Διακογεωργίου: «Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών»

«Αυτή τη στιγμή το πρώτο μέλημά μας είναι να δώσουμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ώστε να μπορέσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα να αποκτήσουμε αυτό το μεγάλο αγαθό, το νερό», επεσήμανε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτισμού, βιομηχανίας, χωροταξίας και περιβάλλοντος Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου με αφορμή την έλλειψη νερού στο νησί μας.

Ειδικότερα μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών.
«Μέλημα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου είναι αποκλειστικά, η αναζήτηση και ο σχεδιασμός των λύσεων που πρέπει να δοθούν. Δεν είναι η ώρα να μιλάμε ούτε να αναφερόμαστε στο μέγεθος του προβλήματος που είναι άλλωστε μεγάλο. Θέλουμε να σεβαστούμε τους πολίτες που ταλαιπωρούνται και δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες για το ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει.

Η περιφέρεια οφείλει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το φράγμα του Γαδουρά. Και αυτό κάνει υπεύθυνα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη να το ολοκληρώσει και να το θέσει σε λειτουργία γνωρίζοντας όλοι ότι το φράγμα πάει πίσω εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε ο κ. Διακογεωργίου και πρόσθεσε: «Η υδροδότηση της Ρόδου είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΡ και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στέκεται πάντα αρωγός και στηρίζει το έργο της. Είναι εξίσου γνωστό πως η περιφέρεια τοποθετείται άμεσα για όλα όσα χειρίζεται .Απαντούμε στους πολίτες υπεύθυνα παραθέτοντας όλα τα στοιχεία και πάνω από όλα με συναίσθηση του μεγέθους της κρίσης και της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ίδιοι και οι επισκέπτες του νησιού μας».

Προχωρώντας σε μία σύντομη αναδρομή της υπόθεσης και εξηγώντας το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, δήλωσε τα εξής: «Το φράγμα αν και είναι ολοκληρωμένο δε λειτουργεί σήμερα γιατί χάθηκαν 7 μήνες από τον Οκτώβριο που ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Ο λόγος; Η δικαστική προσφυγή που άσκησε κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού μία εκ των εταιριών που συμμετείχαν σε αυτόν. Το 2016 το φράγμα λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα από τον ανάδοχο κατασκευής της εργολαβίας όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση του εργολάβου ο οποίος είχε την υποχρέωση να ελέγξει τον αγωγό.

Η λειτουργία του φράγματος Γαδουρά αποφασίστηκε να ανατεθεί σε ιδιώτη γιατί κανένας δημόσιος φορέας από τη Ρόδο δεν είχε την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να το κάνει από μόνος του. δεν αποκλείστηκε κανένας δημόσιος φορέας από τη Ρόδο για να αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος.

Δυστυχώς το φράγμα δεν μπορεί να υδροδοτήσει το σύνολο του νησιού και απόδειξη είναι ότι το 2016 που το φράγμα λειτούργησε δοκιμαστικά υπήρξαν περιοχές π.χ. νότια Ρόδος που αντιμετώπισαν προβλήματα στην υδροδότησή τους.

Το φράγμα είναι η Α φάση και για να πάμε στη Β φάση ώστε να υδροδοτηθούν και τα άλλα χωριά θα πρέπει για το έργο που υπερβαίνει τα 80 εκ. να περάσουν πολλά χρόνια για την κατασκευή του. η χρηματοδότησή του δεν έχει ακόμα διατεθεί από την κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες που κάνουμε ώστε η περιφέρεια να μπορέσει να ολοκληρώσει και αυτό το έργο.

Πάντως η περιφέρεια μετά το αποτέλεσμα του ελεγκτικού δε σταμάτησε, είναι γνωστό ότι και η νομική υπηρεσία και η οικονομική επιτροπή έκαναν ένσταση ( σημειώνω ότι δεν κρίνουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης).

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος από την πρώτη στιγμή που υπήρχε αυτή η αρνητική απόφαση του ελεγκτικού, έδωσε εντολή για την κατάθεση ένστασης ώστε να εξετάσει την υπόθεση εκ νέου και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε θετική απάντηση.

Όλοι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση. Όλοι πρέπει να ξέρουν κάποια πράγματα ώστε να μην επιρρίπτονται ευθύνες στον οποιονδήποτε. Πιστεύω ότι θα δοθεί λύση εντός των ημερών.

Το στάδιο της τροφοδότησης του νερού χρειάζεται εκ νέου έρευνα όσον αφορά τον αγωγό ώστε να μπορέσει το νερό που θα πηγαίνει στην κατανάλωση να είναι καθαρό».