Λύση στις 3 Ιουλίου προσδοκά ο δήμαρχος για να μην «διψάσει» η Ρόδος

Την πεποίθησή του ότι με την αίτηση ανάκλησης που θα καταθέσει η Περιφέρεια κατά της απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία απέρριψε τη σύμβαση για το φράγμα του Γαδουρά, η οποία θα εκδικαστεί στις 3 Ιουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει επιλυθεί το θέμα, εξέφρασε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ΔΕΥΑΡ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο μεσοδιάστημα και τά-χθηκε κατά της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας το θέμα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί ως πολύ σοβαρό και, μάλιστα, δεν…μπόρεσε να μη σχολιάσει, βλέποντας και τι συμβαίνει με τα σκουπίδια σε άλλες περιοχές, ότι «εκεί που πήγαμε ν’ ανασάνουμε, δυστυχώς προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα με το νερό».

Η κατάσταση
Ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση μετά την απόφαση-«βόμβα» του Ελεγκτικού. Όπως είπε, λόγω χαρακτήρα ούτε θα καταλογίσει ούτε θα επιμερίσει ευθύνες γιατί τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται όταν έχουμε να κάνουμε με κοινωνικά αγαθά. «Εκεί όλοι έχουμε ένα μέρος ευθύνης και μόνο λόγω του ότι κατέχουμε μία θεσμική θέση», τόνισε και θύμισε ότι τις ευθύνες που αφορούν τον ίδιο ευθαρσώς τις αναλαμβάνει όπως και πέρυσι που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την αστοχία στο διαγωνισμό της καθαριότητας την πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στην περίπτωση του φράγματος, το δεδομένο είναι ότι επί του παρόντος το Ελεγκτικό έκρινε ότι τρία σημεία στη σύμβαση έπασχαν, είτε τύποις είτε ουσία, για τα οποία ο ίδιος έχει την ενημέρωση μόνο από την επικοινωνία που είχε με το νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας, τον κ. Φιλιππάκο.

Επικοινώνησε και με τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, για να δουν, όπως είπε, πως θ’ αντιμετωπίσουν το θέμα από εδώ και πέρα, και ενημερώθηκε ότι γίνεται η αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα καταθέσει η Περιφέρεια και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα επιδιώξουν όλοι να γίνει η εκδίκαση. Μάλιστα, θεωρεί ότι θα πρέπει να δικαστεί στις 3 Ιουλίου επειδή πρόκειται για κατεπείγον θέμα, «για να μη φθάσουμε σε άλλες ακραίες λύσεις».

Και δήλωσε επ’ αυτού ο Δήμαρχος: «Πιστεύω ότι οι αντιρρήσεις που εξέφρασε το Ζ’ κλιμάκιο θα καμφθούν τον Ιούλιο γιατί υπάρχουν πειστικές απαντήσεις. Αυτό επιβάλει, βέβαια, και το συμφέρον του τόπου και η κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε σε μία τουριστική περιοχή, σε μία περίοδο που είναι δεσμευμένες οι κλίνες όλο το καλοκαίρι, σε μία περίοδο με έντονο καύσωνα, να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το νερό».

Οι άμεσες ενέργειες
Εκτός, όμως, από το νομικό μέρος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, επειδή πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή για τυχόν καθυστερήσεις, αφού η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού χρειάστηκε σαράντα μέρες, χθες, συγκάλεσε σύσκεψη με τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ για να προβούν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις αυτές τις ημέρες μέχρι να αποφανθεί το Ελεγκτικό, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή τροφοδοσία με νερό σε όλες τις περιοχές.

Στη σύσκεψη, μετείχαν ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο εποπτεύων των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ, Αντιδήμαρχος, κ. Αγαπητός Πάλλας καθώς και οι Διευθυντές της Επιχείρησης.

Κατά τη διάρκειά της, έγινε ένας σχεδιασμός για να καλύψουν όλες τις γεωτρήσεις που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΡ, οι οποίες εννοείται ότι λειτουργούν σε 24ωρη βάση, με τέτοιο τρόπο που η μία να υποβοηθάει την άλλη. Επίσης, να μπορέσουν, να λειτουργήσουν κάποιες παλιές γεωτρήσεις με νέες αντλίες, ακόμα και αν βγάζουν 5 κυβικά την ώρα.

Όσο αφορά στις ανενεργές γεωτρήσεις, είπε ότι παρ’ ότι  ήρθε εντολή-οδηγία στην Περιφέρεια, από το Δεκέμβριο που λειτούργησε δοκιμαστικά το φράγμα, να τους ενημερώσουν ποιες γεωτρήσεις έκλεισαν, η απάντηση της ΔΕΥΑΡ ήταν ότι δεν έκλεισε καμία από αυτές που χρησιμοποιούσε επειδή δεν ολοκληρώθηκε η Β’ φάση του έργου και οι γεωτρήσεις ήταν υποχρεωτικό να είναι σε λειτουργία ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις περιοχές της Β’ φάσης.

