Ξεκινά η εφαρμογή  του κανονισμού καθαριότητας

Δυναμικά αναμένεται να ξεκινήσει, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας, από την ομώνυμη Διεύθυνση του Δήμου της Ρόδου, κάτι που μεταφράζεται σε επιβολή προστίμων σε όσους τον παραβαίνουν, δίνοντας έμφαση στα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία μόνο στην πόλη της Ρόδου φθάνουν τους δώδεκα τόνους ημερησίως!

Το ότι έπιασε δουλειά ο ιδιώτης στην καθαριότητα, αναλαμβάνοντας το 50% του έργου, είναι λογικό να «λύνει τα χέρια» στη Διεύθυνση Καθαριότητας η οποία αναμένεται να “ενεργοποιήσει” και πάλι τους επόπτες για…να πιάσουν και εκείνοι δουλειά αφού, ως γνωστόν, οι παραβάσεις του κανονισμού στο νησί είναι μεγάλες.

Το προηγούμενο διάστημα, και ειδικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το νησί πέρυσι στον τομέα αυτό (σ.σ. λόγο της αστοχίας στον πρώτο διαγωνισμό), όπως αντιλαμβάνεται κανείς ήταν…πολυτέλεια ο έλεγχος από την Υπηρεσία της εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας από τους πολίτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Έτσι, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αυτό το χρόνο ήταν ελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Όπως εξηγούν, όμως, στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, τώρα, με την παρουσία του ιδιώτη, η καθημερινότητά τους γίνεται πιο βατή αφού έχει μετακυλίσει σ’ αυτόν ένα μεγάλο κομμάτι του έργου.  Δηλαδή, το στέλεχος πλέον δεν θα ασχολείται για να βρει έναν κάδο που δεν είχε ή ένα απορριμματοφόρο ή ο προϊστάμενος της σάρωσης να βρει εργάτη για να στείλει σε μία περιοχή από…τους πέντε που είχε ώστε να μετριάσει τα παράπονα κτλ.
Επειδή, λοιπόν, με την παρουσία του ιδιώτη, αυτά τα προβλήματα λύνονται, τα στελέχη πλέον θα καθίσουν να δουν το οργανωτικό κομμάτι και να σχεδιάσουν τη λειτουργία της Υπηρεσίας. Και πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η εφαρμογή του κανονισμού της καθαριότητας.
Πρώτο στην προτεραιότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα ογκώδη αντικείμενα, η ρίψη τους δηλαδή σε κάδους ή…έξω από αυτούς ή ακόμα και σε πάρκα-περίπτωση που εντοπίστηκε τελευταία από την υπηρεσία-και αυτό γίνεται περισσότερο από ιδιώτες.

Όπως λένε χαρακτηριστικά μάλιστα τα στελέχη, έχουμε την εντύπωση ότι ένας κάδος αποτελεί…χωματερή-ένας κάδος είναι για ν’ αφήνουμε μέσα τα οικιακού τύπου απορρίμματα και μόνο.

Αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο είναι ότι, ανά πάσα στιγμή, όλη την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, αφήνουν μέσα στους κάδους κλαδιά, οικιακές συσκευές κτλ. και χωρίς να ειδοποιούν κανέναν.

«Δηλαδή, ουσιαστικά έχουμε γίνει…ντετέκτιβ για να δούμε τι θα πρωτοπάρουμε», λένε από την Υπηρεσία και, βέβαια, είναι αδύνατον να τα μαζέψουν αφού ήδη μαζεύουν μόνο ογκώδη αντικείμενα 12 τόνους την ημέρα και μόνο από την πόλη της Ρόδου! Μάλιστα, στο νησί τα ογκώδη αντικείμενα υπολογίζονται σε πάνω από είκοσι τόνους ημερησίως!
Για τα ογκώδη αντικείμενα προβλέπονται διάφορα πρόστιμα, ανάλογα με το αντικείμενο, και κυμαίνονται γύρω στα 200 ευρώ.

Έτσι, ξεκινάει δυναμικά πάλι αυτό το κομμάτι η Διεύθυνση Καθαριότητας. Για τον λόγο αυτό, θα ξαναγίνει ενημέρωση στους επόπτες σχετικά με τον κανονισμό, αναμένονται και οι σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις από το Δήμο,  ενώ το ανέφερε και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος όταν υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο, ότι δηλαδή θα μπούμε  και σ’ αυτή τη διαδικασία γιατί πρέπει ν’ αλλάξει η εικόνα της πόλης και πρέπει σ’ αυτό να συνεργαστούν και οι πολίτες.

Τέλος, την περασμένη Παρασκευή, τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης κάλεσαν σε συνάντηση στο Δήμο τους υπαλλήλους που θα επιφορτιστούν με το να παρακολουθούν το έργο του ιδιώτη και τους ενημέρωσαν με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.
Πρόκειται για την υλοποίηση των όσων προβλέπονται στη διακήρυξη: Δηλαδή, αποκομιδή απορριμμάτων, χειρωνακτική σάρωση, μηχανική σάρωση, αποψιλώσεις, αποκομιδή επιστήλιων καλαθιών, κλαδοκοπή, χαρτοκοπή κτλ.