Καρδιοχτύπησε και η Ρόδος από τα 6,5 Ρίχτερ

Καρδιοχτύπησε και η Ρόδος  από τα 6,5 Ρίχτερ

Καρδιοχτύπησε και η Ρόδος από τα 6,5 Ρίχτερ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1042 ΦΟΡΕΣ

Αμέριστη η συμπαράσταση του δημάρχου Ρόδου

Η άμεση διενέργεια αυτοψιών σε όλα τα σχολικά κτίρια της Ρόδου, ήταν η πρώτη εντολή που έδωσε, χθες, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης του φονικού σεισμού στην Κω βρισκόταν στην επάλξεις μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι στο νησί μας δεν προκλήθηκε καμία ζημιά και για να δηλώσει τη στήριξή του στο δοκιμαζόμενο νησί της Κω, και με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Για τα σχολικά κτίρια
Εντολή διενέργειας άμεσης αυτοψίας σχολικών κτηρίων έδωσε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Υποδομών καθώς και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.

Ο κ. Χατζηδιάκος παρήγγειλε ενδελεχή έλεγχο στα σχολεία ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αναφέρει, συγκεκριμένα, στην εντολή που έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο Δήμαρχος, ο οποίος υπενθυμίζεται έχει και την ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών:
“Όπως γνωρίζετε, σήμερα (σ.σ. χθες) Παρασκευή και συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες περί τις 01:30 της 21ης Ιουλίου, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κω, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Ρόδο.

Εντέλλεστε με το παρόν για την άμεση σύσταση συνεργείων από μηχανικούς και τη διενέργεια αυτοψίας σε όλα σχολικά κτήρια καθώς και τα δημοτικά κτήρια σε χρήση (υπηρεσιών και παραχωρούμενα σε τρίτους), με σκοπό τον εντοπισμό στοιχείων που θα υποδεικνύον την ανάγκη περαιτέρω ενδελεχούς εξέτασης της στατικής επάρκειας κάποιων εξ’ αυτών.

Το έργο των παραπάνω συνεργείων πρέπει να έχει περαιωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ώστε οι απαιτούμενες μελέτες και εργασίες σε ό,τι αφορά στα σχολικά κτήρια να ολοκληρωθούν, στο μέτρο του δυνατού, πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου”.
Σχετικά ο Δήμαρχος ενημέρωσε και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, από τις οποίες και ζητά αντίστοιχη ενημέρωση για τυχόν βλάβες ή ζημιές που έχουν υπόψη τους. Αναφέρει στη σχετική επιστολή του:

“Όπως γνωρίζετε, σήμερα (σ.σ. χθες) Παρασκευή και συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες περί τις 01:30 της 21ης Ιουλίου, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Ρόδο.

Έχει ήδη δοθεί εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για την άμεση διενέργεια αυτοψιών στα σχολικά κτήρια της Ρόδου, με σκοπό τον εντοπισμό στοιχείων που θα υποδεικνύον την ανάγκη περαιτέρω ενδελεχούς εξέτασης της στατικής επάρκειας κάποιων εξ’ αυτών.

Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος και έχοντας υπόψη ότι τυχόν απαιτούμενες μελέτες και εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου, παρακαλούμε και για τη δική σας ενεργοποίηση και ενημέρωση μας, για στοιχεία που να υποδεικνύουν σχετικές βλάβες και ζημιές”.

Ο Δήμαρχος
Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης του σεισμού, ο Δήμαρχος Ρόδου βρισκόταν στις επάλξεις, έχοντας την πρώτη επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα και, στη συνέχεια, με τον Δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση. Εκείνα τα πρώτα λεπτά ήταν σημαντική η εκτίμηση της κατάστασης με τον Δήμαρχο της Κω να τον ενημερώνει για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος είχε νέα επικοινωνία με τον κ. Λέκκα και στη συνέχεια με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος βγήκε στην πόλη και πραγματοποίησε μόνος του αυτοψία σε κεντρικά σημεία προκειμένου να έχει ο ίδιος μία πρώτη εικόνα της κατάστασης και αν υπήρξαν ζημιές ή ακόμα και τραυματισμοί.
Η πρώτη του στάση ήταν, βέβαια, η Παλιά Πόλη, στη συνέχεια οι Μύλοι αλλά και οι πρόσφυγες στα σφαγεία, τους οποίους μάλιστα έβγαλε στην αυλή.

