Φ. Χατζηδιάκος: Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε λύσεις για το νερό

Φ. Χατζηδιάκος: Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε λύσεις για το νερό

Φ. Χατζηδιάκος: Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε λύσεις για το νερό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 498 ΦΟΡΕΣ

Την αισιοδοξία του εξέφρασε χθες ο δήμαρχος για την αντιμετώπιση του προβλήματος

«Από εδώ και πέρα ό,τι και να συμβεί θα καλυφθούν οι ανάγκες», είναι η διαβεβαίωση που έδωσε, χθες, για το νερό ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το φράγμα αφού, όπως είπε, με την παρουσία τους στη συζήτηση ανέδειξαν τη διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα.

Σε δηλώσεις του, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεδρίαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού όσο αφορά στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την υδροδότηση του Βορείου τριγώνου και γενικά των τουριστικών περιοχών του νησιού, με την επαναλειτουργία του φράγματος του Γαδουρά.

Μίλησε για «επαναλειτουργία», θυμίζοντας ότι, από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και το Νοέμβριο, είχαν τη δοκιμαστική λειτουργία του από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την αποπεράτωση του φράγματος και μετά, στη φάση πλέον του διαγωνισμού, έχουμε τις επιπλοκές οι οποίες σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανομβρία, με το πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει γενικά το νησί, «φθάσαμε να έχουμε ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων ετών, με την αδυναμία πλέον της ύδρευσης του συνόλου του νησιού!», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος.

Η συζήτηση στο Ελεγκτικό
Όσο αφορά στη συζήτηση που έγινε προχθές στο Ελεγκτικό, ο Δήμαρχος, καταρχήν, σχολίασε ότι η διαδικασία στο συγκεκριμένο Τμήμα είναι πολύ αυστηρή. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είχε δώδεκα υποθέσεις θερινού τμήματος, όλες μεταξύ Περιφερειών και Δήμων, που έχουν να κάνουν με αυτού του είδους τους διαγωνισμούς.

Στη συνέχεια, μίλησε για την εντύπωση που αποκόμισε από την εκδίκαση της υπόθεσης, εκδηλώνοντας την αισιοδοξία του. Είπε, λοιπόν, ότι επρόκειτο για μία αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Εβδόμου τμήματος από πλευράς Περιφέρειας και είχε και ο ίδιος την υποχρέωση να παραστεί, είχε ζητήσει από τον Περιφερειάρχη να πάνε μαζί να παλέψουν για να προχωρήσει ο διαγωνισμός αυτός του φράγματος και να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Μάλιστα, η παρουσία η δική του είχε και ένα άλλο σκοπό: Να παρέμβει ο Δήμος διαδικαστικά και προσθετικά υπέρ της ευδοκίμησης της αίτησης ανάκλησης που υπέβαλε η Περιφέρεια αλλά αυτή η διαδικασία δεν προβλεπόταν.

Ωστόσο, πιστεύει ότι η παρουσία Περιφερειάρχη και Δημάρχου όσο αφορά στην ανάδειξη του μεγάλου προβλήματος, λειτούργησε καταλυτικά. Δηλαδή, αυτό που αναδείχθηκε δεν είναι μόνο κάποιες πλημμέλειες σε έναν διαγωνισμό αλλά το Δικαστήριο θα κρίνει ουσιαστικά αν οι πλημμέλειες είναι ουσιώδεις ή επουσιώδεις.
Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία, θα εκτιμηθούν τα πράγματα όπως έχουν σήμερα.

Δηλαδή, ότι είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου, ότι η Ρόδος έχει το ένα έβδομο του τουρισμού της Ελλάδας και, αυτή τη στιγμή, εκτός από τους 150 χιλιάδες κατοίκους, μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από 200 χιλιάδες επισκέπτες και οποιαδήποτε ζημιά γίνει σε επίπεδο τουρισμού, δεν θα αφορά μόνο τη Ρόδο αλλά οριζόντια την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Και οι ανταγωνιστές είναι πάρα πολλοί και περιμένουν την ευκαιρία να στρέψουν τα πυρά τους κατά της Ελλάδας όσο αφορά στην τουριστική κίνηση», όπως είπε.

