Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας

Στη Ρόδο διεξήχθη με επιτυχία το διάστημα από 7 έως 11 Ιουλίου το 29ο συνέδριο φιλοσοφίας με θέμα «Η Ηθική και πολιτική φιλοσοφία των Ελλήνων (από τους προσωκρατικούς μέχρι και τους νεοπλατωνικούς» που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Εταιρία Ελληνικής Φιλοσοφίας, το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού και την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 άτομα ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και είχε τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τη χτεσινή μέρα οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, να δούν τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του και να ζήσουν τη ροδίτικη φιλοξενία, ενώ την προηγούμενη μέρα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Λίνδο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χτες στην περιφέρεια για το θέμα η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος παιδείας και δια βίου μάθησης Χαρούλα Γιασιράνη αναφερόμενη στη διεξαγωγή του δήλωσε τα εξής:  «Διεξήχθη ένα πολύ σημαντικό συνέδριο το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιλογή της Ρόδου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου πέραν της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής της θέσης έγινε ειδικά λόγω της σχέσης που έχει η Ρόδος με τη φιλοσοφία και μάλιστα στα χρόνια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Το νησί υπήρξε ένα από τα μεγάλα κέντρα της ελληνιστικής πνευματικής ζωής ενώ επιπλέον υπήρχε και ένας σημαντικός λόγος που αποφασίσαμε στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να υποστηρίξουμε και να συνδιοργανώσουμε αυτό το συνέδριο.
Το έτος 2017 είναι έτος Δωδεκανήσου που ανακηρύχθηκε από την ελληνική βουλή και αποφασίσαμε να εντάξουμε και αυτό το συνέδριο στον εορτασμό του.

Στο συνέδριο ήρθαν άνθρωποι από τα τέσσερα σημεία της γής. Εκτός από τους ευρωπαίους καθηγητές και διανοούμενους ήρθαν σύνεδροι από τη Ρωσία την Αμερική, το Ιράν, την Ιαπωνία, την Κίνα την Κορέα, την Ταϊβάν το Τατζικιστάν την Ινδία κλπ.
Εμείς αναπτύσσουμε την κοινωνική διπλωματία και το κίνημα του φιλελληνισμού. Ένας σύνεδρος αυτού του επιπέδου που επισκέπτεται το νησί μας φεύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων, έχει γευτεί τη ροδίτικη φιλοξενία, τη γαστρονομία και φεύγει με γεμάτη ψυχή και την Ελλάδα στις αποσκευές του για να την πάρει στη χώρα του.
Αυτοί είναι οι καλύτεροι διαφημιστές μας και στοχεύουμε στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος των νέων φιλελλήνων».

Ακολούθως ο κ. Κωνσταντίνος Βουδούρης καθηγητής φιλοσοφίας του εθνικού και καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της διεθνούς εταιρίας ελληνικής φιλοσοφίας μίλησε για το συνέδριο που διοργανώθηκε στη Ρόδο λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι Έλληνες επικράτησαν στη θάλασσα με τις ναυτικές τους δυνάμεις και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα ενώ ακολουθεί το δεύτερο μεγάλο μας πλεονέκτημα ο πολιτισμός μας. Χωρίς τον πολιτισμό του παρελθόντος η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία. Δεν υπάρχει λαός και πανεπιστήμιο στη γη που να έχει σημασία και να μην κάνει Ελληνική φιλοσοφία.

Εδώ στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου υπάρχουν άνθρωποι όπως ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος και η σύμβουλος κα Γιασιράνη που αυτό το εκτιμούν και το προτάσσουν. Δεν αποσκοπούμε απλώς στο να έχουμε χρήματα, αλλά μεταδίδουμε και τον πολιτισμό. Όποιος έρχεται εδώ μαθαίνει και τι είναι ελληνικός πολιτισμός.  

Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε τις αξίες του ελληνικού πνεύματος, αυτό που υπηρετεί τον άνθρωπο και τον κάνει ευτυχισμένο. Έχουμε βαθιά γνώση της ελληνικής φιλοσοφίας και προχωράμε με αυτό το σκοπό.

Στο συνέδριο συμμετείχαν σπουδαίοι επιστήμονες παγκοσμίου φήμης καθώς και πολλοί νέοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν για πρώτη φορά στη Ρόδο και μάλιστα είπαν ότι θα ξανάρθουν. Όλοι οι σύνεδροι ήταν απολύτως ικανοποιημένοι.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Πουλάκος καθηγητής της ρητορικής και επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, επίτιμος πρόεδρος της εταιρίας και έλληνας της διασποράς, δήλωσε ότι έφυγε για την Αμερική το 1964 και τότε ήταν κάτοικος Ρόδου.

«Είναι πάντα συγκινητικό η επιστροφή στον τόπο μας. Το 2001 ήταν το δεύτερο συνέδριο της εταιρίας που διεξήχθη στη Ρόδο και τότε έφερα στη Ρόδο 25 άτομα είτε δικούς μου φοιτητές είτε συναδέλφους οι οποίοι όποτε με βλέπουν, αναφέρονται στην εμπειρία εκείνη. Τους έχει μείνει αυτό που γνώρισαν και είναι ανεξίτηλο.

Το ερώτημα που θέτω πάντα είναι τι είναι αυτό που κάνει τη Ρόδο να ξεχωρίζει; Τι την κάνει περισσότερο ελκυστική; Η ιστορία, το κάλλος του νησιού και ο πολιτισμός είναι κάτι το ξεχωριστό. Το 1964 είχε περισσότερο χώρο όμως σήμερα υπάρχει ένας συνωστισμός και έχει περιοριστεί η δυνατότητα συναντήσεων του περίπατου και της επαφής με το φυσικό περιβάλλον.

Περισσότερο αυτό που ελκύει είναι η ελληνική σκέψη στη γενέτειρα. Πολλοί από τους φοιτητές μου, ρωτούν πως είναι αυτός ο τόπος από τον οποίο γεννήθηκαν αυτές οι ιδέες και θέλουν να τον επισκεφτούν» είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος η κα Μαρία Βενετή Διδάκτορας της Φιλοσοφίας και μέλος του δ.σ. της εταιρίας, υπογράμμισε πως από όσους παρακολούθησαν το συνέδριο έχει να μεταφέρει τις καλύτερες των εντυπώσεων. «Στο φετινό συνέδριο συνέβαλαν πολλά πράγματα, όπως ο χώρος, η καλή διάθεση των κατοίκων και η ποιότητά του. Επί 29 χρόνια έρχονται οι ίδιοι σύνεδροι, αλλά ειδικά φέτος αισθανθήκαμε ότι ήταν η συνέχεια του συνεδρίου του 2001».