9+1 ερωτήσεις για τη βουβωνοκήλη

Γράφει ο Δρ Μιχαήλ Σ. Κούρκουλος
MSc FRCS Χειρουργός Γαστρεντερικού- Λαπαροσκόπος Χειρουργός


1. Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Ως κήλη γενικότερα, αποκαλούμε τη μη φυσιολογική προβολή ενός οργάνου μέσα απ’ το τοίχωμα της κοιλότητας που το περιλαμβάνει. Όσον αφορά την κοιλιά, αυτό μεταφράζεται σε προβολή ενδοκοιλιακού λίπους ή εντέρου μέσω ενός ασθενούς σημείου των κοιλιακών μυών. Η βουβωνοκήλη δημιουργείται για καθαρά ανατομικούς λόγους λόγω ύπαρξης ευένδοτου σημείου στην κάτω κοιλιά. Είναι πιο συχνή στους άντρες, και οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η βαριά σωματική εργασία, ο χρόνιος βήχας και οτιδήποτε άλλο αυξάνει την πίεση εντός της κοιλιάς.

2.  Πως καταλαβαίνουμε ότι είναι βουβωνοκήλη και όχι κάτι άλλο;
Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και στην κλινική εξέταση. Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται ως διόγκωση στη βουβωνική χώρα. Η διόγκωση μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος με μικρή διόγκωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή ή νευρικό ερεθισμό, ή μπορεί η αιτία του πόνου να μην είναι η βουβωνοκήλη και να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Η κλινική εξέταση από χειρουργό θέτει εύκολα τη διάγνωση. Σε μικρές βουβωνοκήλες η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί να χρειαστεί εξέταση με υπερηχογράφημα.

3. Είναι η βουβωνοκήλη επικίνδυνη;
Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μετά από εξέταση από χειρουργό. Η επικινδυνότητα μιας βουβωνοκήλης εξαρτάται απ’ την πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών, όπως η περίσφιξη και ο στραγγαλισμός εντέρου. Μια μεγάλη βουβωνοκήλη που προβάλλει μέσα από ένα σχετικά ασθενές σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα είναι σαφώς επικίνδυνη. Μια μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες επιπλοκές. Από την άλλη μια μικρή ανώδυνη βουβωνοκήλη είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα για αρκετούς μήνες ή χρόνια

4. Είναι απαραίτητο να χειρουργηθώ για τη βουβωνοκήλη μου;
Και πάλι είναι απαραίτητη η εξέταση από χειρουργό. Είναι δυνατό, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, να ακολουθηθεί μη χειρουργική αντιμετώπιση, με ενεργή παρακολούθηση. Αυτό μπορεί να συμβεί με μικρές ασυμπτωματικές κήλες που έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σαφής ένδειξη για χειρουργείο. Μη ανατασσόμενες βουβωνοκήλες χρήζουν αντιμετώπισης εντός ολίγων εβδομάδων. Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη αποτελεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση που χρήζει άμεσου χειρουργείου για ν αποφευχθεί ο στραγγαλισμός και η νέκρωση εντέρου που οδηγεί σε περιτονίτιδα.

5.  Είναι υποχρεωτική η γενική αναισθησία;
Εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του πάσχοντα, το μέγεθος της κήλης, και κυρίως, απ’ την προσωπική εμπειρία του χειρουργού. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία είναι εφικτή, αλλά μόνο ως ανοικτή επέμβαση. Κατά την προσωπική μου εμπειρία καλό είναι ν’ αποφεύγεται σε παχύσαρκα άτομα, σε όσους είναι αγχώδεις, και σε μεγάλες κήλες, ενώ μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής σε ηλικιωμένους και άτομα υψηλού ρίσκου για γενική αναισθησία.  Για λαπαροσκοπική επέμβαση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία.

6. Είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση καλύτερη για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;
Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από χειρουργό με ικανή εμπειρία σε όλες τις τεχνικές αποκατάστασης. Οι επείγουσες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται μόνο με ανοικτό χειρουργείο. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι οι περισσότερες βουβωνοκήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά, αλλά κάποιες φορές είναι προτιμότερο το ανοικτό χειρουργείο. Μεγάλες κήλες με σημαντική παραμόρφωση της ανατομίας είναι προτιμότερο ν αντιμετωπίζονται με ανοικτό χειρουργείο, καθώς έχουν μικρότερες πιθανότητες επιπλοκών και υποτροπών.

7. Ποια είναι τα οφέλη της Λαπαροσκοπικής Αποκατάστασης Βουβωνοκήλης;
Σημαντικά λιγότερος πόνος, ταχύτατη ανάρρωση, ταχύτατη επιστροφή στην εργασία. Η ανοικτή επέμβαση συνοδεύεται από αρκετό πόνο με δυσκολία στις μετακινήσεις για 3-4 ημέρες, μακρά αποχή από την εργασία και ανάγκη για αναλγητικά. Μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση ο πόνος είναι ελάχιστος, και αναλόγως του μεγέθους, ο πάσχων μπορεί να επιστρέψει σε καθιστική εργασία σε 2-3 ημέρες απ’ το χειρουργείο, σε ήπια άσκηση στις 7 ημέρες και σε πλήρη γυμναστική στις 14.

8. Μπορώ να χειρουργηθώ Λαπαροσκοπικά για την κήλη μου;
Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από χειρουργό με εμπειρία στη συγκεκριμένη επέμβαση. Η λαπαροσκοπική τεχνική έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις υποτροπών μετά από ανοικτή επέμβαση, σε αμφοτερόπλευρες κήλες, και σε επαγγελματίες ή νέα άτομα που επιθυμούν να επιστρέψουν σύντομα στην εργασία και τις δραστηριότητες τους. Είναι επίσης προτιμητέα σε γυναίκες, όπου με την ίδια επέμβαση μπορεί να αντιμετωπιστεί και μια μηροκήλη.

9. Μήπως είναι καλύτερο να χειρουργηθώ με ρομπότ;
ΟΧΙ! Η ρομποτική επέμβαση αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος, διπλασιάζει το χρόνο χειρουργείου, και δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με το λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Το ρομπότ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ικανότητα και την εμπειρία του χειρουργού.

10. Μπορώ να υποβληθώ με ασφάλεια σε  Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης στη Ρόδο;
Ναι, φτάνει να επιλέξεις χειρουργό με εμπειρία και εξειδίκευση στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική