Σεμινάριο παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής

Με τις καλύτερες εντυπώσεις, έκλεισαν οι εργασίες του 9ου σεμιναρίου παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στ’ Απόλλωνα της Ρόδου από 3 έως 8 Ιουλίου 2017, σε επιμέλεια του διακεκριμένου μουσικού-δεξιοτέχνη Μανώλη Καρπάθιου σε συνεργασία  με  το  Δήμο  Ρόδου, το  ΚΕΚ  Γεώργιος  Γεννηματάς, την  ΟΠΣ  Ρόδου  και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απολλώνων Ρόδου  "Νέοι  Ορίζοντες".

 


Στο σεμινάριο δίδαξαν, ο Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεώργιος Χατζηθεοδώρου(βυζαντινή μουσική σημειογραφία), ο Σπύρος Παπανικόλας(πολίτικο λαούτο), η Μαρίνα Μανωλάκου (παραδοσιακό τραγούδι κ μουσική αγωγή παίδων), η Χρυσάνθη Γκίκα (πολίτικη λύρα) και ο Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι και θεωρία παραδοσιακής μουσικής).

Πλήθος μαθητών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, τη Στερεά Ελλάδα, τη Ρόδο παρακολούθησαν τα μαθήματα που έγιναν στις αίθουσες του δημοτικού σχολείου Απολλώνων σε ώρες διδασκαλίας, ενώ τα απογεύματα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν και να δημιουργήσουν μικρά μουσικά σύνολα εμπέδωσης της μουσικής ύλης, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Έλαφος.

Την ημέρα άφιξης των μαθητών στη Ρόδο ο επικεφαλής του σεμιναρίου Μανώλης Καρπάθιος επισκέφθηκε και ευχαρίστησε για την ποικιλότροπη βοήθεια τους το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, , την πρόεδρο των ΚΕΚ κ. Γιασιράνη Χαρούλα καθώς και τον πρώην πρόεδρο κ Δημήτρη Τσοπανάκη.

Η επίσημη έναρξη του σεμιναρίου έγινε με αγιασμό, στο χώρο των μαθημάτων στ' Απόλλωνα, από τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, αποδεικνύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του και την αγάπη του στο έργο αυτό.

Στο περιθώριο του σεμιναρίου οι δάσκαλοι έδωσαν το παρόν σε δύο εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος. Μία στ' Απόλλωνα όπου συμμετείχαν στη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοαση από το Θάρρι TV και μία στην Παναγιά του Μπούργκου, στην παλιά πόλη της Ρόδου, με Μικρασιάτικα και Πολίτικα τραγούδια σε διοργάνωση του Δήμου Ρόδου, των ΚΕΚ Γεώργιος Γεννηματάς, του ΔΟΠΑΡ και της ΟΠΣ Ρόδου.

Επίσης δόθηκε και διάλεξη του Γεωργίου Χατζηθεοδώρου στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου άνω, με θεματολογία από την επιστημονική προσέγγιση της βυζαντινής μουσικής. Η οργάνωση της ομιλίας έγινε από τον π. Κάλλιστο Αναστασίου-πολύτιμο συνεργάτη του σεμιναρίου- σε συνεργασία με το σύλλογο ιεροψαλτών Ρόδου ''Ευάγγελος Μουτάφης''.

Ιδιαίτερη στιγμή του σεμιναρίου ήταν η επίσκεψη των μαθητών στο Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Θάρρι, όπου και φιλοξενήθηκαν για μια μέρα οι δραστηριότητες των μαθητών. Ο ηγούμενος π. Νεκτάριος Πόκιας μαζί με τους συνεργάτες του ξενάγησαν και περιποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέλη της αποστολής.

Η προσφορά του Δ.Σ. του Σύλλογο Απολλώνων, «εγγύηση» για την επιτυχία του σεμιναρίου

Καθ' όλες τις ημέρες του σεμιναρίου οι μαθητές και οι δάσκαλοι έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου, επισκέφθηκαν πρωτότυπες επιχειρήσεις τοπικού ενδιαφέροντος και αξιοθέατα του χωριού. Οι γυναίκες του χωριού πρόσφεραν εδέσματα σε πολλές περιπτώσεις καθώς και τα πρωινά φαγητά.

Οι Απολλωνιάτες επιβεβαίωσαν την φήμη τους ως φιλόξενοι και εγκάρδιοι. Τα σπίτια ήταν ανοιχτά, η ευγένεια απαράμιλλη, το ήθος ξεχωριστό. Αξίζουν πολλές ευχαριστίες στους φορείς του χωριού των Απολλώνων, στους εθελοντές , στους τοπικούς επιχειρηματίες, στις γυναίκες του χωριού, για την έμπρακτη αγάπη τους.
 


Ακόμα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμπράξουν με τους ντόπιους χωριανούς στο πανηγύρι του Αγίου Προκοπίου, ψάλλοντας στον εσπερινό και στον όρθρο και τραγουδώντας στη γιορτή μετά την ακολουθία.

Το θερινό σεμινάριο παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής σε επιμέλεια Μανώλη Καρπάθιου, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει φιλοξενήσει μαθητές από Ιαπωνία, Βαλκανική, Κύπρο, Ιταλία και έχει μια ιδιαιτερότητα που το κατατάσει στα εγκυρότερα του είδους. Είναι στοχευμένο στην Ελληνική παράδοση, στη διαδρομή της από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Οι καθηγητές που διδάσκουν είναι Έλληνες, με βαθιά συναίσθηση της αξίας των ελληνικών τοπικών παραδόσεων και με άριστη γνώση της ελληνικής βυζαντινής μουσικής γραφής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν ευαίσθητο εθνικά χώρο όπως είναι η Ρόδος και μάλιστα σε καιρούς που οι ισορροπίες με τη γείτονα χώρα είναι έθραυστες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Δήμο Ρόδου, στα ΚΕΚ Γεώργιος Γεννηματάς, στον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων, στην ΟΠΣ Ρόδου, στους χορηγούς επικοινωνίας ( Θάρρι TV, Ράδιο Λυχνάρι, Ροδιακή).

Και μια ευχή, του χρόνου ν' ανταμώσουμε πάλι με τους φιλόξενους και άδολους κατοίκους των Απολλώνων Ρόδου.