Κύκλωμα με κάμερες  θα τοποθετηθεί στο νεκροταφείο της Ρόδου

Στις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική κοινότητα Ρόδου για «να μπει τάξη» στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη, το οποίο πλέον κλείνει οριστικά για τα οχήματα ενώ θα τοποθετηθεί και κλειστό κύκλωμα με κάμερες, αναφέρθηκαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της, κ.κ. Μίλτος Παγκάς και Κώστας Στυλιανού αντίστοιχα.

Την κατάσταση που επικρατεί και τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν ανέλυσε ο κ. Στυλιανού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για το κοιμητήριο.

Όπως είπε, λοιπόν, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα παρακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατακρίνουν τη Δημοτική Αρχή για τις παρεμβάσεις που έκανε μέσα στο κοιμητήριο. Και θέλησε να εξηγήσει τα εξής για να γίνει κατανοητή η λειτουργία του:

«Είναι ένας χώρος ιερός, ένας χώρος που επισκεπτόμαστε τους δικούς μας που έχουμε χάσει και όχι ένας χώρος των πέντε λεπτών που τρέχουμε με το αυτοκίνητο μέσα, να πάμε ν’ ανάψουμε το καντήλι και να φύγουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Αν κάποιοι κύριοι και κυρίες θεωρούν ότι είναι υποχρέωση τα πέντε λεπτά που μπαίνουν μέσα με το αυτοκίνητο, τρέχοντας, ή με το μηχανάκι, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ως Δημοτική Αρχή αποφάσισαν καταρχήν να μειώσουν τις βρύσες από τις οποίες είχαν μεγάλες απώλειες μέσα στο κοιμητήριο σε καθημερινή βάση. Έτσι, από 90 που ήταν μειώθηκαν στις 51 αφού έτσι είχε βγει ο σχεδιασμός του κοιμητηρίου, ώστε όλα τα παρτέρια να έχουν νερό.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, σε κάποιους μπορεί να μην άρεσε αυτό αλλά το μέτρο πέρασε και εδώ και ενάμιση μήνα ούτε μία βρύση δεν έχει χαλάσει μέσα στο κοιμητήριο ενώ, πριν, είχαν καθημερινά δύο-τρεις βρύσες χαλασμένες.

Ακόμη,  τοποθετήθηκαν δύο μειωτήρες και μείωσαν τις βλάβες που είχαν, οι οποίες ήταν δύο με τρεις την εβδομάδα και έτρεχαν η ΔΕΥΑΡ και οι υπάλληλοι του Δήμου να τις αποκαταστήσουν. Είπε, λοιπόν, ότι αυτή η κατάσταση έχει λάβει τέλος καθώς εδώ και ενάμιση μήνα που τοποθετήθηκαν οι μειωτήρες δεν παρουσιάστηκε ούτε μία βλάβη.

Το τελευταίο μέτρο που ελήφθη, μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις που έκαναν και με τους πολίτες που καθημερινά μπαίνουν μέσα στο κοιμητήριο, είναι ότι τοποθέτησαν μπάρες στους διαδρόμους του για να αποφύγουν τα τροχαία ατυχήματα που γίνονταν στο χώρο.

Όπως είπε, υπήρχαν τροχαία ατυχήματα μέσα, όπως αυτοκίνητα…να έχουν ανέβει πάνω σε μνήματα, να έχουν χτυπήσει ανθρώπους και να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ακόμη ένα τελευταίο γεγονός ήταν όταν μπήκε μέσα στο κοιμητήριο αυτοκίνητο έχοντας τη μουσική στη διαπασών!

Για τις μπάρες που τοποθετήθηκαν υπήρξαν διαμαρτυρίες για τα ΑμΕΑ, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, γι’ αυτό και θέλησε να υπενθυμίσει ότι υπάρχει γραφείο το οποίο είναι ανοιχτό από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ν’ απευθύνονται εκεί όπου υπάρχουν υπάλληλοι για να τον εξυπηρετήσουν.

Όσο αφορά στα μπάζα μέσα στο κοιμητήριο αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης, θέμα που το τελευταίο διάστημα πήρε διαστάσεις, όπως είπε ο κ. Στυλιανού αυτό συνέβη επειδή τα μηχανήματα ήταν χαλασμένα και προσπαθούσε να τα επισκευάσει το Τροχαίο Υλικό. Μόλις τους ειδοποίησαν ότι είχαν φτιαχτεί, την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν τις εργασίες.

Την προηγούμενη ημέρα, όμως, κάποιος συμπολίτης μας δημοσιοποίησε ότι το κοιμητήριο έχει πνιγεί για τα μπάζα. Όπως είπε, δεν είναι έτσι αφού ήταν κάτι προγραμματισμένο από τη δ.κ. Ρόδου, καθημερινά είχαν επαφές με το Τροχαίο Υλικό και είχαν την αγωνία αφού το κοιμητήριο είναι μία μικρή κοινωνία και μπαίνουν καθημερινά χίλια με δύο χιλιάδες άτομα.

