Τη Δευτέρα θα κριθεί η τύχη των συμβασιούχων

Καθοριστική για το μέλλον των συμβασιούχων της καθαριότητας στο Δήμο της Ρόδου, αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουλίου και εκεί…τους έδωσε ραντεβού η Δημοτική Αρχή για να τους ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει.

Οι συμβασιούχοι του Δήμου της Ρόδου, μετά την τελευταία συζήτηση στο δ.σ. όπου και έγινε γνωστή η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να καταγγείλει τις συμβάσεις τους επειδή έτσι υποχρεούται, όπως τονίστηκε, από το πρωί χθες βρέθηκαν στο Δημαρχείο όπου οι εκπρόσωποί τους και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο κ. Φώτης Μπακίρης καθώς και ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης, απόντος του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, είχαν συνάντηση αρκετής ώρας με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Ευγένιο Κορναρόπουλο, ενώ πληροφορίες τους θέλουν να συνομίλησαν τηλεφωνικά και με τον ίδιο τον Δήμαρχο.

Αρκετοί από τους συμβασιούχους περίμεναν για πολλή ώρα έξω από την πόρτα του Γενικού με έκδηλη την αγωνία στα πρόσωπά τους ενώ ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του δ.σ. Έτσι, οι συνδικαλιστές του Δήμου…τους έδωσαν ραντεβού τη Δευτέρα το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δ.σ.

Σε δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές του Δήμου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γενικό, εξήγησαν ποια είναι η κατάσταση και ότι το τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς θα φανεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακίρης, ανέφερε ότι, είχαν μια συνάντηση με τον Γενικό μετά από αίτημα της επιτροπής αγώνα να συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο, διότι η αγωνία πλέον και η αγανάκτηση των ανθρώπων αυτών όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει. Όπως είπε, οι άνθρωποι αυτοί,  ξαφνικά, χωρίς να φταίνε, απολύθηκαν, έχουν μείνει χωρίς δουλειά, πληρώθηκαν μόνο επτά ημέρες από τον Ιούνιο ενώ εργάστηκαν όλο το μήνα, δεν ξέρουν αν θα τους προσλάβουν και πόσους, μέρα με την ημέρα, η αγωνία και η αγανάκτησή τους κορυφώνονται και ήθελαν μία απάντηση από το Δήμο ή από το Γενικό για να τους πουν τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή.

Κατά τη συνάντηση, λοιπόν, που είχαν, χθες, με τον Γενικό τους ενημέρωσε ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι πρώτο θέμα οι συμβασιούχοι για να τους γνωστοποιήσει η Δημοτική Αρχή τι προγραμματίζει για αυτούς τους ανθρώπους μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις εγκυκλίους του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη για την «τακτοποίησή» τους και την υπογραφή των συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακίρη, η δική τους εκτίμησή είναι ότι, ακόμα και τώρα, ακόμα και με τη χθεσινή απάντηση που έδωσε το Υπουργείο προς την ΚΕΔΕ, δεν αποσαφηνίστηκαν πλήρως τα δύο-τρία «θολά» σημεία, με συνέπεια να είναι διστακτικοί κάποιοι Δήμαρχοι-ένας από αυτούς είναι και της Ρόδου-για το κατά πόσο θα προβεί στη σύναψη νέων συμβάσεων με όλους τους εργαζόμενους. Σ’ αυτό, όμως, δεν μπορούσε, βέβαια, να τους δώσει μία απάντηση χθες ο Γενικός.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντελλάκης θέλησε να επισημάνει ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. η συζήτηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και η απόλυση έπρεπε να γίνει, απλώς θεωρούν ότι έπρεπε άμεσα να ξαναγίνουν και όλες οι διαδικασίες για τις καινούργιες συμβάσεις.

Δηλαδή, η ενημέρωση που έγινε στο δ.σ. δεν υποδήλωνε κάτι για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής και θεωρούν ότι το σημαντικό είναι η ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το δ.σ. να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς. Η έμπρακτη απόδειξη, όμως, αυτής της στήριξης θα φανεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Σώματος, μια και τώρα έχει αρμοδιότητα βάσει της νομοθετικής ρύθμισης που ορίζει ως καθ’ ύλην αρμόδιο το δ.σ.
 


Ο κ. Ντελλάκης, μάλιστα, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό και ορισμένοι Δήμοι έχουν πάρει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση με το σωστό τρόπο, έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν επαναπροσλάβει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι φυσιολογικό η νομοθετική ρύθμιση να έχει ασάφειες και δεν μπορεί ένα δ.σ. αρχικά να ζητάει να γίνει Αυτοδιοίκηση και να έχει τον πρώτο λόγο σ’ αυτές τις προσλήψεις, αφού αυτό ακούστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ. για το θέμα.

Εκείνο που ζητούν οι συνδικαλιστές, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους, είναι αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν χρήση της νομοθετικής ρύθμισης και θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν παλεύουν για να γίνουν…μόνιμοι αύριο το πρωί στο Δήμο. Όπως εξήγησε ο κ. Ντελλάκης, θα κάνουν καταρχήν χρήση της νομοθεσίας που τους δίνει το δικαίωμα να επαναπροσληφθούν για το οκτάμηνο που αναφέρεται μέχρι ν’ ανοίξουν οι πίνακες του ΑΣΕΠ.

Η συζήτηση, όμως, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα πιστεύουν ότι θα είναι για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου καθώς είναι βασικό θέμα για τους εργαζόμενους οι θέσεις που θ’ ανοίξουν. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντελλάκης, δεν μπορεί να τους λένε ότι έχουν ιδιωτική εταιρία που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει το 50% της αποκομιδής και της σάρωσης στη Ρόδο και να λένε ότι χρειάζονται 70 άτομα. Από την πλευρά τους λένε ότι χρειάζονται 200 άτομα στον τομέα της καθαριότητας για να ξαναγυρίσει το έργο στο Δήμο από τις ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές είναι οι απόψεις τους και είναι ξεκάθαρες από την αρχή και πάνω σ’ αυτό θα πρέπει το δ.σ. να πει την πολιτική του θέση.

Ο κ. Μπακίρης, τέλος, εξήγησε ότι η νομοθετική ρύθμιση, όπως και η εγκύκλιος, αναφέρει ρητά δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι οι Δήμοι δεν θα μπορούν να προσλάβουν ξανά έκτακτους εργαζόμενους και δεύτερον δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν αδυναμία με ίδια μέσα. Αυτό για τους ίδιους σημαίνει πολλά γι’ αυτό και θεωρούν ότι πρέπει να προλάβουν πολλές καταστάσεις που βλέπουν να έρχονται.