Η επικοινωνία του Δημάρχου είχε πάρει «φωτιά» με την Πολιτική Προστασία, τον Στρατηγό, τον Διοικητή της ΠΥΡ-από τον οποίο και είχε μία αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην Κω εκείνη την ώρα και, δυστυχώς, για τους δύο νεκρούς-ενώ συνεχίστηκε και η ενημέρωση από τον κ. Λέκκα. Με τον Δήμαρχο επικοινώνησε και ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Στεφανής ενώ συνομίλησε και με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Λίγο πριν από τις 4:00 τα ξημερώματα, ο κ. Χατζηδιάκος μετέβη στο Μέγαρο της Περιφέρειας μέχρι που το κλιμάκιο με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη αναχώρησε για Κω.

«Επειδή γνωρίζουμε ότι είμαστε σε μία σεισμογενή περιοχή, καλό είναι οι κάτοικοι να επιδεικνύουμε ψυχραιμία σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί οι επισκέπτες πανικοβάλλονται και μπορεί να τραυματιστούν για λόγους που δεν έχουν σχέση με το φυσικό φαινόμενο», δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος, παράλληλα, εφιστά την προσοχή όλων για τις εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πλήγμα στον τουρισμό.

Αμέριστη συμπαράσταση
Την αμέριστη συμπαράσταση όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής αλλά και του ροδιακού λαού στο δοκιμαζόμενο λαό της Κω, εξέφρασε ο κ. Χατζηδιάκος προς τον κ. Κυρίτση, όχι μόνο κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αλλά και με επιστολή που του απέστειλε χθες.
Ο Δήμαρχος θέτει στη διάθεση του Δήμου της Κω μηχανήματα του Δήμου της Ρόδου αλλά και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, με την οποία συναντήθηκε χθες, την οποία και έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής ώστε ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο να μεταβεί στο νησί της Κω για να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Αναφέρει στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο της Κω ο κ. Χατζηδιάκος:
“Αγαπητέ Δήμαρχε, φίλε Γιώργο,
σου μεταφέρουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των Ροδίων πολιτών και όλων των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου τόσο προς τη Δημοτική Αρχή Κω, αλλά και κυρίως προς το δοκιμαζόμενο λαό της Κω.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των δυο επισκεπτών στο νησί και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά τους. Ευχόμαστε επιπλέον ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες και κουράγιο στους πληγέντες πολίτες της Κω.

Τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αλλά και όλοι οι νησιώτες, δηλώνουν παρόντες και διαθέσιμοι να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούμε προκειμένου να συνδράμουμε ούτως ώστε η ζωή στο νησί να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην κανονικότητα. Όπως τηλεφωνικά συζητήσαμε, μηχανήματα του Δήμου Ρόδου, αλλά και δυνάμεις της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ είναι στη διάθεσή σου για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Δήμου Κω και των Κεντρικών Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας”.

Ενέργειες στη Ρόδο
Εκτός από την παραπάνω εντολή για τα σχολεία, χθε ελέγχθηκε ενδελεχώς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όλη η Μεσαιωνική Πόλη όπου δεν διαπιστώθηκε κάποια ζημιά.
Επίσης, ο κ. Χατζηδιάκος, πρόσφατα προχώρησε στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου ακριβώς για να επικαιροποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων φυσικών φαινομένων, όπως και για τη σύνταξη φακέλου ετοιμότητας για το Δήμο της Ρόδου σχετικά με χώρους συγκέντρωσης σε τέτοιες απευκταίες περιπτώσεις, επιθεωρήσεις δημοσίων κτιρίων κτλ.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου