεία και τις μαζικές οργανώσεις για συμμετοχή στο Διήμερο αναφέρει χαρακτηριστικά: «αγωνιζόμαστε και διαδηλώνουμε έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο απαιτώντας:

Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.

Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.

Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς.

Αντίθετα, μας ενώνει το σύνθημα "Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση - πολέμους - προσφυγιά", το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους λαούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Για τη ζωή που μας ανήκει!».

Τις επόμενες ημέρες η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης θα προχωρήσει σε αντίστοιχες δράσεις ανταποκρινόμενη και στο κάλεσμα του εργατικού κέντρου Λέσβου για αντιιμπεριαλιστικά διήμερα στα νησιά του Αιγαίου στις 1 & 2 Ιούλη.