Γιάννης Πάππου:  Η φοροδιαφυγή συνιστά  αθέμιτο ανταγωνισμό

Yπαρκτό είναι και φέτος το πρόβλημα με την μη έκδοση αποδείξεων στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, γεγονός που εκτός των άλλων προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις τις έντονες διαμαρτυρίες των πελατών, ντόπιων και ξένων.

Τα τελευταία χρόνια πράγματι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία επί του θέματος αφού πολλοί πελάτες, απαιτούν την έκδοση αποδείξεων γεγονός που ως ένα σημείο έχει συμβάλλει στον περιορισμό του προβλήματος.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι σε όλα τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας υπάρχει «έλλειμμα» αποδείξεων πράγμα που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα των ελέγχων που και φέτος διεξάγονται με ιδιαίτερη ένταση. Ήδη από τους ελέγχους έχουν εντοπιστεί αρκετές παραβάσεις που δεν αφορούν πάντως την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου.

Η μη έκδοση αποδείξεων προκαλεί και τις διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου αφού θεωρούν ότι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από την κατάσταση αυτή πέραν του ότι «στοχοποιεί» το σύνολο των επιχειρηματιών των νησιών ως φοροφυγάδες, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ιστορικά και διαχρονικά είναι αντίθετο προς κάθε είδους φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς προς τους νόμους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» επισημαίνει σε δηλώσεις του προς την ΡΟΔΙΑΚΗ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου αναφερόμενος στο θέμα των αποδείξεων που ειδικά την θερινή περίοδο είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο για τις τουριστικές περιοχές.

Η επιχειρηματική μας κοινότητα, δεν αμφισβητεί  την αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και σε καμιά περίπτωση εν καλλιεργούμε την ατιμωρησία επισημαίνει επίσης ο κ. Πάππου  τονίζοντας όμως ότι «το Κράτος  οφείλει να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για τη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των επιχειρηματιών απέναντι στο παραεμπόριο, το παράνομο – πλανόδιο εμπόριο, την επαιτεία, «μάστιγες» για το υγιές επιχειρείν αλλά και για το σύνολο της εικόνας των νησιών μας.»

Επανειλημμένα, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και εγώ προσωπικά από τη θέση του Προέδρου, αναφέρει ο κ. Πάππου, έχουμε ζητήσει  την επαρκή στελέχωση όλων των ελεγκτικών αρχών αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως Λιμεναρχείο και Αστυνομία, που έχουν υπό την εποπτεία τους τον έλεγχο αλλά και την τήρηση της νομιμότητας στο  νησί μας.

«Ζητούμε επίσης την εξυγίανση και τη νομοθετική σταθερότητα του θεσμικού  και φορολογικού περιβάλλοντος  της Χώρας μας, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας  και να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού» αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.