Πιστεύει, λοιπόν, ότι τα παραπάνω έγιναν κατανοητά ενώ κάτι άλλο που διέγνωσε είναι ότι έχει σημασία ο/η Πρόεδρος που δικάζει την υπόθεση να είναι έχει ενημέρωση πάνω σ’ αυτήν και ν’ αντιλαμβάνεται για ποιο θέμα έχεις κάνει την προσφυγή, την ένσταση κτλ.

Ο ίδιος, λοιπόν, εκτίμησε ότι η Πρόεδρος ήταν πολύ διαβασμένη και πιστεύει το ίδιο ήταν και τα υπόλοιπα μέλη και δήλωσε: «Ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το κρίσιμο σημείο είναι πόσο γρήγορα θα βγει η απόφαση αυτή γιατί ακολουθούν και άλλες διαδικασίες μετά, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δήμου και ΔΕΥΑΡ».

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή ο κύριος του έργου, ο διαχειριστής το φράγματος, είναι η Περιφέρεια και η ΔΕΥΑΡ είναι ο αποδέκτης, ο καταναλωτής. Υπήρχε και σ’ αυτό το σημείο μία σύγκλιση και θεωρεί ότι με το που βγει η θετική απόφαση, το ταχύτερο δυνατό, είναι υποχρεωτικό ο Δήμαρχος με τον Περιφερειάρχη, να δώσουν τη λύση που πρέπει να δοθεί. «Αυτό που περιμένει ο πολίτης: Να έχει νερό».

Σχετικά, τώρα, με τα παράπονα, τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις των πολιτών, ο κ. Χατζηδιάκος τα δικαιολόγησε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο, γι’ αυτό ζήτησε και την κατανόηση όλων αλλά και από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, αν υπήρχαν ακραίες συμπεριφορές, ακόμα και από υπαλλήλους της ΔΕΥΑΡ ή οπουδήποτε, να ξεκαθαρίσει το θέμα μέσα στη ΔΕΥΑΡ.

Μάλιστα, δεν δίστασε να ζητήσει συγνώμη ο ίδιος για λογαριασμό όλων αυτών που, για κάποιο λόγο, είτε δεν ενημέρωσαν σωστά είτε δεν αντέδρασαν ευπρεπώς σε ένα ερώτημα των συμπολιτών μας, όπως είπε.

Οι ενέργειες
Αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μεσοδιάστημα, επεσήμανε ότι, όσο χρόνο χρειάζεται, όλα τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ, όπως και προχθές το βράδυ, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού για να επαναλειτουργήσουν γεωτρήσεις που παρέμεναν αδρανείς εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από δεκαετία. Έτσι, απαντά και σε κάποια εύλογα ερωτήματα, λέγοντας ότι πέρυσι δεν έκλεισε καμία γεώτρηση όταν λειτούργησε δοκιμαστικά το φράγμα.

