Ν. Σαντορινιός: «Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτίμησε να μιλήσει για αλλότρια θέματα και να επενδύσει στον φόβο»

Στην εκπομπή ΤΩΡΑ με την Άννα Μπουσδούκου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ήταν χθες καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε την στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, σχολίασε τα όσα ειπώθηκαν χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία και αναρωτήθηκε γιατί η Ν.Δ. καταθέτει την πρόταση για μια εξεταστική για το Noor1, ενώ ξέρει ότι τα ζητήματά της είναι υπό δικαστική έρευνα.

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην αεροπορική βάση πυρόσβεσης της Ελευσίνας

«Κοινός στόχος της πολιτικής ηγεσίας και φυσικής ηγεσίας της πυροσβεστικής άλλα κυρίως των πυροσβεστών και των τεχνικών, που δίνουν μάχη με την φωτιά, είναι να προστατέψουμε τα δάση μας, τους οικισμούς και κυρίως τις ανθρώπινες ζωές».

«Πέρα όμως από αυτό πρέπει να δούμε ποιος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, αυτών δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες στιγμές. Πρόσφατα μάλιστα, κατά την ψήφιση του ειδικού μισθολογίου για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένο, τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Βίτσα και τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μεριμνήσαμε ώστε να ισχύσει ειδικό επίδομα παραμεθορίου για όσους υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, κάτι που ποτέ ως τώρα δεν ίσχυε και καμία άλλη Κυβέρνηση δεν το είχε εισάγει».

Για την εκταμίευση της δόσης και για την Τρίτη Αξιολόγηση

«Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει σε λίγες μέρες. Υπάρχουν έξι εκκρεμότητες, διαδικαστικού τύπου, που δεν χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης και που πρόκειται να λυθούν άμεσα χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα».

«Η Τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες. Ουσιαστικό της θέμα θα είναι τα εργασιακά, αλλά σε αυτό υπάρχει ήδη μια θετική εξέλιξη που με κάνει να πιστεύω ότι θα κυλήσει ομαλά η διαπραγμάτευση: υπάρχει μια κοινή αποδοχή, και από τις δύο πλευρές, ότι δεν μπορεί η χώρα απωλέσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».  

Για τη συζήτηση για την Οικονομία που διεξήχθη στη Βουλή

«Χθες δόθηκε η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να επαναλάβει τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή έδωσε ακριβώς το περίγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους: α) τα 15 χρόνια επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης επιτοκίων, β) την ρήτρα βιωσιμότητας που σημαίνει ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δε θα ξεπερνούν, πλέον, το 15% του ΑΕΠ, γ) την ρήτρα ανάπτυξης που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μια πρόταση που εμείς σαν κόμμα την είχαμε θέσει προεκλογικά ακόμη, δ) την πρόβλεψη για αναπτυξιακές δράσεις και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Η Ν.Δ. προτίμησε χθες να αλλάξει πολιτική ατζέντα. Προφανώς κατάλαβε ότι αυτή η Συμφωνία είναι βιώσιμη και δεν μπόρεσε να αποδεχτεί αυτό οι οίκοι αξιολόγησης, το χρηματιστήριο και τα spreads έχουν καταγράψει θετικά».

«Επέλεξε λοιπόν να κάνει αντιπολίτευση σε άλλα πράγματα. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,προτίμησε στην πρωτολογία του να μιλήσει του για αλλότρια θέματα και να επενδύσει στον φόβο».

Απάντηση στην Ν.Δ. για την πρόταση για εξεταστική επιτροπή αναφορικά με το Νοοr 1

«Γνωρίζοντας την λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών (ήμουνα άλλωστε μέλος σε δυο από αυτές), γνωρίζω πως από την στιγμή που είναι σε διαδικασία δικαστικής έρευνας, δεν είναι δυνατόν να απαντήσουν οι μάρτυρες για τα επίδικα. Επομένως γνωρίζει πολύ καλά η Αντιπολίτευση ότι η πρόταση της, επί της ουσίας, θα οδηγούσε σε μια κούφια εξεταστική επιτροπή». 

«Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι γιατί η Ν.Δ. δεν αποφάσισε την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής τότε που ξεκίνησε η υπόθεση του Νοοr1, όταν δηλαδή κάποια από τα ζητήματα δεν ήταν υπό δικαστική διερεύνηση. Επομένως γιατί το προτείνει τώρα; Αναρωτιέμαι μήπως η πρότασή τους αυτή μήπως προέρχεται από τον φόβο τους για τα όσα αποκαλύπτονται στην Εξεταστική για την Υγεία που είναι τώρα σε εξέλιξη».

Το έργο του ΥΝΑΝΠ

«Την Παρασκευή έγιναν τα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στην Πάτμο λύνοντας ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα έλλειψης υδροδότησης της Πάτμου και των Αρκιών, ενώ άμεσα προχωράει η υπογραφή αντίστοιχου έργου στο Καστελόριζο. Έχει δημιουργηθεί τεχνική υποστήριξη όλων των μικρών νησιών- κάτω από 3.000 κατοίκους- και μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και μέσω της ΜΟΔ, της ΕΕΤΑΑ και τη συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων, βοηθούνται οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι να ολοκληρώσουν έργα υποδομής».