Πούλησαν σε Ελβετούς σπίτι με ελλιπή ηλεκτροδότηση!

Την ελληνική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας έζησε ζευγάρι συνταξιούχων από την Ελβετία, το οποίο έκτισε σπίτι για να μείνει στο νησί μας και κατά την άφιξη του διαπίστωσε ότι του είχαν κόψει το ρεύμα επειδή ήταν … εργοταξιακής παροχής!

Το ζευγάρι, το οποίο αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας προσέφυγε διά του δικηγορικού γραφείου Μηνά Τσέρκη και συνεργατών στη δικαιοσύνη, ζητώντας να γίνει προσωρινή επανασύνδεση της ηλεκτροδότησής του, έως ότου συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την αλλαγή της παροχής του ρεύματος τους!

Πιο συγκεκριμένα, η συνταξιούχος γενική διευθύντρια πολυεθνικής εταιρείας στην Ελβετία και ο σύζυγος της επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας παράλληλα την έκδοση προσωρινής διαταγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση, το ζευγάρι είχε έρθει αρκετές φορές στο νησί μας και επειδή το αγάπησαν πολύ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου.

Πράγματι το Νοέμβριο του 2009 αγόρασαν ένα οικόπεδο στ’ Αφάντου και καθώς ο πωλητής ήταν πολιτικός μηχανικός του ζήτησαν να επιβλέψει την κατασκευή ενός διώροφου σπιτιού στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Ωστόσο ο πωλητής ήταν και δημόσιος υπάλληλος και τους δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει και έτσι τους υπέδειξε άλλη συνάδελφο του.

Οι εργασίες του σπιτιού ξεκίνησαν στις αρχές του 2010 και ολοκληρώθηκαν  στο τέλος του 2016. Το χρονικό δε αυτό διάστημα το ζευγάρι των Ελβετών κατέβαλε όλα τα χρήματα που απαιτούνταν για την έκδοση των απαραίτητων αδειών αλλά και την έκδοση άδειας για ηλεκτροδότηση - ρευματοδότηση (εργοταξιακής παροχής), προκειμένου να ρευματοδοτηθεί το ακίνητό τους κατά το στάδιο των οικοδομικών εργασιών. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν καταβάλλει προς τη ΔΕΗ και τα έξοδα που τους ζητήθηκαν για την εγκατάσταση στηλών προκειμένου να καταλήξουν τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στο σπίτι τους και ήδη έχουν εγκατασταθεί.

Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο για τους δύο συνταξιούχους Ελβετούς ήρθε πριν μερικές ημέρες οπότε και ήρθαν στο νησί μας και πήγαν να μείνουν σπίτι τους. Τότε διαπίστωσαν πως στην οικία τους δεν υπήρχε ρεύμα, διότι όπως τους ενημέρωσαν σχετικά, η διάρκεια παροχής του ρεύματος για εργοτάξιο είναι τετραετής και έχει λήξει!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ζευγάρι των Ελβετών (ο σύζυγος αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα υγείας) να βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς έχουν φτάσει σε ένα ξένο μέρος όπου ήρθαν να ξεκουραστούν, εν μέσω καύσωνα και να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, να προσπαθούν δε να βρούν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο ουδεμία ευθύνη  οι ίδιοι φέρουν.

Συγκεκριμένα το ζευγάρι των αλλοδαπών προσπαθούν μέσω της πρεσβείας τους και μεταφραστού που έχουν προσλάβει να συνεννοηθούν με την ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να γίνει η σύνδεση του ρεύματος, όμως τους ζητούν σφραγίδα της πολεοδομίας επί του στελέχους της οικοδομικής άδειας με επισημείωση ότι εγκρίνεται η οριστική ρευματοδότηση του ακινήτου. Η πολεοδομία με τη σειρά της για να χορηγήσει την βεβαίωση αυτή τους ζητά υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντος μηχανικού με συγκεκριμένο περιεχόμενο, κάτι που δεν μπορούν να έχουν αφού ο μεν πωλητής – πολιτικός μηχανικός λόγω της ιδιότητας του δεν μπορεί να το χορηγήσει και η υπεύθυνη πολιτικός μηχανικός του σπιτιού τους έχει προβεί σε παύση εργασιών!

Οι Ελβετοί τονίζουν στην ίδια αίτησή τους ότι για όλα αυτά, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ίδιοι και για λόγους καθαρά τυπικούς δεν έχουνε στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την οριστική ρευματοδότηση του ακινήτου τους.
Για τους λόγους αυτούς και ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να γίνει η επανασύνδεση της εργοταξιακής παροχής έως την εκδίκαση και έκδοση απόφασης επί της κύριας αίτησης που έχουν καταθέσει.