Τραπεζάκια κάτω από το φίκο του Ακταίον

Την ενοικίαση κοινόχρηστου χώρου από το «Ακταίον» μόνο κάτω από το φίκο, όπως γινόταν «παραδοσιακά» και όχι έμπροσθεν της εισόδου του, αποφάσισε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ), έπειτα από μία…ζωηρή συζήτηση κατά την οποία το θέμα απέκτησε και πολιτική διάσταση!

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, όπως προβλέπεται, η Επιτροπή πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου εισηγήθηκε προς τη δημοτική κοινότητα Ρόδου ότι τόσο ο χώρος κάτω από τον φίκο, εμβαδού 120 τ.μ. περίπου, όσο και ο χώρος έμπροσθεν του «Άκταίον», στις καμάρες, εμβαδού 70 τ.μ., μπορεί να ενοικιαστεί.

Η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία είναι αρμόδια μια και το κτίριο θεωρείται μνημείο, ήταν αρνητική για το χώρο στις καμάρες. Έτσι, η γνωμοδότηση της δ.κ. ήταν να ενοικιαστεί ο χώρος στο φίκο και να εξαιρεθεί ο χώρος μπροστά από τις καμάρες.

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΠΖ, υπήρξαν έντονες διαφωνίες, ακόμα και μεταξύ μελών της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, το μέλος της ΕΠΖ, Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Πόκκιας είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος ως προς το να μη δοθεί ο κοινόχρηστος χώρος συνολικά και εξήγησε γιατί πρέπει να δοθεί. Όπως είπε, λοιπόν, ο σχεδιασμός της πόλης είναι αρμοδιότητα των δημοτικών συμβουλίων, όπως προβλέπει ο νόμος, και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ξεχωριστό πλακάκι που δείχνει τον κοινόχρηστο χώρο, υπάρχει μελέτη που έχει πληρώσει ο Δήμος η οποία δείχνει σαφώς, και για λόγους ισότητας και ισονομίας με όλους, πως είναι χωροθετημένος ο κοινόχρηστος χώρος.

Συνήθως αυτός ο κοινόχρηστος χώρος δινόταν είπε ο κ. Πόκκιας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι…ξαφνικά έπιασε ο πόνος την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων γιατί τα τραπέζια μπροστά στην είσοδο «χαλάνε» τις καμάρες. Όπως είπε, είτε θέλουμε να δούμε τι πραγματικά ενοχλεί και να το φτιάξουμε ή να φτιάξουμε θέμα από εκεί που δεν υπάρχει. Είπε, ακόμη, ότι αν τέτοιες αποφάσεις περνούν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου διότι, με την ίδια λογική, όπου έχουν εγκρίνει οι υπηρεσίες κοινόχρηστο χώρο θα μπουν σε μία Βαβέλ με τέτοιες αποφάσεις που εισηγείται η υπηρεσία. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Πόκκιας:

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η εισήγηση θα πρέπει πολιτικά να σταλεί πίσω ως απαράδεκτη. Είναι ξεχωριστοί οι χώροι, διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, είναι θέμα ισότητας και ισονομίας και επίσης είναι και θέμα τι μήνυμα εκπέμπουμε όσο αφορά στην επιχειρηματικότητα αλλά και όσο αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη αυτός ο τόπος».

Τότε, το λόγο πήρε ο εντεταλμένος σύμβουλος για τους κοινόχρηστους χώρους και πρώην Πρόεδρος της ΕΠΖ, κ. Γιώργος Κακούλης ο οποίος είπε ότι αυτό που επρόκειτο να αποφασίσουν ήταν για τροποποίηση κανονισμού και εάν υπήρχε και προβλεπόταν αυτός ο κανονισμός δεν θα το συζητούσαν. Αλλά κάνουν τροποποίηση του κανονισμού κοινοχρήστου που σημαίνει ότι δεν υπήρχε καθόλου και η Εταιρία κατέθεσε αίτημα που ζητούσε να ενοικιάσει χώρο και στην Πλαστήρα, την οποία και απέρριψαν τελείως.

Από εκεί και πέρα, είπαν να χωριστεί σε δύο τμήματα και να αποφασίσουν. Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν υπήρχε προκαθορισμένος κοινόχρηστος χώρος και παλαιότερα χρησιμοποιούσαν το χώρο κάτω από το δένδρο και όχι μπροστά από τις καμάρες καθώς και ότι το «Ακταίον» εποπτεύεται από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων επειδή θεωρείται Μνημείο.

Από την πλευρά του, το μέλος της ΕΠΖ, Αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου είπε ότι ο κοινόχρηστος χώρος ούτως ή άλλως παραχωρείται για μία σεζόν και ότι ισχύει αυτό το θέμα για την τροποποίηση του κανονισμού αλλά αυτό που κυριαρχεί όλων είναι το πολιτικό όργανο που είναι ο Δήμος. Για τον ίδιο, το θέμα είναι καθαρά αισθητικής, υπάρχει ο χώρος που διαχρονικά ο κόσμος καθόταν κάτω από το δένδρο και είναι θέμα αισθητικής αν δώσουν και εκείνον μπροστά από τις καμάρες.

Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ,  κ. Γιάννης Κούρτης, είπε ότι το «Ακταίον» ήταν ζημιογόνο γύρω στα 120 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και ήρθε κάποιος επενδυτής ο οποίος έριξε ένα τεράστιο ποσό για να το ανακατασκευάσει. Κατά τον ίδιο, λοιπόν, το θέμα είναι πολιτικό ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουν και την αισθητική του χώρου. Έθεσε, επίσης, και την οικονομική διάσταση, θυμίζοντας ότι ο Δήμος εισπράττει το 2% επί του τζίρου.

Το μέλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Τοκούζης συμφώνησε με τις απόψεις που διατυπώθηκαν, ωστόσο είπε ότι πάνω από τα οικονομικά του Δήμου βάζει την αισθητική και το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μεγάλο αύλειο χώρο και έτσι δεν συμφώνησε με την ενοικίαση του χώρου μπροστά από τις καμάρες αλλά μόνο για εκείνον κάτω από το δένδρο.

Ακολούθησαν, πάντως, υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον κ. Κακούλη και τον κ. Πόκκια, με τον πρώτο να λέει στον δεύτερο να μην τον κρίνει ενώ εκείνος του είπε να μην παραπληροφορεί όσο αφορά στο σχεδιασμό του Δήμου.

Έτσι, αφού ειπώθηκε ότι η εισήγηση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων βάσει του αρχαιολογικού νόμου είναι δεσμευτική η ΕΠΖ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της δ.κ., δηλαδή να δοθεί προς ενοικίαση ο χώρος κάτω από το φίκο αλλά να εξαιρεθεί εκείνος έμπροσθεν του «Ακταίον».