Σύσκεψη για τη νησιωτικότητα και το λιμενικό σύστημα, στο υπουργείο Ναυτιλίας

Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και η αναδιοργάνωση του Λιμενικού Συστήματος, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, είναι σε εξέλιξη η καταγραφή όλων των λιμανιών της χώρας, των χαρακτηριστικών και των αναγκών τους, ενώ έχει ζητηθεί προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης προτάσεις για μικρά λιμενικά έργα (ύψους μέχρι 100.000 ευρώ) προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να αλλάξει η καθημερινή κίνηση πολιτών και επισκεπτών.

Συμφωνήθηκε να γίνει μία ιεράρχηση των αναγκαίων έργων ανά λιμάνι, με βάση και την ωριμότητά τους, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταχθούν οι νησιωτικοί λιμένες στον μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF)", σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών στην Βαλέτα (Μάλτα), ώστε να γίνει πράξη η εδαφική συνοχή για τις νησιωτικές περιοχές που έχουν αυξημένο κόστος ζωής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήδη από το 2015 έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που απορρέουν από αυτή ως βασικό κριτήριο για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή είναι θετική στην κατεύθυνση αυτή.

Ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει κατηγοριοποίηση των νησιών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ώστε να γίνεται μια ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συντονισμό με την ΕΟΚΕ, την Επιτροπή των Περιφερειών, τους ευρωβουλευτές και τα νησιωτικά επιμελητήρια ώστε να αποτυπωθεί στα σχετικά κείμενα/οδηγίες η ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά, όπως και σε αποφάσεις Συμβουλίων Υπουργών για να τύχουν της απαραίτητης χρηματοδότησης που απαιτεί η κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Τόνισε πως έχει δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό momentum υπέρ της νησιωτικότητας, ωστόσο επιβάλλεται να τίθενται συνεχώς διεκδικήσεις. Έτσι εξετάζεται η ένταξη των νησιών στις κρατικές ενισχύσεις για μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων ζωτικής σημασίας, όπως και η σύσταση ταμείου εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης. Το άμεσο ζητούμενο είναι να οργανωθεί ένα λειτουργικό σύστημα μεταφορών που θα εξισορροπεί το υπερβολικά αυξημένο κόστος ανεφοδιασμού των νησιωτικών περιοχών.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η νησιωτικότητα και οι ορεινές περιοχές μπορούν να ενταχτούν στα ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά που είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων νέων χρηματοδοτήσεων, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη να βρεθούν κονδύλια για να αποκατασταθεί η σίτιση των σπουδαστών σε όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, η οποία κόπηκε το 2013. Όπως είπε πρόκειται για νέα παιδιά, από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, που έχουν υποστεί αδικίες. Είναι ένα ποσό περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που αφορά 4.500 σπουδαστές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι σε ΑΕΝ νησιωτικών περιοχών.