Σημείωσε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ότι η λειτουργία του φράγματος προϋποθέτει την εξοικονόμηση και το κλείσιμο των γεωτρήσεων, κάτι στο οποίο η ΔΕΥΑΡ αντιτίθεται σθεναρά αφού με τις καθυστερήσεις αυτές…«αλίμονο αν είχαν κλείσει οι γεωτρήσεις»!

Το δεύτερο θέμα είναι ότι, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν από τη μη υδροδότηση της δεξαμενής στους Αγίους Αποστόλους και τ’ Ασγούρου από το φράγμα, δεν σταματάει ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΡ με τις εργολαβίες στις οποίες είχε προσανατολιστεί εδώ και μήνες για να συνδεθούν περιοχές στον αγωγό του φράγματος.

Είπε, ακόμη, ότι, αυτή τη στιγμή, από πλευράς ΔΕΥΑΡ, γίνονται και διπλά έξοδα και διπλές μελέτες: Αφενός ενεργοποιούνται όλες οι γεωτρήσεις προκειμένου να καλύψουν το χρόνο και τις ανάγκες  και από την άλλη προχωρούν οι εργολαβίες για τις περιοχές που πρέπει να συνδεθούν στο φράγμα.

Έτσι, από πλευράς ΔΕΥΑΡ, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή, μέρα νύχτα, Σαββατοκύριακα κτλ. να γίνονται όλες οι εργασίες που χρειάζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σ.σ. με πρόχειρους διαγωνισμούς σε εργολάβους). Μάλιστα, ανέφερε ότι από την περασμένη Παρασκευή είχε την πληροφόρηση ότι κάτι δεν προχωράει με το Ελεγκτικό αλλά δεν μπορούσε να το ανακοινώσει. Έτσι, την περασμένη Κυριακή δούλευαν πυρετωδώς τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ κάνοντας παρεμβάσεις σε γεωτρήσεις και γενικά έγιναν κινήσεις συστηματικά, μεθοδικά, όπως είπε.

Κατά τον ίδιο, όμως, δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα, η ΔΕΥΑΡ παράλληλα με τις διαδικασίες της Περιφέρειας στο Ελεγκτικό, να καλύψει όλες τις ανάγκες. Όπως εξήγησε, μέχρι να εφοδιαστούμε με το νερό του φράγματος θα πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάποια οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες Πρασίνου του Δήμου να μειώσουν στο ελάχιστο το πότισμα, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα την κατασπατάληση που γίνεται στις παραλίες όπου το νερό παρέχεται δωρεάν. Γι’ αυτό και μία άλλη εντολή που έχει δώσει από το Φεβρουάριο είναι να μπουν μειωτήρες στις ντουζιέρες.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που του έδωσε η ΔΕΥΑΡ, ότι με 10% οικονομία στο νερό, μπορούμε να καλύψουμε την υδροδότηση πέντε γεωτρήσεων, που σημαίνει «πάρα πολύ χρήμα και πάρα πολύ νερό»!

Για τον κ. Τσίκκη
Σχετικά με τυχόν απόδοση ευθυνών στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρη Τσίκκη, ο Δήμαρχος είπε ότι όπως δεν θέλει να καταλογίσει ευθύνες σε κανέναν, θεωρεί ότι είναι άδικο το σχόλιο ότι η ΔΕΥΑΡ ευθύνεται για το ότι δεν προχώρησε η διαδικασία και με ευθύνη του κ. Τσίκκη επειδή, πέρυσι το Μάιο, έστειλε ένα έγγραφο, όταν γίνονταν οι δοκιμές της πλύσης του αγωγού και ενώ προγραμμάτιζαν την πλύση του είπε ότι η δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων, την περίοδο εκείνη, δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα.
«Δεν μπορεί, λοιπόν, με αυτή την αποσπασματική δήλωση του τότε Προέδρου της ΔΕΥΑΡ να του επιρρίψουμε ευθύνη ότι η ΔΕΥΑΡ ευθύνεται για το ότι το Ελεγκτικό σήμερα με την απόφαση του Ζ’ Τμήματος απέρριψε τη σύμβαση», δήλωσε.

Τα επόμενα βήματα
Από εκεί και πέρα-συνέχισε-εφόσον αναδειχθεί ο ανάδοχος από το Ελεγκτικό, οι ίδιοι θα ακολουθήσουν κατά βήμα αυτό που περιλαμβάνει η σύμβαση: Η ΔΕΥΑΡ θα επωμίζεται το σύνολο του κόστους της πληρωμής του αναδόχου και η υποχρέωση του τελευταίου είναι να φέρνει στις δεξαμενές το νερό στην ποιότητα που πρέπει.

