Η σχολική χρονιά έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου  με τη θεατρική παράσταση “Μηνύματα Ζωής”

3.830 μαθητές όλων των βαθμίδων και 200 περίπου εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν για θέματα οδικής ασφάλειας από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.

Στα πλαίσια της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του Ο.Η.Ε. 8-14 Μαίου 2017, SlowDown Save Lives, στην έκθεση στο Νεστορίδειο Μέλαθρον συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο, Ειδικά σχολεία της Ρόδου, Κάσου και Καρπάθου με ατομικά και ομαδικά έργα. Συγκεκριμένα παρελήφθησαν έργα μεταξύ των οποίων ζωγραφιές, αφίσες, τραγούδια μελοποιημένα, στίχοι τραγουδιών, video, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ και ψηφιακά παιχνίδια.

- Συμμετοχή στην 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου 2017. Στόχος της συμμετοχής “Σώστε ζωές - Ελαττώστε Ταχύτητα” ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές στην πράξη βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ. και να βιώσουν το βιωματικό παιχνίδι πως συμπεριφέρονται οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και να ευαισθητοποιηθούν ως αυριανοί οδηγοί ώστε να τηρούν τα όρια ταχύτητας και τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

- Θεατρική παράσταση 28/6: “Μηνύματα Ζωής”. Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο. Παιδιά όλων των ηλικιών έκαναν πράξη την κυκλοφοριακή αγωγή και απόδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες ηθοποιούς. Χειροκρότησαν με ενθουσιασμό όλοι τα παιδιά - ηθοποιούς. Η Θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί με τη νέα σχολική χρονιά.

Η σχολική χρονιά 2016 - 2017, έληξε για την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, επενδύοντας στην οδική ασφάλεια “Κυκλοφορώ με Ασφάλεια” υλοποιώντας με μεγάλη επιτυχία σε 44 σχολεία όλων των βαθμίδων της Ρόδου, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρόδου, ΣΔΕ Ρόδου, ΕΕΕΕΕΚ Ρόδου, Πρόσκοποι Δωδεκανήσου και στα νησιά Λέρος, Καστελλόριζο και Αγαθονήσι, μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για όγδοη χρονιά, με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση. Μια σειρά από θεωρητικό σεμινάριο από εισηγητές μέλη της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, εκπαιδευτικούς και εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια πρακτική άσκηση με χρήση προσομοιωτών και βιωματικών δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας, την ευαισθητοποίησή τους και τη διαμόρφωση υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς στο παρόν και στο μέλλον.

Στη θεωρητική εκπαίδευση υπερτονίστηκε ότι η οδική ασφάλεια αφορά όλους - οδηγούς, πεζούς, ποδηλάτες. Τονίστηκε η σοβαρότητα στο θέμα της υπερβολικής ταχύτητας ως πρώτος παράγοντας πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της απόσπασης προσοχής, της χρήσης κινητού, της κόπωσης, της σημασίας της χρήσης των μέσων προστασίας (ζώνης στο αυτοκίνητο, κράνους, παιδικού καθίσματος, του εξοπλισμού ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες), της συμπεριφοράς του σώματος κατά τη σύγκρουση, της απόστασης ασφαλείας, της ευγένειας στο δρόμο και εν γένει της προαγωγής για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων - δυστυχημάτων.

Στη βιωματική εκπαίδευση, έγινε χρήση τεσσάρων (4) νέων ασφαλτοταπήτων προσομοίωση πρότυπου πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής (για το νηπιαγωγείο, για τους μαθητές της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και τάπητας για την προσομοίωση μέθης με χρήση ειδικών γυαλιών), των πινακίδων του Κ.Ο.Κ. αναγγελίας κινδύνου (Κ), ρυθμιστικές (Ρ) και πληροφοριακές (Π), ειδικού εξοπλισμού για τη χρήση των ειδικών γυαλιών (γράμματα, εικόνες, αξεσουάρ οχήματος). Χορηγός του βιωματικού προγράμματος, το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου “Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου” και University Press.

Χρησιμοποιήθηκαν σκίτσα του Μ. Κουντούρη σε εικόνες με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή σε συνεργασία με την education, τονίζοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο πόσο απαραίτητο είναι να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. για να κυκλοφορούμε όλοι με ασφάλεια στο δρόμο.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε εκπαίδευσης διανεμήθηκε στους μαθητές:

1) έντυπο υλικό με συμβουλές οδικής ασφάλειας προκειμένου να διαβαστεί τόσο από τους μαθητές και από τους γονείς (χρήση παιδικού καθίσματος, αλκοόλ και οδήγηση, η χρήση του κράνους, οδηγούμε με ασφάλεια, κάνουμε το δρόμο φίλο μας, δεν θέλω τα παιδιά μου να είναι θύματα της επιθετικότητας στο δρόμο, ταχύτητα κλπ). Χορηγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

2) Οι εκπαιδευόμενοι μαθητές έλαβαν “Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμeτοχής” για την παρακολούθηση του προγράμματος τα οποία εκδίδει η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου. Χορηγός η ΒΑΚΑΡ ΑΕ “συνοδηγός στην προσπάθειά μας”.

