Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχασε δυόμιση χρόνια σε χρόνο και πόρους

Για το σχέδιο και τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας, όταν γίνει κυβέρνηση, μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δήμο Ρόδου ο Τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

 Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που επισκέφθηκε το νησί μας  στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, αμέσως μετά την άφιξή του από τη Σύμη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχασε ήδη 2,5 χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα στη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών το οποίο έπραξε και στο παρελθόν.

Απέφυγε πάντως να δεσμευτεί για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αποκάλυψε ωστόσο ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχονταν ασφυκτική πίεση για την κατάργησή τους, όμως είχαν αντισταθεί σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «νιώθω ιδιαίτερη χαρά που για πολλοστή φορά επιστρέφω σε αυτό τον τόπο προκειμένου να έχω γνώση των προβλημάτων, να ακούσω ζητήματα και κυρίως να υπάρχει μια συνέπεια και συνέχεια η οποία χτίζεται μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο πέρασμα των ετών».

«Η Ελλάδα έχασε 2,5 χρόνια»
 Ο Τομεάρχης της ΝΔ έθιξε τρία βασικά ζητήματα για την οικονομία: «Πρώτο ζήτημα: Η Ελλάδα έχασε 2,5 χρόνια! Δυόμισι χαμένα χρόνια σε πόρους και σε χρόνο. Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση, η ανταγωνιστικότητά της επιδεινώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκαν, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν και υφίστανται ακόμη και σήμερα, δύο νέα μνημόνια υπεγράφησαν, το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών επιβαρύνθηκε και συρρικνώθηκε και οι φόροι αυξήθηκαν ιδιαίτερα σε περιοχές όπως αυτές που βρισκόμαστε σήμερα».

 Ο βουλευτής Φθιώτιδας υποστήριξε ακολούθως πως «αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που είχαν αρχίσει να δημιουργούνται το 2014, οπισθοχώρησε. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα με χαμηλότερη δυναμική και από χαμηλότερο σημείο αφετηρίας, να προσπαθεί να φτάσει εκεί που ήμασταν το 2014 και ακόμα να μην το έχει καταφέρει».

«Η σημερινή κυβέρνηση  δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση»
 Το δεύτερο ζήτημα που ανέπτυξε ο κ. Σταϊκούρας έχει να κάνει με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύτηκε η χώρα: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι επιστρέφουμε στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Σε ποια Ευρωπαϊκή κανονικότητα επιστρέφει η χώρα όταν η κυβέρνηση ψήφισε μέτρα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν ψήφισε μείωση του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων για μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου;

Αλήθεια σε ποια Ευρωπαϊκή κανονικότητα επιστρέφει η χώρα όταν η παρούσα κυβέρνηση ψήφισε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για διάρκεια πέντε ετών και αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, χωρίς υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, κάτι το οποίο οδηγεί σε διαρκή λιτότητα. Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Προτεραιότητα η μείωση των φορολογικών βαρών
 Η τρίτη επισήμανση του πρώην αν. υπουργού Οικονομίας ήταν ο άλλος… δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα: «Υπάρχει άλλος δρόμος; Ναι πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος αρκεί να υπάρχει μια συνεκτική οικονομική πολιτική με βασικούς άξονες: Την υλοποίηση εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν τους ρυθμούς μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα φέρουν ξένες επενδύσεις που θα στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσουν περιθώριο για περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Δεύτερος άξονας είναι η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μειώσεων φορολογικών συντελεστών. Ήδη έχουμε καταγράψει και παρουσιάσει ποιοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές που ζητούμε άμεσα να μειωθούν. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των μεσομακροπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό θα δώσει το περιθώριο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει ακόμη περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές.

Επίσης προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι στο οποίο υστερεί η σημερινή κυβέρνηση, από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα οι οποίες έχουν διογκωθεί, με την πιστωτική επέκταση και τέλος με την βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημόσιου χρέους.

Τελευταία προτεραιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Με έμφαση στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές, στις νέες πηγές επένδυσης όπως είναι η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η παιδεία.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»
Την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει, κάτι το οποίο έδειξε και στο παρελθόν με την πολιτική της στον τομέα της οικονομίας, εξέφρασε σε σχετική ερώτηση που του έγινε ο κ. Σταϊκούρας: «Ναι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι σε τομείς όπως αυτούς που σας ανέλυσα, είχαμε αποτέλεσμα.

Όπως για παράδειγμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εμείς το κάναμε το 2014. Ήμασταν οι μοναδικοί που το υλοποιήσαμε από την αρχή των μνημονίων. Μειώσαμε επίσης τον ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ δώσαμε και κοινωνικό μέρισμα. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι πιστεύει στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και την υλοποιεί».

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που καταργήθηκαν για την Ρόδο, την Κάρπαθο και άλλα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Σταϊκούρας είχε χαρακτηριστικά: «Ισχύουν οι δεσμεύσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης. Εκεί μιλήσαμε για συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση των επιχειρήσεων έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Αυτό ισχύει για τους προσεχείς 12 μήνες. Γενικότερα όμως η στόχευσή μας θα είναι μια και μοναδική. Η μείωση των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές».
 
Οι πιέσεις των δανειστών
Τέλος ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ αποκάλυψε και τις πιέσεις που δέχονταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τους δανειστές: «Τέτοια θέματα στα οποία υπαναχώρησε η σημερινή κυβέρνηση είχαν τεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τη δέχονταν ως επιθυμία των δανειστών και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Την επιθυμία να γίνει ταμείο αποκρατικοποιήσεων και «κόφτης» για τις δαπάνες τη δεχόμασταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Διαπραγματεύτηκε όμως και τα κράτησε. Άρα αυτό που τώρα έχει χαθεί από τα νησιά του Αιγαίου και το περνάει κανείς πλέον σχετικά εύκολα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κράτησαν. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι θέλεις ας πούμε να προστατεύσεις την επιχειρηματικότητα ως ένα κομμάτι της νησιωτικής πολιτικής. Η νησιωτική πολιτική θα είναι για εμάς μια από τις προτεραιότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, γιατί ο τουρισμός είναι βασική πηγή ανάπτυξης αυτής της χώρας».