Μ. Κόνσολας: «Η κυβέρνηση δεν έχει αξιολογήσει τις συνέπειες των φορολογικών επιβαρύνσεων που επέβαλλε στον τουρισμό μας τα δύο τελευταία χρόνια»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την αξιολόγηση των συνεπειών των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό τα δύο τελευταία χρόνια, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αφορμή για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιβολή του φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από την 1-1-2018 και η πρόσφατη τοποθέτηση της Αν. Υπουργού Οικονομικών, κυρίας Παπανάτσιου, που υπεραμυνόμενη του νέου αυτού φόρου, δήλωσε ότι θα γίνει αξιολόγηση των συνεπειών της επιβολής αυτού του φόρου στον τουρισμό μας και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στο τέλος του 2018.

Ο κ. Κόνσολας παραθέτει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό μας τα δύο τελευταία χρόνια και τονίζει ότι για αυτές τις επιβαρύνσεις δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία αξιολόγηση, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, για τις συνέπειες στη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, αλλά και των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάλλει έναν ακόμα νέο φόρο στον τουρισμό χωρίς να έχει αξιολογήσει τις συνέπειες από την επιβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων της τελευταίας διετίας.

Δεν τους λέει τίποτα η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 6,5 % το 2016 και κατά 878 εκ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται με την υπερφορολόγηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Για κάποιους στην Κυβέρνηση ο τουρισμός είναι παράπλευρη απώλεια προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία έστω και για μία ημέρα παραπάνω».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Επίκαιρη έρωτηση

Προς Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

Η δυναμική του Ελληνικού τουρισμού είναι συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητά του. Το πρόσημο κάθε χρονιάς στον τουρισμό καθορίζεται από τα έσοδα και το 2016 καταγράφηκε, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μείωση των εσόδων στον τουρισμό κατά 6,5%, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 878 εκ. ευρώ μειωμένα έσοδα.

Από το καλοκαίρι του 2015, η Κυβέρνηση, έχει επιβάλλει μια σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν, που έπληξαν την ανταγωνιστικότητά του, όπως:

- Η αύξηση του το ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13% και στην εστίαση από το 13% στο 24%.

- Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

- Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

- Η αύξηση του φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα επιβληθεί ο φόρος διαμονής, με οριζόντιο τρόπο, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πρόσφατα, υπεραμυνόμενη της επιβολής του συγκεκριμένου φόρου, η Αν. Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση των συνεπειών της επιβολής και αυτού του φόρου στον τουρισμό μας και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στο τέλος του 2018.

Επίσης, δεν έχει γίνει, μέχρι σήμερα, καμία αξιολόγηση, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, των συνεπειών από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στο τουριστικό μας προϊόν εδώ και δύο χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Έχει αξιολογήσει τις συνέπειες από την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στο τουριστικό μας προϊόν τα δύο τελευταία χρόνια; Θεωρεί ότι δεν έχουν πλήξει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και ότι μπορεί να επιβληθεί ακόμα ένας νέος φόρος, όπως είναι ο φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