Ουσιαστική συνδρομή από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ποσό 1.460.000 ευρώ δεσμεύεται από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ώστε να διατεθεί σε πρώτη φάση για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν στην Κω μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε μετά την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, η οποία έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και μάλιστα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Σημειώνεται ότι το σώμα επρόκειτο να συνεδριάσει χτες με τηλεδιάσκεψη σε Ρόδο και Σύρο, όμως λόγω των εξελίξεων που σημειώθηκαν, πάρθηκε η απόφαση να συζητηθεί μόνο το θέμα της τροποποίησης για τη δέσμευση του ποσού, ενώ επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί η οικονομική επιτροπή να συζητήσει και να αποφασίσει για θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία για το νησί της Κω.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση απουσίαζε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιρίδης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, που μετέβησαν στην Κω για να συμβάλουν στο έργο της αντιμετώπισης των καταστροφών, μαζί με στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της διεύθυνσης Δωδεκανήσου.
Επίσης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση πάρθηκε η απόφαση να συνέλθει εκ νέου το σώμα την ερχόμενη Δευτέρα 24 του μήνα ώστε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τα χτεσινά θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία δε συζητήθηκαν.

Σε σχετική απόφαση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Κώστα Μπιζά αναφέρονται τα εξής: «Κατόπιν της διακοπής της συζήτησης των θεμάτων της 7ης συνεδρίασης λόγω των εκτάκτων γεγονότων που προέκυψαν από το σεισμό στη νήσο Κω της 21ης Ιουλίου 2017, έπειτα από πρόταση του Προέδρου και ομόφωνη απόφαση του Σώματος (άρθρο 15 του Κ.Λ.Π.Σ ΦΕΚ 2548/τ.Β/19-9-2012), σας καλούμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:30 με τηλεδιάσκεψη δυνάμει του άρθρου 6 παρ.9 του ν.4071/2012, στο Κατάστημα της Περιφέρειας στη Σύρο (Πλατεία Τσιροπινά) και στο Κατάστημα της Περιφέρειας στη Ρόδο (Πλατεία Ελευθερίας 1), με τα ίδια θέματα Ημερήσιας Διάταξης που περιελάμβανε η αριθ. 82291/6923/14-7-2017 πρόσκληση».

Όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Κω, διαβεβαιώνοντας ότι η περιφέρεια θα σταθεί δίπλα τους με όποιο μέσο διαθέτει.
Σημειώνεται ότι μεγάλες ζημιές υπέστη το λιμάνι της Κω και εκεί θα δοθεί βάρος, από τις υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται γρηγορότερα.

Ξέσπασε σε κλάματα  η Ε. Σβύνου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, πήρε το λόγο η σύμβουλος από την Κω Ειρήνη Σβύνου, η οποία ευρισκόμενη στη Ρόδο για τη συνεδρίαση μετέφερε την αγωνία και τον προβληματισμό των συμπατριωτών της.

Μάλιστα κατά την ομιλία της λύγισε και με λυγμούς, εξέφρασε τη συμπόνια της σε όλους τους Κώους που δοκιμάζονται λέγοντας με τρεμάμενη φωνή τα εξής: «Η Κως εκτός από προσφυγόπληκτη είναι και σεισμόπληκτη με ανεπανόρθωτη ζημιά. Η φύση πρέπει να είναι πιο ευμενής με τους ανθρώπους που παλεύουν και τους κατοίκους που προσπαθούν να είναι λεβέντες στον τόπο τους. Συγγνώμη…

Θέλω να ευχηθώ στους συμπατριώτες μου δύναμη και κουράγιο να δείξουν τη λεβεντιά της ψυχής τους και να κρατήσουν τον τόπο μας όρθιο».

Η κα Σβύνου ζήτησε να παρθούν γρήγορα αποφάσεις και να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία ώστε να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές, εκφράζοντας το παράπονό της για το γεγονός ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού!

Ανακοίνωση περιφέρειας
«Υπό τη σκιά του φονικού εγκέλαδου που έπληξε την Κω σε ένδειξη σεβασμού προς τους πολίτες και την τοπική κοινωνία, διεκόπη για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
➢ Λήφθηκαν μόνο οι απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
➢ Ενισχύθηκε ο κωδικός της Πολιτικής Προστασίας με τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος Δωδεκανήσου.
➢ Εξουσιοδοτήθηκε η Οικονομική Επιτροπή για τη διαχείριση του έκτακτου γεγονότος της Κω.

Με την προσοχή όλων  να είναι στραμμένη στην ανακούφιση των πληγέντων, στην ασφάλεια των πολιτών της Κω και στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ομαλότητας, συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη σε Σύρο και Ρόδο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με τα μέλη του να εκφράζουν τη θλίψη  και τη συμπαράστασή τους  στους πληγέντες από  το φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα το νησί του Ιπποκράτη.

Το Σώμα, σε ένδειξη σεβασμού στους πολίτες και την τοπική κοινωνία της Κω, που πασχίζει ακόμη να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, αποφάσισε τη διακοπή της συνεδρίασης για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, αφού προηγουμένως ενέκρινε εκτός ημερησίας διατάξεως και λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, την τροποποίηση του προϋπολογισμού  και του Τεχνικού Προγράμματος της Π.Ε. Δωδεκανήσου για την ενίσχυση του Κώδικα Πολιτικής Προστασίας και αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει την Οικονομική Επιτροπή σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του έκτακτος γεγονότων της Κω».