Η ΔΕΥΑΡ θα το παραλαμβάνει από τις δεξαμενές, θα πληρώνει τα χρονικά διαστήματα που αναφέρεται στη σύμβαση και θα διαθέτει το νερό. Και τότε θα αρχίσει από πλευράς ΔΕΥΑΡ η αντίστροφη μέτρηση για ν’ αρχίσει να κλείνει μία-μία κάθε γεώτρηση.

Ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε, επίσης, γνωστό ότι, χθες, επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να εξετάσουν από κοινού τις αμέσως επόμενες ενέργειες. Ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό κάτι περισσότερο.

Στη συνέχεια, αναφορικά με μία δήλωση του κ. Χατζημάρκου σχετικά με το αν χρειαστεί να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμαρχος είπε ότι αν δήλωνε και ο ίδιος κάτι τέτοιο, είναι πολλοί αυτοί που θα πάρουν τη δήλωση αυτή και θα την αναπαράξουν και υπάρχει ο φόβος για ακυρώσεις ή επιβάρυνση των ξενοδόχων με ποινικές ρήτρες κτλ.

Πιστεύει πάντως ότι δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι εκεί, αρκεί να έχουν ευήκοα ώτα και στην Αθήνα «να μας αφήσουν να βρούμε έναν τρόπο, νόμιμο, ξεπερνώντας κάποιες προθεσμίες και κάποιες τυπικές διαδικασίες να λειτουργήσουμε το φράγμα και να φέρουμε το νερό στην πόλη, όπως λειτούργησε τη δοκιμαστική εκείνη περίοδο».

Ερωτηθείς, ακόμη, εάν η ΔΕΥΑΡ εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε προγραμματισμένες διακοπές σε συγκεκριμένες περιοχές, είπε ότι αυτή τη στιγμή από τις 12:00 το βράδυ και μετά, σε κάποιες γεωτρήσεις στο βόρειο τρίγωνο μειώνεται η παροχή, επειδή το βράδυ είναι μικρότερη η κατανάλωση, και δίνουν τη δυνατότητα στις δεξαμενές μέχρι τις 6 το πρωί να μπορέσουν να αποθηκεύσουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Μάλιστα, συζητούν αν αυτό μπορεί να γίνεται δύο ώρες νωρίτερα, κάτι που απεύχεται.

Σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως, δημιουργείται πρόβλημα επειδή, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, παρ’ όλο που στους ταμιευτήρες υπάρχει νερό, στα υψηλότερα σημεία κάποιων χωριών ή της πόλης δεν μπορεί να πάει το νερό γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη πίεση.

Επίσης, υπάρχει και μία κατασκευαστική αστοχία στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων που έρχεται από πολύ παλιά και με την  κατάσταση που είμαστε σήμερα δεν φουλάρει ποτέ η υποβοηθητική δεξαμενή. Έτσι, από τις απογευματινές κυρίως ώρες αντιμετωπίζουμε πρόβλημα σε κάποιες περιοχές ενώ πέρυσι δεν φάνηκε λόγω της δοκιμαστικής λειτουργίας του φράγματος που βρήκαν τρόπο και έστελναν νερό ακόμα και στην Ιαλυσό.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει την τεχνογνωσία η ΔΕΥΑΡ να αναλάβει τη λειτουργία του φράγματος στο μεσοδιάστημα, δήλωσε: «Να είμαστε, όμως, ειλικρινείς και ρεαλιστές: Με τη σημερινή στελέχωση της ΔΕΥΑΡ δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε αύριο να λειτουργήσει την όλη διαδικασία».

Όσο για τα σημεία της σύμβασης στα οποία υπήρξε κώλυμα για το Ελεγκτικό, όπως είπε ο Δήμαρχος,  από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Φιλιππάκο, καθώς ο ίδιος δεν τα έχει δει, το ένα ήταν μία τυπική μη αιτιολόγηση μίας από τις πολλές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, ένα άλλο καθαρά τυπικό της διακήρυξης ότι δεν δόθηκε ικανός χρόνος στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους εργολάβους να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του έργου, σε σχέση με τον εργολάβο που ήταν ήδη μέσα και γνώριζε τα τεχνικά χαρακτηριστικά. 

Και ένα τρίτο καθαρά τυπικό. Όπως είπε, θεωρεί ότι αυτά αιτιολογούνται. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, τώρα, που θα υποβληθούν όλα αυτά μαζί με τις αιτιάσεις θα το ξεπεράσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, σημείωσε πάντως ότι για το θέμα του νερού και μία ώρα είναι κρίσιμη επειδή είμαστε μέσα στο καλοκαίρι.