Χωρίς ρεύμα θα μείνει η κατοικία των Ελβετών

Απορρίφθηκε τελικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου η προσωρινή διαταγή που είχε αιτηθεί ζευγάρι Ελβετών συνταξιούχων, αναφορικά με την επαναηλεκτροδότηση της κατοικίας τους η οποία αφορούσε εργοταξιακή παροχή και είχε λήξει.

Όπως είναι γνωστό, το ζευγάρι, το οποίο αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας προσέφυγε δια του δικηγορικού γραφείου Μηνά Τσέρκη και συνεργατών στη δικαιοσύνη, ζητώντας να γίνει προσωρινή επανασύνδεση της ηλεκτροδότησής του, έως ότου συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την αλλαγή της παροχής του ρεύματος τους!

Η προσωρινή διαταγή συζητήθηκε από το δικαστήριο το οποίο και την απέρριψε ενώ προσδιόρισε τη συζήτηση της κύριας αίτησης για τις 9 Οκτωβρίου 2017.
Δικηγόρος για λογαριασμό της ΔΕΗ παραστάθηκε ο κ. Γιώργος Μαυρομάτης και για τη ΔΕΔΔΗΕ η κα. Κατερίνα Κυπριώτη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση για το ζευγάρι όλα ξεκίνησαν εξαιτίας της μεγάλης τους αγάπη για το νησί μας, οπότε και αποφάσισαν να αγοράσουν ένα ακίνητο και να κτίσουν εκεί ένα σπίτι.

Πράγματι το Νοέμβριο του 2009 αγόρασαν ένα οικόπεδο στ’ Αφάντου και καθώς ο πωλητής ήταν πολιτικός μηχανικός του ζήτησαν να επιβλέψει την κατασκευή ενός διώροφου σπιτιού στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Ωστόσο ο πωλητής ήταν και δημόσιος υπάλληλος και τους δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει και έτσι τους υπέδειξε άλλη συνάδελφό του.

Οι εργασίες του σπιτιού ξεκίνησαν στις αρχές του 2010 και ολοκληρώθηκαν  στο τέλος του 2016. Το χρονικό δε αυτό διάστημα το ζευγάρι των Ελβετών κατέβαλε όλα τα χρήματα που απαιτούνταν για την έκδοση των απαραίτητων αδειών αλλά και την έκδοση άδειας για ηλεκτροδότηση - ρευματοδότηση (εργοταξιακής παροχής), προκειμένου να ρευματοδοτηθεί το ακίνητό τους κατά το στάδιο των οικοδομικών εργασιών.

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν καταβάλλει προς τη ΔΕΗ και τα έξοδα που τους ζητήθηκαν για την εγκατάσταση στηλών προκειμένου να καταλήξουν τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στο σπίτι τους και ήδη έχουν εγκατασταθεί.

Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο για τους δύο συνταξιούχους Ελβετούς ήρθε πριν μερικές ημέρες οπότε και ήρθαν στο νησί μας και πήγαν να μείνουν σπίτι τους. Τότε διαπίστωσαν πως στην οικία τους δεν υπήρχε ρεύμα, διότι όπως τους ενημέρωσαν σχετικά, η διάρκεια παροχής του ρεύματος για εργοτάξιο είναι τετραετής και έχει λήξει!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ζευγάρι των Ελβετών (ο σύζυγος αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα υγείας) να βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς έχουν φτάσει σε ένα ξένο μέρος όπου ήρθαν να ξεκουραστούν, εν μέσω καύσωνα και να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, να προσπαθούν δε να βρούν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο ουδεμία ευθύνη  οι ίδιοι φέρουν.

Συγκεκριμένα το ζευγάρι των αλλοδαπών προσπαθούν μέσω της πρεσβείας τους και μεταφραστού που έχουν προσλάβει να συνεννοηθούν με την ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να γίνει η σύνδεση του ρεύματος, όμως τους ζητούν σφραγίδα της πολεοδομίας επί του στελέχους της οικοδομικής άδειας με επισημείωση ότι εγκρίνεται η οριστική ρευματοδότηση του ακινήτου.

Η πολεοδομία με τη σειρά της για να χορηγήσει την βεβαίωση αυτή τους ζητά υπεύθυνη δήλωση του επιβλέποντος μηχανικού με συγκεκριμένο περιεχόμενο, κάτι που δεν μπορούν να έχουν αφού ο μεν πωλητής – πολιτικός μηχανικός λόγω της ιδιότητάς του δεν μπορεί να το χορηγήσει και η υπεύθυνη πολιτικός μηχανικός του σπιτιού τους έχει προβεί σε παύση εργασιών!

Οι Ελβετοί τονίζουν στην ίδια αίτησή τους ότι για όλα αυτά, ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ίδιοι και για λόγους καθαρά τυπικούς δεν έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την οριστική ρευματοδότηση του ακινήτου τους.
Για τους λόγους αυτούς και ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να γίνει η επανασύνδεση της εργοταξιακής παροχής έως την εκδίκαση και έκδοση απόφασης επί της κύριας αίτησης που έχουν καταθέσει.