Στέφανος Δράκος: «Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο»

Πολιτευτής της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα, πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Ρόδου, υπ. πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ρόδου. Διετέλεσε γραμματέας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, ενώ βραβεύτηκε και από τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο εκδοτικό οίκο “Taylor & Francis” για το επιστημονικό του έργο.

Ο λόγος για τον Δρ. Στέφανο Δράκο, που μιλώντας στην εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», αποκάλυψε πως ολοκλήρωσε επιτυχώς την επίπονη διαδικασία που αφορά στη συγκρότηση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ., καθώς και ότι στο πλαίσιο της επιστημονικής του δράσης, είναι συνδιοργανωτής και ομιλητής στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Υπολογιστικής Γεωμηχανικής (ComGeo IV) που πραγματοποιείται στην Ιταλία.

Ο Δρ. Στέφανος Δράκος, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, αναφέρεται στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στο πρωτοποριακό ρόλο του, στην ανάγκη όλοι στην τοπική Ν.Δ. να υπηρετήσουν την ενότητα, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, οι Δωδεκανήσιοι.

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι στέκονται δίπλα του απ’ όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ελλάδα και Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία αδιάκοπη οικονομική επίθεση. Οικογένειες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, ελεύθεροι επαγγελματίες γονατίζουν, εργαζόμενοι αγκομαχούν. Που οδηγείται αυτή η χώρα κε Δράκο; Υπάρχει δυνατότητα διαφυγής;

«Δυστυχώς όσο ακολουθείται λαθεμένο μείγμα πολιτικής, η διέξοδος των Ελλήνων από την οικονομική δυσπραγία, είναι αδύνατη. Η κατάσταση είναι γνωστή και με την παρούσα κυβέρνηση μη αναστρέψιμη (!)

Ο Ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες, γι’ αυτό θα ήταν ανέντιμο και προσβλητικό από μέρους μου, να προσπαθήσω να τον πείσω με ψέματα. Με αλήθειες λοιπόν. Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο και διαφυγή θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής.

Να αφαιμάξουμε εκείνους που δεν έχουν και να περιμένουμε να κερδίσουμε, είναι αδύνατο. Αυτό κάνει ο κος Τσίπρας. Συνεχώς ζητάει. Αύξησε τον Φ.Π.Α., αύξησε τους φόρους στους λογαριασμούς, αύξησε τους φόρους στους επαγγελματίες και ούτω καθεξής. Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύει - ανεπιτυχώς βέβαια - τους Έλληνες πολίτες.

Πετσόκοψαν τις συντάξεις και έδωσαν ένα «δωράκι» τις γιορτές που δεν ισούται ούτε με τις μειώσεις ενός μήνα. Υποστηρίζουν πως μείωσαν στους ελεύθερους επαγγελματίες - με πολύ χαμηλά εισοδήματα - τη μηνιαία δόση στο ΤΕΒΕ, αλλά τους τα παίρνουν διπλά από την αύξηση στη φορολογία και την 100% προκαταβολή φόρου. Δεν πληρώνουν συντάξεις, αλλά ούτε και εφάπαξ εδώ δύο χρόνια, αλλά υποσχέθηκαν την ελπίδα και την ανάπτυξη (!)

Αυτή είναι η πολιτική Τσίπρα. Πολιτική που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στην κατάρρευση, σε γκρεμό».

Η Ν.Δ. μπορεί να αλλάξει τα πράγματα; Μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες ημέρες;

«Η Ν.Δ. είναι παράταξη ευθύνης και το έχει αποδείξει.

Δεν υποστηρίζω πως δεν έχουν γίνει λάθη, πως δεν υπήρξαν παραλείψεις, αλλά ας μη γελιόμαστε, η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα, που λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας.

Μαγικά ραβδιά ωστόσο εμείς δεν έχουμε. Δεν θα βγούμε στις αγορές να τις χορέψουμε πεντοζάλη, όπως θα έκανε ο κος Τσίπρας. Αυτά είναι αισχρά ψεύδη.

Η Ν.Δ. με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με μία νέα δυνατή ομάδα που θα απαρτίζεται από άξιους και άριστους ανθρώπους και εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα επιδιώξει να αλλάξει τα πράγματα. Και αυτή την επιδίωξη θα την πετύχει.

Ήδη ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί για μείωση των φόρων κατά 1,9 δις ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν - όπως λέμε και στο πολιτικό μου γραφείο - εμείς μιλάμε με πράξεις.

Μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση του φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Αυτή είναι η πρόταση του προέδρου μας, αυτή είναι η πρότασή μας και καταγράφει ήδη και τη θετική απόκριση των αγορών.

Η Ν.Δ. επομένως, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, διότι μιλά με πράξεις».

Είδαμε πρόσφατα τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει τη δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Πως κρίνετε αυτή την ενέργεια;

«Είναι ότι πιο σωστό θα μπορούσε να πράξει. Επιλογή νέων στελεχών, με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Με στόχο την επιλογή των άριστων και όχι των αρεστών.

Ο πρόεδρος μας, επιτυγχάνει την αξιοποίηση άξιων στελεχών, άνοιγμα στην κοινωνία, κατάρριψη στεγανών, διεύρυνση της παράταξης.

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέτει μόνο ένα όριο, όριο αρχών, αξιών, ιδανικών. Κομματικά όρια και πολιτικά στεγανά, δεν γίνονται αποδεκτά».

κε Δράκο, βάσει των πληροφοριών μας, παρότι πολιτεύεστε ήδη, συμμετείχατε και εσείς σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα επιτυχώς. Ποιος ήταν ο λόγος;

«Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία, την οποία θα πρέπει να τονίσω - όπως ήδη αναφέρατε και εσείς - πως ολοκλήρωσα επιτυχώς.

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατό να ανακοινωθώ επισήμως στα νέα στελέχη της Ν.Δ., διότι έχω ήδη καταγεγραμμένη κομματική και πολιτική διαδρομή. Είμαι ήδη πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ήθελα να διαπιστώσω εκ των έσω την όλη διαδικασία.

Ανταποκρίθηκα λοιπόν στο κάλεσμα της Ν.Δ. για δύο λόγους, διότι πείστηκα από τη «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και επειδή ήθελα να γνωρίζουν οι Δωδεκανήσιοι - όσοι πιθανώς είχαν κάποια αμφιβολία - πως δεν ανήκω απλά στην κατηγορία των αρεστών, αλλά και στην κατηγορία των άριστων, εάν δηλαδή κάποια στιγμή πίστεψαν ορισμένοι το αντίθετο.

Εν ολίγοις, διατηρώ την ιδιότητα του πολιτευτή της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα, αλλά επιπρόσθετα έχω ολοκληρώσει επιτυχώς όλα τα στάδια μίας επίπονης διαδικασίας κρίσης και αξιολόγησης. Έχω λάβει και τυπικά το πράσινο φως, για την επόμενη μέρα της Ν.Δ. και αυτό φυσικά με τιμά, αλλά με γεμίζει και ευθύνη».

Εκτός από την ιδιότητα του πολιτευτή της Ν.Δ., έχετε υπηρετήσει το κόμμα από διαφορετικές θέσεις. Ήσασταν πρόεδρος στην Τοπική Οργάνωση Ρόδου Ν.Δ., υπ. πρόεδρος της ΝΟΔΕ κτλ. Τι έχετε αποκομίσει απ’ αυτή τη διαδρομή και ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στη βάση της Ν.Δ. σήμερα;

«Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω μόνο με μία λέξη.

Ενότητα και πάλι ενότητα.

Αυτό πρέπει να υπηρετούμε όλοι όσοι εκπροσωπούμε τη Ν.Δ. και μάλιστα αυτοί που έχουμε τιμηθεί από την κομματική βάση.

Δεν ξεχνώ να ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν, αλλά και να τους τιμώ. Και αυτό το ευχαριστώ δεν αφορά μόνο στη Ρόδο, αφορά στο σύνολο της Δωδεκανήσου.

Σας θυμάμαι όλους, τους νέους φίλους μου στην Κάρπαθο, αλλά και τους παλιούς στην Κάλυμνο, στους Λειψούς, στην Αστυπάλαια, όλους.

Σας θυμάμαι και σας ευχαριστώ».

κε Δράκο, είναι εύκολο κάποιος να πολιτεύεται; Να διεκδικεί την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα; Εννοώ εάν ανοίγουν εύκολα οι πόρτες, εάν υπάρχει πόλεμος εντός των τειχών;

«Τώρα μου βάζετε δύσκολα, αλλά ειλικρινά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία εκπαιδευτήκαμε για τα … δύσκολα (!), οπότε θα σας απαντήσω.

Προσωπικά έχω δεχθεί πόλεμο. Σκληρό, αδιάκοπο, ανελέητο και ύπουλο, αλλά με βλέπετε, είμαι εδώ, αντέχω. Και να σας πω κάτι, θα αντέξω (!)

Πολλές φορές κάποιος μπορεί να πιστεύει πως πρωταγωνιστεί σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τελικά το σενάριο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν κάποιος το αξίζει πραγματικά, όταν κάποιος το θέλει αληθινά, ακόμη και όλα τα «θηρία» να πέσουν πάνω του, ο κόσμος θα είναι εκεί, δίπλα του, να τον σώσει.

Κάπως έτσι, λειτουργεί και για μένα. Υπάρχουν οι πέντε, οι δέκα, οι είκοσι εάν το θέλετε, που θέλουν να φαίνονται πολυάριθμοι, αλλά είναι λίγοι. Οι πολλοί είναι οι πολίτες και αυτοί είναι η δική μου ανεξάντλητη δύναμη. Γι’ αυτούς αγωνίζομαι, για εκείνους εργάζομαι. Για τις απανταχού Δωδεκανήσιες και Δωδεκανήσιους. Αυτοί είναι η δύναμή μου και τους ευχαριστώ, ειλικρινά.

Οπότε ούτε φοβόμαστε, ούτε λυγίζουμε, ούτε εγκαταλείπουμε.

Πορευόμαστε μαζί».

Εκτός από την ενασχόλησή σας με την πολιτική και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Ρόδου, έχετε υπηρετήσει ως Γραμματέας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχετε εκλεγεί πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, ενώ καταγράφεται και μία λαμπρή επιστημονική διαδρομή. Πρόσφατα μάλιστα σας απονεμήθηκε από τον παγκοσμίως κορυφαίο ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο “Taylor & Francis” το “Engineering & Technology Readers Award 2016». Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

«Πρώτα απ’ όλα οφείλω να σας πω πως οι συνάδελφοι μηχανικοί αντιμετωπίζουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, αλλά γι’ αυτά εργάζεται ο σημερινός πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Τμ. Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός. Εγώ το μόνο που μπορώ να επισημάνω σε αυτή τη φάση, είναι πως ότι χρειαστούν θα είμαι δίπλα τους.

Σε ότι αφορά στην επιστημονική μου πορεία, θα ήθελα να σημειώσω πως στη ζωή ενός ανθρώπου, υπάρχουν και αυτές οι στιγμές που οι κόποι του, ανταμείβονται. Έτσι γίνεται στην πολιτική, όταν ο κόσμος μου σφίγγει το χέρι, με αγκαλιάζει, μου λέει ευχαριστώ. Έτσι γίνεται και στην επιστήμη όταν για παράδειγμα σε βραβεύει ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος εκδοτικός οίκος “Taylor & Francis”. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Όλα αυτά δεν χαρίζονται. Δουλεύω σκληρά.

Υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνω ούτε να κοιμηθώ, αλλά αυτή είναι η ανταμοιβή των κόπων μου και γι’ αυτό είμαι περήφανος.

Αφού όμως με ρωτήσατε, θα σας δώσω ακόμη μία είδηση. Σας αποκάλυψα ήδη πως ολοκλήρωσα επιτυχώς τα στάδια για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ., θα σας αποκαλύψω τώρα κάτι και για την επιστήμη μου.

Είμαι συνδιοργανωτής και θα είμαι και ομιλητής στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Υπολογιστικής Γεωμηχανικής (ComGeo IV), που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία από τις 2 έως και τις 4 Μαΐου 2018. Το Συμπόσιο, διοργανώνεται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους καθηγητές και σε αυτό συμμετάσχουν ως ομιλητές κορυφαίοι ακαδημαϊκοί. Περισσότερα θα ανακοινωθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Σας ευχαριστώ».