Πάνω από 500 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών στη Ρόδο!

Αγγίζει και τη Ρόδο το πανελλαδικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους παιδικούς σταθμούς αφού και εδώ…μερικές εκατοντάδες παιδιά μένουν δίχως voucher λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!

Για το θέμα αυτό, το οποίο αγγίζει πολλές οικογένειες στο νησί, μίλησαν χθες ο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και Προσχολικής Αγωγής κ. Γιάννης Κορωναίος μαζί με το στέλεχος της Διεύθυνσης, κ. Νικήτα Τσαβαρή, που επιμελείται το πρόγραμμα στην περιοχή μας.

Καταρχήν, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου είναι αρμόδια για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών και την υλοποίηση δράσεων που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, έχοντας την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών της, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών.

Με αφορμή, λοιπόν, τις δημοσιεύσεις και την ανάρτηση των πινάκων των ωφελούμενων από την ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», επειδή, όπως είπε, υπάρχει μία σύγχυση, θέλησε να ενημερώσει ότι η ΕΕΤΑΑ είναι ένας από τους φορείς υλοποίησης σύνθετων έργων τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως αυτό.

Δηλαδή της παροχής στους ωφελούμενους θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ΑμΕΑ σε αντίστοιχες δομές, ιδιωτικές ή δημοτικές, παρόχους θέσεων φροντίδας και φύλαξης παιδιών που έχουν δηλώσει συμμετοχή, με την έκδοση της αξίας τοποθέτησης, τα λεγόμενα voucher, δηλαδή το αντίτιμο το οποίο καταβάλλεται για λογαριασμό των ωφελούμενων κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης τους στις δομές.

Ωφελούμενοι/ες αυτής της δράσης είναι εργαζόμενες/οι, οι οποίοι είναι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, άνεργες/οι και οι οποίοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ. Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι των Δημοσίων και των Νομικών προσώπων τους καθώς και οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι αορίστου χρόνου των Δήμων και των Περιφερειών.

Η διαδικασία, λοιπόν, γι’ αυτή τη δράση άρχισε το Μάιο του 2017, δηλαδή πριν από δύο μήνες και ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΕΤΑΑ, την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μέσω πινάκων των δικαιούχων και μη δικαιούχων αξίας τοποθέτησης.

Αν κάποιος αναγνώσει τα στοιχεία, προκύπτει ότι για την περίοδο 2017-2018 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 147.773 αιτήσεις παιδιών έναντι 132.859 την περυσινή περίοδο, δηλαδή έχουμε μία αύξηση υποβολής αιτήσεων 11,23% και από αυτές κρίθηκαν έγκυρες οι 132.982. Με δεδομένο, όμως, την εγκριθείσα δαπάνη του προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά στα 205 εκατ. ευρώ, voucher λαμβάνουν μόνο οι οικογένειες των 92.231 παιδιών. Δηλαδή, ουσιαστικά 40 χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά θα μείνουν εκτός προγράμματος.

Όσον αφορά στις δομές του νησιού μας, από την ανάγνωση των πινάκων, για τις ιδιωτικές και δημοτικές δομές υποβλήθηκαν 1344 αιτήσεις, εκ των οποίων 105 απερρίφθησαν λόγω δικαιολογητικών, 799 λαμβάνουν voucher και 440 αιτήσεις ενδιαφερομένων, με πλήρη φάκελο, δεν λαμβάνουν το voucher λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως και πανελλαδικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβαρής, έδωσε κάποια σημαντικά στοιχεία:
Η Διεύθυνση κάθε χρόνο “τρέχει” το πρόγραμμα αυτό, έτσι και φέτος, έστειλαν τους πίνακες για τις δομές που θα μπουν στο πρόγραμμα, βγήκαν τα αποτελέσματα και σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες, φαίνεται ότι στο νησί της Ρόδου, από τα 799 παιδιά που θα μπουν στους παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα 531 είναι νήπια που μπαίνουν στους παιδικούς, 173 είναι βρέφη, 53 στα ΚΔΑΠ και 42 μπαίνουν στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράξενο είναι ότι ενώ έχουν πάρει voucher 173 βρέφη, οι δομές οι οποίες έχουν δώσει θέσεις συνολικά είναι 80. Δηλαδή, 93 βρέφη θα μείνουν εκτός, έχουν voucher, οι γονείς είναι ήσυχοι ότι θα βρουν δομή και θα ξεκινήσουν να ψάχνουν αφού δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα και δεν θα μπορέσουν να βάλουν το παιδί τους σε κανένα βρεφονηπιακό σταθμό!

