Έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά

Έκτακτο σχέδιο  για τη διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά

Έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του φράγματος του Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1254 ΦΟΡΕΣ

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου

Εξέλιξη- «βόμβα» σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την υδροδότηση του νησιού από το φράγμα του Γαδουρά! Το Ελεγκτικό συνέδριο με απόφασή του ενέκρινε ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης» με την οποία ιδιωτική εταιρεία θα αναλάμβανε τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του έργου ύδρευσης του νησιού από το φράγμα Γαδουρά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι επόμενες εβδομάδες για δύο τουλάχιστον μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για το νησί, αφού αρκετές περιοχές θα αναγκαστούν να πουν το νερό-νεράκι! (Ήδη και χθες υπήρχαν τέτοια προβλήματα τόσο στην πόλη, όσο και στην Ιαλυσό, όπως και τις προηγούμενες μέρες).
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, προκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά εξεταζόταν η υλοποίηση σεναρίου έκτακτης διαχείρισης του φράγματος έτσι ώστε να μη διψάσει το νησί.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το ζητούμενο είναι (πιθανόν να υπάρξουν και σήμερα ανακοινώσεις) να υπάρξει διαχείριση του φράγματος από την Περιφέρεια και τον δήμο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.
Πρόκειται για σενάριο έκτακτης ανάγκης, εκ των πραγμάτων όμως είναι επιτακτικό να υλοποιηθεί, για ευνόητους λόγους.

Άλλωστε, με την καθυστέρηση που υπήρξε στην έγκριση της σύμβασης, ένα τέτοιο σενάριο ήταν ήδη στο τραπέζι, για τους επόμενους μήνες και προφανώς τώρα επισπεύδεται.
Σε νομικό επίπεδο η Περιφέρεια θα καταθέσει άμεσα αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ελεγκτικού συνεδρίου και ήδη δόθηκαν εντολές στους νομικούς συμβούλους να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
«Πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση» δήλωσε χθες στη «Ροδιακή» ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος κάνοντας σαφές ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μη μείνει χωρίς νερό η Ρόδος.

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ
Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου, ο περιφερειάρχης τόνισε τα εξής:
««Η σημερινή (χθεσινή) απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ειλικρινά αποκαρδιωτική.
Έδωσα ήδη εντολή στη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας να προχωρήσει άμεσα στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμα των κατοίκων της Ρόδου και των επισκεπτών της σε επαρκές σε ποσότητα και υψηλής ποιότητας, ασφαλές νερό.
Ήρθε η ώρα, όλοι - και όταν λέω “όλοι”, εννοώ “όλοι” – να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Στο θέμα είχε αναφερθεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που είχε αναφέρει τα εξής:
«Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος, καταρχήν, τόνισε ότι όντως είναι πολύ υπεύθυνη η στάση της μειοψηφίας και τους ευχαρίστησε. Είπε, ακόμη, ότι παρακολουθεί νύχτα και μέρα το θέμα του νερού το οποίο είναι εξίσου μείζον με αυτό της καθαριότητας και έρχεται από πολύ παλιά. Και είπε: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν στον ταμιευτήρα, αυτή τη στιγμή 75 εκατομμύρια κυβικά νερού και να έχουμε το φόβο, το άγχος, ότι σε χωριά και στους Αγίους Αποστόλους, να έχουμε έλλειψη νερού».
Για το Ελεγκτικό είπε ότι, αυτή τη στιγμή, εάν λειτουργήσουν τα ταχυδιϋλιστήρια έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε την ημέρα 60 χιλιάδες κυβικά νερού ενώ πέρυσι με τη δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος μάξιμουμ να παίρναμε 10 χιλιάδες. Άρα, για να συμφέρει τον πολίτη θα πρέπει να βρεθεί τρόπος πως τους επόμενους μήνες να αντλούμε 30 χιλιάδες κυβικά».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου