Η παρουσίαση του περιοδικού «Νησίδες»

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Δέντρο, θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους 16 του περιοδικού «Νησίδες» που μόλις κυκλοφόρησε.

Με την ευκαιρία αυτή, ως τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, η συνεργάτις του περιοδικού Τασούλα Καραγεωργίου θα μιλήσει για το πρόσφατο βιβλίο της, «Ναυαγού τάφος ειμί: επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία», σε δική της επιλογή και μετάφραση από το έβδομο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου της, αυτά τα επιτύμβια επιγράμματα που αφορούν ναυαγούς και ναυάγια, μέσα στη μελαγχολική τους πυκνότητα -καθώς σε δύο ή τέσσερις ή έξι στίχους βιογραφείται ο νεκρός ναυαγός- φέρουν παράλληλα τα ευφρόσυνα δείγματα ενός ανθρωπισμού που απαντά στον αποτρόπαιο και κατά κανόνα πρόωρο θάνατο με ένα επιτύμβιο σήμα.

Πρόκειται για ένα νοερό κενοτάφιο που σε πείσμα της τεταραγμένης θάλασσας υψώνει μαγικά η αρχαία ελληνική ποίηση για να διασώσει ό,τι συνιστά το πρόσωπο του θαλασσοπνιγμένου: το όνομα, την ηλικία και ενίοτε την καταγωγή.

Τον απόηχό τους συναντάμε σε αντίστοιχα νεοελληνικά θαλασσινά μοιρολόγια και σε αφηγηματικά τραγούδια της δημοτικής ποίησης.

Η δημιουργία των επιγραμμάτων αυτών απλώνεται σε ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα, από την πρώιμη αρχαϊκή εποχή ως τα χρόνια του Ιουστινιανού.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954 Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας Είναι διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ από το 2007 είναι σχολική σύμβουλος φιλολόγων Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος Το 1986 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή "Fragmentum αρ 53" στις εκδόσεις "Πλέθρον" Ακολούθησαν οι συλλογές: "Το αδράχτι που ματώνει" Πλέθρον 1989 "Διασπορά" Πλέθρον 1994 "Ποιητική τεχνολογία" Κέδρος 1998 "Το μετρό" Κέδρος 2004 Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Πλανόδιον" "Ποίηση" "Νέα Εστία" "Παπαδιαμαντικά Τετράδια" και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή" και στα περιοδικά "Το Δέντρο" "Φιλολογική" "Νέα Παιδεία" "Γράμματα και Τέχνες" "Αντί" "Ο Πολίτης" κά Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών

Το έργο της:

Ποίηση:

Fragmentum, αριθμός 53 (1986)

Το αδράχτι που ματώνει (1989)

Διασπορά (1994)

Ποιητική τεχνολογία (1998)

Το μετρό (2004)

Η χελώνα του Κεραμεικού (2011)

Τι γίναν οι μαστόροι; (2014)

Λυρικό αφήγημα για παιδιά: Παράμυθοι (1996)

Δοκίμιο: Στην αίθουσα της ποίησης (2001)

Μεταφράσεις:

Σαπφώ, ποιήματα (2009)

Ήριννα: Ηλακάτη – σπαράγματα και επιγράμματα (2013)

Ναυαγού τάφος ειμί, επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία ,με εικαστική ανάγνωση του Γιώργου Ξένου (2016).