Η ενημέρωση που έχουν από την ΕΕΤΑΑ είναι  ότι από τα βρέφη που θα μείνουν έξω θα γίνει μία ανακατανομή των voucher τέλος Σεπτεμβρίου και αν ουσιαστικά η διαδικασία γίνει όπως πέρυσι, θα βγει μία δεύτερη φάση τέλος Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με την ανακατανομή που θα γίνει για τα νήπια που υπάρχουν κενές θέσεις (σ.σ. αφού για τα βρέφη δεν υπάρχουν), το κόστος ουσιαστικά που θα χρειαστούν είναι 600 χιλιάδες ευρώ για το νησί της Ρόδου και πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να τα βρει από εθνικούς πόρους για να μπουν όλα τα νήπια στις δομές.

Ο κ. Κορωναίος πάλι, θέλησε να πει ότι, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, έχει αρχίσει πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της ΚΕΔΕ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ ρίχνει τις ευθύνες στους Δημάρχους επειδή δεν φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουν παιδικούς σταθμούς. Επίσης, η Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής κα Θεανώ Φωτίου, προς επίρρωση των παραπάνω, ρίχνει και εκείνη ευθύνες και με δηλώσεις της ανακοινώνει ότι το 2019-2020 θα φτιαχτούν νέοι παιδικοί σταθμοί.

Το θέμα είναι, όμως, όπως εξηγεί ο κ. Κορωναίος, ότι για τη φετινή χρονιά δεν τους λέει κανείς αν θα μπορέσουν να βρουν τους πόρους που χρειάζεται για να μη μείνει κανένα παιδί έχω από αυτές τις δομές.  Όσο αφορά στο Δήμο, είναι γνωστό ότι πέρα από τις όποιες επισκευές γίνονται στους υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς, έχει αναλάβει το κόστος λειτουργίας τους, όπως και όλοι οι Δήμοι, που από ένα πρόχειρο υπολογισμό κάθε χρόνο συνεισφέρει στη λειτουργία τους από ίδιους πόρους γύρω στα 400-450 χιλιάδες ευρώ.

Θέλησε, λοιπόν, να πει ότι μέσα από την ανάγνωση αυτών των αποτελεσμάτων εξάγονται κάποια συμπεράσματα: Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η αύξηση των αιτήσεων στο πρόγραμμα φανερώνει, με τον πιο σαφή τρόπο, τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι κατά δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, για ν’ απορροφηθούν όλα τα παιδιά, απαιτούνται έξτρα 95 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και είναι ευχής έργο να βρεθούν. Το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι μια ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν  και υπάρχει δυνατότητα-κάτι το οποίο θα το γνωρίζουμε στο τέλος Αυγούστου.

Κλείνοντας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός επειδή, όπως είπε, υπάρχει αναστάτωση σε άλλες περιοχές, ότι όσο αφορά στις δομές στο νησί μας, και τις δημοτικές και τις ιδιωτικές, υπάρχουν οι θέσεις που έχουν δηλωθεί στο πρόγραμμα για ν’ απορροφήσουν ειδικά τα νήπια, αλλά οι δημοτικές δομές έχουν τη δυνατότητα ν’ απορροφήσουν και όλους τους άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι θα είναι εκτός του προγράμματος με voucher.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης αλλά και τους πολίτες που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις δημοτικές δομές.
Σημειώνεται ότι αυτό αφορά στις δομές του Δήμου για τα νήπια και για τα ΚΔΑΠ αλλά όχι για τα βρέφη αφού εκεί υπάρχει θέμα δυναμικότητας.