Ιταλοί διεκδικούν 3,5 εκατομμύρια απο εταιρεία της Λέρου

Με την υπόθεση αγωγής που έχουν καταθέσει δύο Ιταλοί οι οποίοι διεκδικούν το συνολικό ποσό των 3.420.000 ευρώ από τα υπόλοιπα μέλη εταιρείας  στην Λέρο, στην οποία ήταν μέλος ο πατέρας τους, θα ασχοληθεί το Φθινόπωρο το αρμόδιο δικαστήριο.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση που υπέβαλαν και οι δύο πλευρές κατά της απόφασης που λήφθηκε το Μάρτιο του 2017 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω σύμφωνα με την οποία η ανώνυμη εταιρεία στη Λέρο καλείται να καταβάλλει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ στα δύο αδέλφια Ιταλούς κληρονόμους, ως αποζημίωση για τα όσα ο πατέρας τους είχε προσφέρει ως μέλος της εταιρείας!

Η 60χρονη Ιταλίδα και ο 65χρονος αδελφός της είχαν προσφύγει διά των δικηγόρων τους Γιώργου Μαυρομάτη και Αλκαίου Σιβιτανίδη, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω διεκδικώντας (με δύο αγωγές τους) το συνολικό ποσό των 3.420.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές εν μέρει τις αγωγές και αποφάσισε να καταβληθούν από τα μέλη της εταιρείας το ποσό του 1.266.000 ευρώ για τον καθένα, δηλαδή συνολικά περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής. Επίσης με την ίδια απόφαση η εταιρεία καλείται να καλύψει και τα δικαστικά έξοδα.

Κατά της απόφασης αυτής τα μέλη της εταιρείας  διά του δικηγόρου τους κ. Παναγιώτη Αβρίθη άσκησαν έφεση, ενώ την ίδια διαδικασία ακολούθησαν και οι δύο αλλοδαποί σε μία προσπάθεια να διεκδικήσουν όλα τα χρήματα που ζητούν.

Η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις αγωγές που κατατέθηκαν, η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1992  με σκοπό μεταξύ των άλλων την ίδρυση και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία εκμεταλλεύεται έως και σήμερα στη Λέρο μια ξενοδοχειακή μονάδα - επιχείρηση επιπλωμένων δωματίων ενώ από το έτος 2008 λειτουργεί και στους Λειψούς μία δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα.  

Στην εταιρεία αυτή μέτοχος με ποσοστό 50% ήταν ο πατέρας της 60χρονης Ιταλίδας και του 65χρονου αδελφού της, γόνος αριστοκρατικής οικογενείας και αρκετά ευκατάστατος, ο οποίος και για αρκετά χρόνια την χρηματοδοτούσε με μεγάλα ποσά.

Ειδικότερα, όπως ισχυρίζονται στην αγωγή τους τα δύο τους παιδιά, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2001 μέχρι και τον Ιούλιο του 2008, ο Ιταλός πατέρας τους εισέφερε στην εταιρεία, πλέον των όποιων ποσών για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν, σημαντικά χρηματικά ποσά ως δάνεια, προκειμένου η εταιρεία να έχει ρευστότητα για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών της επιδιώξεων και για την ταμειακή διευκόλυνσή της. Τα ποσά των δανείων περιήλθαν στην εταιρεία μέσω καταβολών μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό που αυτή διατηρούσε σε τράπεζα της χώρας μας.

Όλα αυτά τα χρήματα τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 3.420.000 εκατ. ευρώ ουδέποτε επεστράφησαν στον Ιταλό, την όποια περιουσία του οποίου μετά το θάνατο του κληρονόμησαν η 60χρονη κόρη του και ο 65χρονος γιος του.Με την αγωγή τους λοιπόν τα δύο αδέλφια ως κληρονόμοι του Ιταλού ζητούσαν, να τους καταβληθεί εντόκως το ποσό αυτό από την εταιρεία και να κηρυχθεί η απόφαση η οποία θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή.