Ζευγάρι από τη Ρόδο κατηγορείται ότι μεσολαβούσε για δάνεια

Ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης ποσού 1500 ευρώ αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους δύο 45χρονοι οι οποίοι κατηγορούνται ότι αναλάμβαναν να εκδίδουν δάνεια από τράπεζες, έναντι αμοιβής, ακόμη και αν αυτοί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις!

Συγκεκριμένα, στον 45χρονο και στην 45χρονη σύζυγό του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αδικήματα τα οποία φέρονται να έχουν διαπράξει το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τα τέλη Αυγούστου 2013.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έγινε σε βάρος του ζευγαριού, σύμφωνα με την οποία τους καταβλήθηκαν χρήματα για την έκδοση δανείου που ουδέποτε εγκρίθηκε.
Χθες το ζευγάρι προσήχθη, συνοδευόμενο από το δικηγόρο του κ. Μανώλη Βλάχο, ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου όχι μόνο αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά επεσήμανε και γεγονότα που ενισχύουν τους ισχυρισμούς τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η 45χρονη τόνισε μεταξύ άλλων πως περί τα τέλη του 2010, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών, έψαχνε  συνεργάτη -οικονομολόγο,  στην Ρόδο, ο οποίος  θα αναλάμβανε  την  ανεύρεση   πολιτών που είχαν  πρόβλημα με  δάνεια τους  καθώς και πελάτες -δημόσιους υπαλλήλους -που θα ήθελαν να λάβουν  δάνεια  από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι  ο σύζυγος, που είναι οικονομολόγος, απευθύνθηκε  στο συγκεκριμένο γραφείο και συμφώνησε  να  αναλάβει, βοηθούμενος  από τη σύζυγό του  τη δουλειά αυτή, με την συμφωνία πως θα εισέπραττε  20%  από  τις  αμοιβές  που θα εισέπραττε το Δικηγορικό Γραφείο, μια και το  ποσό  που θα καταβαλλόταν  από  τους  πελάτες,  εισπραττόταν  από το δικηγόρο.

Πράγματι η συνεργασία έγινε και μεταξύ των πελατών -όπως οι δύο  εμπλεκόμενοι ανέφεραν στην απολογία τους- ήταν και οι μηνύτριες τους οι οποίες κατέβαλαν κάποια χρήματα όχι όμως – όπως διευκρίνισαν- για να πάρουν δάνεια αλλά για να εκδώσει το  Δικηγορικό  Γραφείο δάνεια  με  ευνοϊκούς  όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  ή για να διευθετήσει, με ευνοϊκούς  όρους,  τα ήδη υπάρχοντα δάνειά τους.

Οι ίδιοι ξεκαθάρισαν ότι ουδέποτε υποσχέθηκαν ότι με δόση των χρημάτων θα ακολουθούσε μία επιτυχής έκβαση για την προσπάθεια που θα γινόταν, ούτε υπήρξε η παραμικρή διαβεβαίωση ότι καταβάλλοντας τα χρήματα αυτά θα είχαν θετικό αποτέλεσμα. Επίσης πρόσθεσαν ότι μέσα στην συμφωνία δεν ήταν η επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση «αποτυχίας» και πως όλα αυτά αποδεικνύονται καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο δικό τους με τέτοιο περιεχόμενο.

Το ζευγάρι αναφέρθηκε στη δική του δουλειά, η οποία ήταν να συλλέξει -όπως είπε- όλα τα οικονομικά  -κοινωνικά και  οικογενειακά  κριτήρια  του εκάστοτε  πελάτη, να  εκπονεί  οικονομική  μελέτη ο σύζυγος οικονομολόγος και στη συνέχεια να  αποστέλλονται τα  έγγραφά τους στην Αθήνα και στο  Δικηγορικό  Γραφείο, ώστε να  εκτελεστεί η  εντολή του πελάτη, η οποία ήταν είτε λήψη δανείου από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  από Δημόσιο Υπάλληλο, είτε με ρύθμιση  των ήδη  υφιστάμενων  δανείων.

Οι δύο 45χρονοι είπαν στην ανακρίτρια πως όταν το Δικηγορικό  Γραφείο απέτυχε  στις περισσότερες  δεσμεύσεις του  και δεν είχαν  τα προσδοκώμενα  αποτελέσματα, με  συνέπεια  οι πελάτες μεταξύ αυτών και οι μηνύτριες, να εκφράζουν  τη δυσαρέσκειά τους σε εκείνους,  περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2012, σταματήσανε την συνεργασία  με το  Δικηγορικό  Γραφείο των Αθηνών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 1500 ευρώ έκαστος.