Αυτή τη στιγμή, το κοιμητήριο είναι καθαρό, προσπαθούν να φέρουν ένα αυτοκίνητο για να το έχουν μόνιμα πλέον μέσα ώστε τα μπάζα που βγαίνουν από τις εκταφές να μαζεύονται σε ένα χώρο και να έρχεται το αυτοκίνητο μία ή και δύο φορές το μήνα, και να τα μαζεύει για να μη δημιουργείται αυτή η εικόνα στους διαδρόμους.

Μάλιστα, είπε ότι είναι κατανοητά τα παράπονα των πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν έχουν τέσσερις κηδείες την ημέρα, με δύο υπαλλήλους και δύο εργάτες σε ένα κοιμητήριο 8,5 στρεμμάτων με 5.500 μνήματα, αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία που έχουν ν’ ανταποκριθούν, τη στιγμή μάλιστα που οι υπάλληλοι του κοιμητηρίου είναι μόλις έξι.

Θεωρεί, πάντως, ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο αφού από τη Δευτέρα πιάνει δουλειά η Εταιρία για να τοποθετήσει το κλειστό κύκλωμα με τις κάμερες, στον προαύλιο χώρο του κοιμητηρίου, το οποίο θα ελέγχεται από το γραφείο ανά πάσα στιγμή. Όπως είπε ο κ. Στυλιανού, έχουν παρατηρηθεί πολλές φθορές και αφαίρεση αντικειμένων από τα μνήματα (σ.σ. σταυροί, αγαλματίδια κτλ.) και μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι, πέρυσι, βρέθηκε ένας σταυρός και ένα αγαλματίδιο στη Σύμη (!) από τάφο στη Ρόδο!

«Εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το χώρο εκεί μέσα και όποιος μπαίνει να τον σέβεται. Όποιος θέλει να πάει στο πεντάλεπτο μέσα για ν’ ανάψει το καντήλι του δικού του ανθρώπου, ν’ αφήσει το αυτοκίνητό του απ’ έξω και αντί τα πέντε λεπτά να προγραμματίσει τα δέκα λεπτά», είπε ο κ. Στυλιανού.

Παράλληλα, καθαρίζουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του κοιμητηρίου, όπως και στον Άγιο Δημήτριο, όπως εκεί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τους ΡΟΜΑ.
Μάλιστα, μόλις φτιάχτηκε το μηχάνημα, πήγαν και καθάρισαν το μαρμαρογλυφείο, παρουσία των ιδίων και της Αστυνομίας αλλά την επόμενη ακριβώς μέρα το βράδυ ξαναμπήκαν οι ΡΟΜΑ. Όπως επεσήμανε, αυτό δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, παρά μόνο ο καθαρισμός του χώρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι εδώ και τρία χρόνια οι ΡΟΜΑ τους ταλαιπωρούν καθημερινά και είναι αρμοδιότητα της Εισαγγελίας να βρεθεί μία λύση για να τους απομακρύνει από εκεί.

Ο κ. Παγκάς
Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος της δ.κ. ο οποίος είπε, καταρχήν: «Στα θέματα του κοιμητηρίου είμαστε και ευαίσθητοι αλλά και ιδιαίτερα αυστηροί γιατί, μια κατάσταση που είχε παγιωθεί χρόνια εκεί μέσα. έπρεπε ν’ αλλάξει και αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν από μία στιγμή στην άλλη. Κάνουμε βήμα-βήμα και προσπαθούμε για το δημόσιο καλό, όπως σε γενικές γραμμές το ίδιο κάνουμε και για ολόκληρη την πόλη».

Ο κ. Παγκάς θεωρεί ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και εξακολουθούν να παλεύουν και για να έχει φύλαξη το κοιμητήριο, αίτημα που έχουν καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό.
Ζητούν να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση για να έχουν security στην είσοδο του κοιμητηρίου από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφού είναι ανοιχτό για αρκετές ώρες, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο και πιστεύουν ότι θα το καταφέρουν και αυτό.

Όπως είπε, κανένας κανονισμός λειτουργίας κοιμητηρίου δεν αναφέρει ότι το αυτοκίνητο πρέπει να σταματήσει…πάνω από το μνήμα,  ν’ ανάψει το κερί του ο επισκέπτης και να φύγει πάλι με το αυτοκίνητο αφού γενικά απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Για το θέμα του πάνω κοιμητηρίου, ανέφερε ότι εξακολουθεί η ίδια κατάσταση και τους λείπει…το πηλίκιο και η στολή, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να απομακρύνουν τους ΡΟΜΑ από τα πάρκα, τους δημοτικούς χώρους και γενικά όπου πηγαίνουν. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η βοήθεια είναι μηδαμινή και φέτος, χωρίς αυτό να είναι μομφή κατά της Αστυνομίας, όπως είπε, αφού τα έχουν συζητήσει τα θέματα αυτά και αναγνωρίζουν την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που έχει.

Κλείνοντας, μίλησε για μία «πάλη με την καθημερινότητα» που γίνεται από την πλευρά τους, αφού οι ίδιοι προσπαθούν, κατά κάποιον τρόπο, να «αστυνομεύουν», με τις πενιχρές δυνάμεις που έχουν, ό,τι μπορούν. Και δεν είναι μόνο οι ΡΟΜΑ, είναι η άγρα πελατών, η καταπάτησης κοινόχρηστων χώρων κ.α. που προσπαθούν να “μαζέψουν” όσο είναι δυνατόν.