Μας πήρε και μας...  τσουρούφλισε χθες ο καύσωνας

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, «έπληξε» για τα… καλά χθες και το νησί της Ρόδου, καθώς το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 41 βαθμούς Κελσίου (στη Λίνδο), στέλνοντας έτσι κατά… εκατοντάδες τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, στις παραλίες για λίγες ανάσες δροσιάς.

Από νωρίς το πρωί, το θερμόμετρο υπό σκιάν κατέγραφε θερμοκρασίες 26 έως και 35 βαθμούς, ενώ λίγο μετά το μεσημέρι τόσο στην πόλη της Ρόδου όσο και τις περιοχές του Φαληρακίου, Αφάντου και Λίνδου, ο υδράργυρος άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας έτσι συνθήκες… καύσωνα.

Δυσκολίες αντιμετώπισαν στις μετακινήσεις τους προς και από το κέντρο της Ρόδου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των οχημάτων που από νωρίς συσσωρεύτηκαν στο κέντρο της πόλεως. Σε περιοχές της ανατολικής πλευρά της Ρόδου πάντως, η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, ήταν ακόμη πιο… δύσκολη, καθώς το θερμόμετρο αργά το μεσημέρι άγγιξε θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, ξεπερνώντας ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στα ύψη η κατανάλωση νερού και ρεύματος
Οι κλιματολογικές αυτές συνθήκες, είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη η κατανάλωση του ηλεκτρικού αλλά και του νερού σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, από νωρίς χθες το πρωί.

Τα κλιματιστικά δούλεψαν στην κυριολεξία στο φουλ, σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, καταστήματα αλλά και τα σπίτια, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος να φθάσει και πάλι σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να αγγίξει οριακά επίπεδα. Κατανάλωση ρεκόρ για το φετινό καλοκαίρι, αξίζει να σημειωθεί ότι κατέγραψε το τελευταίο διήμερο στην πόλη της Ρόδου αλλά και σε άλλους Δήμους του νησιού μας, η κατανάλωση του νερού.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική λόγω καύσωνα
Εξαιτίας των καιρικών αυτών φαινομένων που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο, σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκονται και οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Ρόδο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση πυρκαγιών.

Προστατευτικά μέτρα σε κλιματιζόμενες αίθουσες από τον Δήμο Ρόδου
Οι Αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, ενημερώνουν ότι ενόψει των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα από σήμερα Σάββατο 1/07/2017 έως και την Κυριακή 2/07/2017 και κατά τις ώρες 7.30 π.μ μέχρι 3.30 μ.μ, εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και επισκέπτες του νησιού, παραθέτοντας μία σειρά μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας, όπως και κλιματιζόμενες αίθουσες σε κτιριακές δομές του Δήμου Ρόδου.

Προκειμένου να προστατευθούν οι συμπολίτες μας που στερούνται κλιματισμού στην κατοικία τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από την κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ρόδου (οδός Αγ. Ιωάννου 56), κατόπιν επικοινωνίας με τον υπάλληλο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, Μοράρη Μανώλη στο τηλέφωνο 6958617555.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα: 1. Αποφεύγετε η έκθεση στον ήλιο και να αναζητούνται σκιερά και δροσερά μέρη. 2. Φοριούνται ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλα, ενώ τα γυαλιά να είναι μαύρα ή σκουρόχρωμα. 3. Αποφεύγετε η βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θεοκρασία µε υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. 4. Καταναλώνονται μικρά και ελαφρά γεύματα που θα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, καθώς και να λαμβάνονται άφθονα υγρά (όπως νερό και χυμό φρούτων) 5. Γίνονται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, άτομα που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή), οι οποίες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό για περαιτέρω οδηγίες. Επίσης, τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά και να τους προσφέρονται πολλά υγρά, όπως νερό και γάλα.

Τη μέριμνα έχουν οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου και Πολιτικής Προστασίας κος Αγαπητός Πάλλας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου και υπηρεσιακούς παράγοντες των Διευθύνσεων. Τέλος, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα για το συντονισμό ενεργειών με όλους τούς εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.