Η «εκνευρισμένη» Τουρκία επιχειρεί να υπονομεύσει τη νατοϊκή άσκηση στο Καστελλόριζο

Να υπονομεύσει ακόμη και την πραγματοποίηση Νατοϊκής άσκησης η οποία έχει προγραμματισθεί στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελλόριζου επιχειρεί η Τουρκία, προκειμένου όχι μόνο να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων αλλά και για να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την αντίθεση της για την πραγματοποίηση της άσκησης σε περιοχή που αμφισβητεί πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ 1529/17 ανήγγειλε την Τετάρτη την διεξαγωγή Νατοϊκής εκπαιδευτικής άσκησης στην περιοχή νότια του Καστελόριζου για τις 3 Ιουλίου. Στην ΝΟΤΑΜ αναφέρονταν ότι τα αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να πετούν με VFR και να έχουν διαρκώς ανοικτά τα φώτα πορείας.

Καλούνται επίσης τα αεροσκάφη να μην «επηρεάσουν» τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και να καταθέσουν σχέδια πτήσης σύμφωνα με το ΑΙΡ-Greece.

Η Τουρκία το μεσημέρι της Πέμπτης εκφράζοντας ουσιαστικά την ενόχληση της όχι μόνο για την αναφορά στα 10 ν.μ. στην ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά και επειδή το ΝΑΤΟ απευθύνθηκε στην Ελλάδα για την έκδοση της ΝΟΤΑΜ και μάλιστα στην περιοχή που η Τουρκία διατηρεί βλέψεις εναντίον της Ελλάδας, εξέδωσε δική της NOTAM.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α3122/17 δηλώνει ότι η πρωτοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας να καθορίζει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. και εθνικό εναέριο χώρο 10 ν.μ. έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και επομένως παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς Εναέριου χώρου.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την γνώστη θέση της ότι ο εναέριος χώρος πρέπει να ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα και το έδαφος μιας χώρας, παραβλέποντας βεβαίως ότι η πρακτική αυτή ισχύει για δεκαετίες και ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και έχει επιφυλαχθεί του δικαιώματος της να το ασκήσει όποτε το αποφασίσει. Τελικά η Τουρκία δηλώνει ότι «η παράνομη πρακτική της Ελλάδας είναι άκυρη και μη αποδεκτή από την Τουρκία».

Πηγή: mignatiou.com