Ακόμη, απαντώντας σε σχόλια ότι περίμεναν τελευταία στιγμή για να ενεργοποιήσουν γεωτρήσεις όταν έβλεπαν το πρόβλημα της λειψυδρίας, είπε ότι, καταρχήν, από το 2015 και μετά είχαν προσανατολιστεί στη λειτουργία του φράγματος, έγινε η δοκιμαστική λειτουργία έξι μήνες, τροφοδοτήθηκαν οι δεξαμενές στους Αγίους Αποστόλους, έκαναν έξοδα ως ΔΕΥΑΡ, μελέτες και διάθεση 1,5 εκατ. ευρώ για συνοδά έργα, ώστε να συνδεθεί ο αγωγός που έρχεται στη Ρόδο με κάποιες άλλες περιοχές (σ.σ. Κολύμπια, Τσαΐρι, Στεγνά), έκαναν μελέτη και την έστειλαν στο Υπουργείο να χρηματοδοτήσει 2,5 εκατ. ευρώ για να πάει αγωγός από το Χαράκι στην Κάλαθο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της δ.ε. Λινδίων και από εκεί της Νότιας Ρόδου και είχαν στοχεύσει εκεί γιατί περίμεναν ότι μέχρι το Μάρτιο θα ήταν σε λειτουργία το φράγμα. Γ’ αυτό, όταν είδε ότι δεν προχώρησε η διαδικασία συγκάλεσε στις 15 Μαΐου τη σύσκεψη για να δει που βρίσκεται η κατάσταση με το νερό, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποια έργα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Μάλιστα, οι γεωτρήσεις που ήταν ανενεργές απέδιδαν πέντε, δέκα και είκοσι κυβικά την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι ήταν ασύμφορες και δεν τις χρειαζόμασταν. «Τώρα, όμως, σ’ αυτή την κατάσταση,,,ενεργοποιούμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Δηλαδή, προχθές ο Αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας ενεργοποίησε στη Δαματριά δύο γεωτρήσεις που η κάθε μία βγάζει πέντε κυβικά την ώρα, αφού τα χρειαζόμαστε και αυτά. Στην Ιαλυσό επαναλειτούργησαν δύο και χθες ήταν σε εξέλιξη για άλλη μία γεώτρηση.

Και είπε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος: «Θεωρώ ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το Σαββατοκύριακο τώρα πλέον έχει λυθεί. Όμως, για μια ακόμη φορά, δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η διαδικασία. Δεύτερον, νερό είναι, οι γεωτρήσεις εκεί που βγάζουν πενήντα-εξήντα κυβικά, ενδέχεται με την υπερκατανάλωση, να μη μπορέσουν να αντέξουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης, στην Κάλαθο, στον Αρχάγγελο, στην περιοχή του Άη Γιάννη στις Καλυθιές είναι σε εξέλιξη γεωτρήσεις».

Όμως, δεν εφησυχάζουν, όπως είπε, ενώ για τις ευθύνες ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Όπως είπε, ο πολίτης έχει πάντα το δίκιο του ωστόσο θα πρέπει να ενημερώνεται. Και σχετικά μ’ αυτά που ακούει για το αν φταίει η ΔΕΥΑΡ, όταν θα έρθει η ώρα και αν χρειαστεί, θα τα συζητήσουν.

Σημασία για τον ίδιο έχει ότι η παρουσία Περιφερειάρχη-Δημάρχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο λειτούργησε καταλυτικά, οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς ΔΕΥΑΡ για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες θεωρεί ότι είναι αυτή τη στιγμή το πιο σπουδαίο θέμα που έχουμε να κάνουμε και αυτό που θέλει ο πολίτης είναι ν’ ανοίγει τη βρύση του στο σπίτι και να τρέχει νερό. «Να μην ακούω, λοιπόν, σχόλια και κριτικές από ανθρώπους που δεν ξέρουν καν που πέφτει το φράγμα του Γαδουρά!», είπε αναφερόμενος σε κάποιες δηλώσεις.

Όσο για το πότε θα εκδοθεί η απόφαση, είπε ότι από εδώ και πέρα ό,τι και να συμβεί θα καλυφθούν οι ανάγκες.
Σημειώνεται ότι, το Δικαστήριο, έχει δυνατότητα να εκδώσει απόφαση στο τμήμα διακοπών που είναι όλος ο Ιούλιος και με την παράσταση που έκαναν, την ανάδειξη της σπουδαιότητας του θέματος, ότι δηλαδή πρόκειται για προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ευελπιστεί ότι θα βγει πολύ σύντομα και ότι θα είναι θετική.

Με την έκδοση της απόφασης, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι θα το χειριστούν ο ίδιος, ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης για να μπορέσουν να ξεπεράσουν άμεσα τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τηρήσουν τις προθεσμίες που απαιτούνται.

Διαβάστε ακόμη

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου