ΔΕΥΑΡ: Ας σοβαρευτούμε λίγο… περισσότερο…

Πριν μία εβδομάδα δημοσίευσα ένα άρθρο για το θέμα της έλλειψης νερού και την σπέκουλα περί των ευθυνών. Μία σπέκουλα που επέρριπτε την ευθύνη στην Περιφερειακή αρχή για την λειτουργία του φράγματος Γαδουρά. Και εξιστόρησα όσο πιο απλά τα γεγονότα με την σειρά τους, χωρίς να επιρρίπτω ευθύνες σε κανένα.

Όποιος το διάβασε μπορούσε να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όποιος πανικοβλήθηκε αντέδρασε σε βαθμό που να μου επιβεβαιώσει τον τίτλο του άρθρου μου. Εγώ προσπάθησα συνοπτικά να εξιστορήσω τα γεγονότα της ύδρευσης του νησιού πηγαίνοντας πολλά χρόνια πίσω, αλλά κάποιοι έπιασαν τον εξονυχιστικό έλεγχο των λέξεών μου. 

Η ροδίτικη εταιρεία «ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» θεώρησε πως της αποδίδω ευθύνες και αποφάσισε να με εγκαλέσει με εξώδικη πρόσκληση να ανακαλέσω τις αναλήθειες που συμπεριέλαβα στο κείμενό μου. Με όσα, δε, αναφέρει στην εξώδικη δήλωση επιβεβαιώνει πλήρως τον τίτλο του άρθρου μου «Ας σοβαρευτούμε λίγο…», αφού ασχολήθηκε με τους τύπους κι όχι την ουσία.

Συγκεκριμένα την ενόχλησε το ότι έγραψα την εταιρεία ΑΚΤΩΡ με Ο, το ότι έγραψα ελεγκτικό συμβούλιο αντί του ορθού ελεγκτικό συνέδριο, το ότι έγραψα πως στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες, ενώ έλαβε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ και η  Κοινοπραξία με την επωνυμία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.– ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. –ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», ότι η Κοινοπραξία αυτή είχε έννομο συμφέρον να προχωρήσει σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ότι δεν ευθύνεται για την αργοπορία των δικαστικών αρχών.

Αναφέρει κι άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες, νομικού ενδιαφέροντος κυρίως και δικαιολογεί την δική της εμπλοκή ως απόλυτα νόμιμης. Θεωρεί, δε, το άρθρο μου ως συκοφαντικό, δυσφημιστικό και προσβλητικό για το πρόσωπο της, πιστεύοντας η τοποθέτησή μου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θίγει μόνο αυτήν, ή «δείχνει» μόνο αυτήν.

Έγραψα, λοιπόν εγώ:  «Πάμε να δούμε τι γίνεται με την έλλειψη νερού, στην πόλη της Ρόδου και σε όλο το νησί.

Το φράγμα Γαδουρά ξεκίνησε να κατασκευασθεί πριν είκοσι χρόνια. Από τότε η ΔΕΥΑΡ δεν πρόβλεψε ΤΙΠΟΤΑ. Ούτε την κατασκευή δεξαμενής ικανής να δεχθεί τον όγκο νερού του φράγματος. Δεν πρόβλεψε ούτε την ανάγκη υδροδότησης όλων αυτών των ξενοδοχειακών μονάδων της Νότιας Ρόδου.

Ούτε πήρε θέση για τον σχεδιασμό λειτουργίας του φράγματος, με αποτέλεσμα να αφήσει τον αγωγό να ξεκινά από το φράγμα και να φθάνει στην πόλη της Ρόδου, χωρίς αναμονές στην διαδρομή του κι έτσι δεν μπορούν να υδροδοτηθούν τα χωριά. Ακόμα και το διυλιστήριο κατασκευάσθηκε πολύ μακριά από το φράγμα (Χαράκι), που σημαίνει πως δεν μπορεί να δώσει νερό στα χωριά πριν από αυτό. (ευθύνη για αυτά έχει και η πρώην περιφερειακή αρχή του Γιάννη Μαχαιρίδη και φυσικά του συνεργάτη του Φώτη Χατζηδιάκου). 

Για τα είκοσι, λοιπόν, αυτά χρόνια κανένας δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για το φράγμα. Όλοι το θυμήθηκαν τώρα που δεν έχουν νερό. Και πάλι κανείς δεν βγαίνει να πει ότι και να λειτουργήσει το φράγμα, νερό θα πάρει μόνο η πόλη της Ρόδου και λίγο η Ιαλυσός και τα Κοσκινού. Στα χωριά θα παραμείνει το πρόβλημα. Τότε, ποιος θα φταίει; Πάλι η νυν περιφερειακή αρχή, που έχει αναλάβει εδώ και δυόμισι χρόνια την διοίκηση;»

Ο όποιος πρόλογος μου για σπέκουλα των διαδιδομένων για την έλλειψη νερού που θίγει εδώ την εταιρεία ΣΤΗΡΙΞΗΣ;

Και συνεχίζω την εξιστόρηση των γεγονότων: «Και πάμε πάλι από την αρχή. Η κατασκευή του φράγματος είχε σταματήσει, λόγω οικονομικής κρίσης και αδυναμίας της εργολαβικής εταιρείας να το αποπερατώσει. Η κυβέρνηση τότε έδωσε εντολή σε άλλη εταιρεία να συνεχίσει τις εργασίες έτσι ώστε να μην χρεωθεί το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιστρέψει όλο το ποσόν που δαπανήθηκε (170 εκατομμύρια ευρώ).

Η νέα περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου πίεσε στον βαθμό που μπορούσε για να τελειώσει το έργο, καταφέρνοντας το, παρά τις τρικλοποδιές που κάποιοι έβαζαν. Ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της ΕΕ, το νερό του φράγματος έπεσε πεντακάθαρο στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Και συνέχισε να πέφτει επί πέντε μήνες του 2016, λόγω της συμβατικής υποχρέωσης του εργολάβου.

Παράλληλα η Περιφέρεια ξεκίνησε την διαδικασία για την ανάθεση των εργασιών λειτουργίας του φράγματος, προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό. (Η ΔΕΥΑΡ μπορούσε να λάβει μέρος σε αυτόν, αλλά δεν το έκανε).Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μία ροδίτικη (ΣΤΗΡΙΞΙΣ) που συνεργαζόταν με μία από την Θεσσαλονίκη.

Επιλέχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΟΡ,  στην οποία μικρό ποσοστό έχει ο Μπόμπολας, (δεν έχει πλειοψηφικό πακέτο) που το όνομα του έχει επιλεχθεί για την συγχώρεση των αμαρτιών των βασικών υπευθύνων. Η συνέχεια θα ήταν απλή, αλλά η ροδίτικη εταιρεία προτίμησε να υποβάλει ένσταση για την αξιολόγηση της ΑΚΤΟΡ,  με αποτέλεσμα να παγώσουν οι διαδικασίες για ένα επτάμηνο. Σημειωτέον, πως η ροδίτικη εταιρεία γνώριζε πως το ελεγκτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει την απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας για την αναδοχή της ΑΚΤΟΡ και δικαιολόγησε την απόρριψη της ΣΤΗΡΙΞΗΣ ως ακατάλληλης για την ανάληψη των ευθυνών λειτουργίας του φράγματος.»

Εδώ με εγκαλεί να επανορθώσω πως δεν γνώριζε την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου και πως την νόμιμη ένσταση την έκανε η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε. Αυτά, όμως, ποσώς ενδιαφέρουν τον πολίτη που ρωτά γιατί δεν έχει νερό και κάποιοι «έδειχναν» την Περιφέρεια ως υπαίτια.

Η εξώδικη πρόσκληση καταλήγει πως πρέπει να δημοσιοποιήσω με διορθωτική έγγραφη δήλωση με την οποία θα ανακαλέσω το σύνολο των συκοφαντικών εις βάρος της εταιρείας ισχυρισμών μου.

Ανακαλώ, λοιπόν, από την παράγραφο «Η συνέχεια θα ήταν απλή, αλλά η ροδίτικη εταιρεία προτίμησε να υποβάλει ένσταση για την αξιολόγηση της ΑΚΤΟΡ,  με αποτέλεσμα να παγώσουν οι διαδικασίες για ένα επτάμηνο.

Σημειωτέον, πως η ροδίτικη εταιρεία γνώριζε πως το ελεγκτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει την απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας για την αναδοχή της ΑΚΤΟΡ και δικαιολόγησε την απόρριψη της ΣΤΗΡΙΞΗΣ ως ακατάλληλης για την ανάληψη των ευθυνών λειτουργίας του φράγματος.»  την λέξη αλλά και την πρόταση Σημειωτέον, πως… αναγνωρίζοντας πως το αλλά της προσδίδει μεγαλύτερη ευθύνη και πως το Σημειωτέον … είναι αναληθές αφού ισχυρίζονται ότι δεν το γνώριζαν. Το ότι δεν το γνώριζαν δεν σημαίνει πως έγραψα αναλήθεια, αφού το ελεγκτικό συνέδριο στην 135/2017 πράξη του Ζ κλιμακίου, αναφέρει: «Η 616/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά το μέρος με το οποίο αποφασίσθηκε ο αποκλεισμός της κοινοπραξίας από τον διαγωνισμό είναι νόμιμη,…»

Κατά τα άλλα θεωρώ ότι το κείμενο μου εξιστορούσε την σειρά των γεγονότων επιρρίπτοντας ευθύνες στους επί σειρά ετών εμπλεκόμενους στο πρόβλημα του νερού και κυρίως στην ΔΕΥΑΡ που δεν πρόβλεψε ΤΙΠΟΤΑ για μία πιθανή έλλειψη νερού.

Ας σοβαρευτούμε λίγο… περισσότερο…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Δημήτρης Τσοπανάκης
Περιφερειακός σύμβουλος