3) Δωρίστηκαν σε όλες τις βιβλιοθήκες το βιβλίο της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου “Κυκλοφορώ και τραγουδώ” και το βιβλίο “Ασκήσεις στο δρόμο” της Δώρας Γκουτζιαμάνη και του Μ. Κουντούρη εκδόσεις educartoon, TEST DRIVE με σκίτσα του Μ. Κουντούρη, το παιχνίδι με 40 κάρτες “Ασφαλώς Κυκλοφορώ” και το DVD ANIMATION “Κάνουμε το δρόμο φίλο μας”. Χορηγός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη διαδικασία της θεωρητικής και βιωματικής μάθησης συμμετείχαν ενεργά,  με αμείωτο ενδιαφέρον εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό αλλά και τον προβληματισμό τους σε σχέση με την οδική παιδεία.
Η άρτια οργάνωση του προγράμματος, η ποιότητα των παρουσιάσεων από τους εξαίρετους εκπαιδευτές - εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλη της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, έκαναν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μοναδικές, βασισμένες σε καλές πρακτικές από προγράμματα που υλοποιούνται σε σχολεία της Ε.Ε.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχοντας εδραιωμένη την πεποίθηση πως η Κυκλοφοριακή Αγωγή και η Οδική Ασφάλεια: είναι ζήτημα Παιδείας, θα συνεχίσει τις ενημερώσεις, με επίκεντρο το χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, να είναι αύριο οι νέοι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί που μπορεί και να αλλάξουν ακόμη την οδηγική συμπεριφορά και των γονέων τους - πρότυπα για τα παιδιά.

Η συστηματική επιμόρφωsη των νέων από μικρή ηλικία, αλλά και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση αναφορικά με τον αριθμό και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας. Είναι επιτακτική και συνεχής η ανάγκη ενίσχυσης της ενημέρωσης για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων - δυστυχημάτων.
Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, ευχαριστεί:
1) Το υπουργείο Παιδείας για την έγκριση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία Ν. Δωδ/σου με θέμα την οδική ασφάλεια για έβδομη χρονιά
2) Τους Δ/ντές Δ/νσης και τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας, Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Δωδ/σου για την υποστήριξη της υλοποίησης των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία,

3) Τους Δ/ντές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων των σχολείων που ζήτησαν και υποστήριξαν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα σχολεία τους,

4) Την τροχαία Ρόδου για την υποστήριξή της σε δράσεις με μαθητές σε διάφορα σημεία των δρόμων της πόλης μας.

5) Τα τοπικά ΜΜΕ και τα Portal που δημοσιοποιούσαν όλες τις δράσεις μας - εκδηλώσεις.

6) Τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλη της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου που υποστήριξαν με δύναμη στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων

7) Όλους τους χορηγούς - υποστηρικτές στην υλοποίηση των δράσεων για τη σχολική χρονιά 2016-2017

- Περιφέρεια Νοτίου ΑΙγαίου, Δήμο Ρόδου- ΔΟΠΑΡ,  Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου “Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου”, Blue Star Ferries (μετακίνηση στη Λέρο εκπαιδευτικής ομάδας 9 ατόμων), Dodekanisos Seaways (μετακίνηση Καστελλόριζο, Αγαθονήσι εκπαιδυτικής ομάδας 8 ατόμων), University Press, ΒΑΚΑΡ Α.Ε., Στάθη Κουσουρνά, Ασφάλειες My Cover, έκδοση του εντύπου ταχύτητας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, Εκτυπώσεις Hedera, Γραφίστρια Δέσποινα Τσουρούτη, Θεατροχορευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου “Ναυσικά”, Σχολή Χορού “Μαρίς Γκίκα” και το κ. Γιάννη Θεμέλαρο, Έπαρχο Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου για την εγκάρδια φιλοξενία στη Λέρο και στην Πάτμο για τη μετακίνηση της ομάδας στο Αγαθονήσι.

Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, ευελπιστεί ότι, το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα καλής εκπαιδευτικής πρακτικής προς όφελος των μαθητών της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και τα μηνύματα του προγράμματος να βρουν απήχηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, θα συνεχίσει να προβάλλει τη σοβαρότητα της Οδικής Ασφάλειας, της ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών από όλους μας.

Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, εύχεται σε όλους μας ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Δίνουμε προτεραιότητα στη ΖΩΗ, Οδηγούμε Υπεύθυνα, δεν παραβιάζουμε τον ΚΟΚ, προσέχουμε στις παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ΖΩΗ μας και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου, θυμόμαστε πάντα αυτούς που μας αγαπούν και μας περιμένουν. Η Οδική Ασφάλεια είναι ΕΥΘΥΝΗ όλων μας...