Εκδήλωση μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας στη Ρόδο

Εκδήλωση μνήμης για τον  ελληνισμό της Μικράς Ασίας στη Ρόδο

Εκδήλωση μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 392 ΦΟΡΕΣ

Μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν λίγες ημέρες στη Ρόδο.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ρόδου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου και η υπό σύσταση Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών “Η Λυκία” με έδρα την Αθήνα, τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφερθούν στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα για τη Μάκρη και το Λιβίσι.

Ήταν μια ομιλία - συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του ΕΒΕΔ “Γ. Καραγιάννης”, με συμμετοχή της ροδιακής κοινωνίας, φυσικά με ανθρώπους που κατάγονται από το Λιβίσι και τη Μάκρη καθώς και ανθρώπους των Γραμμάτων.

Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε από τη Ρόδο, μια περιοδεία ενημέρωσης στα πλαίσια της προσπάθειας διάσωσης της προσφυγικής μνήμης, που θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση του πρώτου “απανταχού ανταμώματος Μακρινών και Λιβισιανών” φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην ιστορία, την παρούσα κατάσταση του Λιβισίου καθώς και για τις μελλοντικές δράσεις.

Μίλησαν με τη σειρά που ακούστηκαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος μ’ ένα σύντομο χαιρετισμό.
Μίλησε η κ. Ειρήνη Τόλιου προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχείων Νομού Δωδεκανήσου, η οποία παρουσίασε ένα μέρος από την πλούσια δραστηριότητα των Αρχείων. Εργασίες που έγιναν, που γίνονται και που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα της ομιλίας της ήταν “Ημέρες Αρχείων και Δράσεις των ΓΑΚ”. Μίλησε στη συνέχεια ο κ. Κυριάκος Χονδρός, συγγραφέας ερευνητής με θέμα “Μικρασιατικός Ελληνισμός ως βίωμα και ως παρακαταθήκη”. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε για το Λιβίσι και τον Αντίφιλο.

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Ευαγγελία Αχλάδη, ιστορικός τουρκολόγος, με θέμα “Το χθες Μάκρη και Λιβίσι, δύο δίδυμες μικρασιατικές κοινότητες”.

Επίσης μίλησε ο κ. Τάσος Κακλαμάνης, χημικός μηχανικός και ερευνητής με θέμα “Το σήμερα του Λιβισίου”, ο οποίος πρόβαλε μοναδικά ντοκουμέντα από τη γη της Λυκίας και υπογράμμισε πως είναι καλοδεχούμενα οποιαδήποτε κειμήλια, τα οποία θα φωτογραφηθούν ώστε να ενσωματωθούν στο ήδη υπάρχον σημαντικό αρχείο, το οποίο σύντομα θα γίνει προσβάσιμο στον καθένα ψηφιακά.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών Ρόδου απηύθυνε ο κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου, ξεναγός και ερευνητής. Την εκδήλωση πλαισίωσε με μικρασιατικά τραγούδια, μέρος του μουσικού συγκροτήματος “Οι Μενεξέδες” υπό τη διεύθυνση του κ. Στάθη Μανούσου. Ακούστηκαν: Ο Περικλής Λαζαρίδης φωνή - τουμπερλέκι, Γιάννης Αγκάς βιολί, Ραφαήλ Μανούσος λαούτο, Ηλίας Μανούσος ακκορντεόν και Ανδρέας Μανούσος κλαρίνο.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων