Ο «Αύγουστος Οίνος» της Ιωάννας Θεοδωράτου στη Ρόδο

Ο «Αύγουστος Οίνος» της Ιωάννας Θεοδωράτου στη Ρόδο

Ο «Αύγουστος Οίνος» της Ιωάννας Θεοδωράτου στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1128 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα, η παρουσίαση του βιβλίου «Αύγουστος Οίνος», της Δικηγόρου Ιωάννας Θεοδωράτου, που διοργάνωσαν με πρωτοτυπία και καλλιτεχνική διάθεση, ο «Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου» σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΚΑΔΗΜΙΑ.

Καλλιτεχνική και πρωτότυπη διοργάνωση, με την προσωπική συμμετοχή της έγκριτης Φιλολόγου κας Βλάχου, την υψίφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Καθηγήτρια Φωνητικής Ζωή Κοκκαλά-Καραγιαννιού και την εξαιρετική παρουσία των νέων νομικών, που παρουσίασαν το βιβλίο της επίσης Νομικού Ιωάννας Θεοδωράτου «Αύγουστος Οίνος». Ανάμεσα στο κοινό, γνωστοί έγκριτοι δικηγόροι, νομικοί, εισαγγελείς, συγγραφείς και λογοτέχνες, οι οποίοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την βιβλιοπαρουσίαση, και πήραν μέρος στην εξαιρετική συζήτηση που ακολούθησε.

Οι νομικοί Μαρία-Ελίζα Θεοδώρου, Φώτης Ρωμαίος, Ειρήνη Σαρρή και Χρυσή Χρυσοχού, στις εκπληκτικές τους παρουσιάσεις, τόνισαν πως το βιβλίο της Ιωάννας Θεοδωράτου «Αύγουστος Οίνος», αναφέρεται στα Ελληνικά νησιά και στο Αιγαίο, αφυπνίζοντας αναμνήσεις και βιώματα, που όλοι μας κρατάμε στο νου και στην καρδιά μας. Αναγνώστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα και η υψίφωνος Ζωή Κοκκαλά-Καραγιαννιού, με την απέριττη παρουσία της και την μοναδική της ερμηνεία, συνοδεύοντας με διακριτικότητα και ‘συνθεσάιζερ’, το γλυκόλαλο τραγούδι (ποίηση Ελύτη που εμπεριέχεται στο βιβλίο της Ιωάννας Θεοδωράτου) «Θάλασσα Πλατιά».

Οι νέοι επιστήμονες, με εντυπωσιακή αμεσότητα λόγου και οξύτητα πνεύματος, υπογράμμισαν τις συγκινητικές περιγραφές του βιβλίου «Αύγουστος Οίνος», που δημιουργούν ζωντανές κι εντυπωσιακές εικόνες αναφορικά με την αγάπη, την μοναξιά, την αλήθεια, την συντροφικότητα, που ιδιαίτερα σήμερα έχομε ακόμα περισσότερο ανάγκη.

Υπογράμμισαν με τον πιο σαφή τρόπο, τη σημασία του χαμόγελου στη ζωή, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους άλλους. Αναγνώστηκαν σοφά επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ υπήρχαν και τρυφερές μουσικές παρεμβάσεις, με την γνώριμη κι αγαπημένη φωνή της υψίφωνου Ζωής Κοκκαλά, ερμήνευσε ποιητικά και ποιοτικά κείμενα του Γιώργου Καραγιαννιού και μουσικές συνθέσεις του Καραμανιώτη, που απέδωσε με σεμνότητα, ευαισθησία και υψηλή τεχνική.

Ο κάθε παρουσιαστής, έδωσε το δικό του στίγμα, πάντα με γνώση, ευαισθησία και χαμόγελο, που καθήλωνε το ακροατήριο. Όπως χαρακτήρισαν οι παρουσιαστές, το βιβλίο «Αύγουστος Οίνος», αποτελεί ύμνο στον έρωτα, στην Ελλάδα μας, στο Φως και στο Αιγαίο και διάβασαν επιλεκτικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Εντυπωσιακή και η συγγραφέας, νομικός Ιωάννα Θεοδωράτου, που ευχαρίστησε τους παρουσιαστές και τους διοργανωτές, όπως και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, μίλησε για τις πηγές της έμπνευσής της και τις εσώτερες αναζητήσεις της, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αμεσότητα.

Χαρακτήρισε το βιβλίο της ‘εσωτερική εξομολόγηση’, και ήδη υπό έκδοση βρίσκεται το δεύτερο βιβλίο της ενώ συγγράφει το τρίτο. Ο εσώτερος εαυτός της Ιωάννας Θεοδωράτου, αποκαλύφθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, φιλοσοφημένη στάση ζωής, επιστημονική γνώση του «Είναι», αμεσότητα, υψηλό ήθος, συγγραφικό ταλέντο και αγάπη για τη ζωή, την Ελλάδα και τον αναγνώστη.


Εκπληκτική και μεστή σε νοήματα και συναίσθημα και η αυθόρμητη παρέμβαση της γνωστής Φιλολόγου Βλάχου, που έδωσε τα εγκάρδια συγχαρητήριά της στην συγγραφέα, πρόσφερε από ένα εντυπωσιακό τριαντάφυλλο στους συντελεστές της εκδήλωσης και στην συγγραφέα, που μοίρασαν μικρά πανέμορφα λευκοντυμένα μικρά κοριτσάκια, ενώ η ίδια μίλησε από καρδιάς, συγχαίροντας τη συγγραφέα, τους παρουσιαστές, την Ζωή Κοκκαλά-Καραγιαννίδου, τους παριστάμενους τονίζοντας πως η ζωή είναι εκδήλωση αγάπης, «δεν υπάρχει ηλικία για τον έρωτα» και «δεν πρέπει να παραιτείται κανείς» τονίζοντας: «…το μόνο που φοβάμαι, είναι το «άλφα» το στερητικό»! Η συζήτηση με την ταλαντούχο συγγραφέα, διήρκησε μέχρι αργά, σε αυτή την ξεχωριστή πνευματική εκδήλωση, που μας έκανε όλους αισιόδοξους για τους αυριανούς μας επιστήμονες και λογοτέχνες.


Οι 317 σελίδες του βιβλίου «Αύγουστος Οίνος» της Δικηγόρου Ιωάννας Θεοδωράτου, εκδόσεις «Ωκεανίδα», διαβάζεονται απνευστί, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στο Απέραντο γαλάζιο Αιγαίο, φανερώνοντας ‘αθέατες’ για του πολλούς, φυσικές ομορφιές που συνήθως προσπερνούμε χωρίς να προσέχομε, όπως και πλούτο συναισθημάτων, που αναδύονται μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, σκέψεις και προπαντός συναισθήματα.

Γεννημένη η συγγραφέας στη Χίο, γράφει από πολύ νεαρή ηλικία και έχει βραβευθεί δύο φορές από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών». Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της «Αύγουστος Οίνος», ξεδιπλώνουν ανθρώπινα αισθήματα, σκέψεις, χαρές και απογοητεύσεις, που όμως, δεν αφήνουν κανένα πικρό κατακάθι, αλλά οδηγούν σε μιά ανοδική εσωτερική ανέλιξη, με αίσθημα αισιοδοξίας.

Διαβάστε ακόμη

Έκθεση Ζωγραφικής: Retrospective-10χρόνια VAN GeNS

Ομιλία του Κ. Τσολακίδη για την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψευδείς ειδήσεις πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταματίου

Γεμάτα τέχνη και διαδραστικά παιχνίδια τα επόμενα σαββατοκύριακα στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

«Το χτικιό - Το Σανατόριο της Ελεούσας στη Ρόδο»: Παρουσίαση του βιβλίου στις 6 Ιουλίου στο Σανατόριο

Στον ποιητή Δημ. Τσαλουμά είναι αφιερωμένο το τεύχος του περιοδικού «Κοράλλι»

Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Ελένης Υψηλάντη-Πετρίδη «Το σκουλαρίκι της Ανδρονίκης»

«Παιχνίδια του Νερού»: Έκθεση ζωγραφικής | 15-29 Ιουνίου

Γεμάτο εκδηλώσεις στα χωριά της Ρόδου το καλεντάρι της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου για τον Ιούνιο