Ημερίδα ποινικού δικαίου σήμερα

Στη Ρόδο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων Βασίλης Ταουξής ο οποίος και θα παρακολουθήσει σήμερα την ημερίδα Ποινικού Δικαίου αφιερωμένη στη μνήμη της Αγγελικής Σαρέλη Λέκτορος Νομικής Σχολής ΔΠΘ, που πραγματοποιείται από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου με τη συνεργασία των διδασκόντων του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ.

Με αφορμή την παρουσία του στο νησί μας ο κ. Ταουξής μίλησε στη «Ροδιακή» για την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων η οποία ήδη αριθμεί ως μέλη της 30 δικηγόρους από τη Ρόδο!

Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων ιδρύθηκε το 2009 με επικεφαλής τους αείμνηστους Αλέξανδρο Κατσαντώνη (καθηγητή της νομικής του Ποινικού) και τον Νίκο τον Μαυρομάτη.

Επανενεργοποιήθηκε το 2016 και σε ένα χρόνο ουσιαστικής δράσης και λειτουργίας της έχουν εγγραφεί πάνω από 2000 μέλη, έχουν γίνει ήδη τρία συνέδρια και έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2017 άλλα τρία συνέδρια: στη Κοζάνη 7 Οκτωβρίου, στο Κορυδαλλό τέλη Οκτώβρη και ένα στο Πειραιά το οποίο θα γίνει τον Δεκέμβρη του 2017.

«Δεν είναι ένα ακόμη αθηνοκεντρικό «μαγαζί», δεν είναι μία αθηνοκεντρική ένωσης, ή μία παρεϊστική οργάνωση από αυτές που έχουμε συνηθίσει και προωθούν τα πάσης φύσεως συμφέροντα τους η «παρέα» του διοικητικού συμβουλίου!

Εμείς είμαστε ένα ανοικτό σε όλη την Ελλάδα, για αυτό και μας έχουν «αγκαλιάσει»! Υπόψη ότι στα πολλά συνέδρια που κάνουμε συμμετέχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι από τη περιφέρεια και ειδικότερα από τη Ρόδο. Μάλιστα δύο από αυτούς έχουν οριστεί και έχουν κάνει εισηγήσεις η Μαρία Κρικοπούλου και ο Αχιλλέας Δασκαλάκης και επιπρόσθετα αρκετοί άλλοι διατυπώνουν την επιθυμία τους και να γραφτούν ως μέλη της Ένωσης και να διαδραματίσουν ουσιαστικότερο ρόλο» είπε ο κ. Ταουξής.

Στην Ένωση σήμερα είναι μέλη 30 δικηγόροι από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους.

Όπως είπε ο κ. Ταουξής είναι «μία Ένωση που σε ένα χρόνο έχει πάρει τη μορφή μαζικού κινήματος καθώς σε αυτή υπάρχει ουσιαστική συνεργασία.
Στα συνέδρια που διοργανώνονται συμμετέχουν πάρα πολλοί ομιλητές, (50 -60 άτομα) οι οποίοι είναι Πανεπιστημιακοί, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι τόσο από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και Πειραιά αλλά και από την Περιφέρεια.

Παράλληλα συμμετέχουν ως ομιλητές και εκπρόσωποι από τις φυλακές (διευθυντές και υπάλληλοι) εκπρόσωποι από τους δικαστικούς υπαλλήλους, γίνεται μία «όσμωση» λέμε τα προβλήματα μας αυτά που πραγματικά μας ταλανίζουν και έτσι καλύπτουμε και το επιστημικό κομμάτι και το πραγματικό, και προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση πολλών προβλημάτων».
Στο πλαίσιο αυτό πιθανότητα την επόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου να συνδιοργανωθεί κάποια ημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν ως ομιλητές και άλλοι εκπρόσωποι από τα νησιά της Δωδεκανήσου για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, απόψεις και εμπειρίες.

Η ημερίδα
Η ημερίδα Ποινικού Δικαίου αφιερωμένη στη μνήμη της Αγγελικής Σαρέλη Λέκτορος Νομικής Σχολής ΔΠΘ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και το πρόγραμμα της έχει ως εξής:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος Δ.Σ.Ρ.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ιωάννης Μπέκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.
«Η επιστημονική προσωπικότητα της Αγγελικής Σαρέλη»
Στυλιανός Παπαγεωργίου-Γονατάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.
«Βιασμός... υπάρχει άλλη όψη του εγκλήματος;»
Άννα Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.
«Η ποινική διάσταση της άρνησης παροχής ιατρικών υπηρεσίων στη διαδικασία τεχνητής διακοπής της κύησης»
Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.
«Τα παράδοξα του άρθρου 29 του νόμου 4139/2013»
Τζωρτζής Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου
«Τα εγκλήματα κατά της ζωής στο ελληνικό και στο κυπριακό ποινικό δίκαιο»
Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Υποψήφιος Διδάκτορας Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.
«Τα προβλήματα συρροής στο 19ο Κεφάλαιο του Π.Κ.»
Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ

«Θεωρητικοί προβληματισμοί επί πρακτικών ζητημάτων κατά την εφαρμογή του άρθρου 232Α Π.Κ.».