Ιαπωνικός «γίγαντας»  χτυπά την πόρτα  των ελληνικών υδατοδρομίων

Ο ισχυρός εμπορικός όμιλος Mitsui Co που αποσύρθηκε από την ΟΛΘ ενδιαφέρεται να ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις στην Ελλάδα από το φθινόπωρο και να επενδύσει σε ελληνική αεροπορική εταιρεία

Ενδιαφέρον για την έναρξη δοκιμαστικών πτήσεων υδροπλάνων από τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, εκδηλώνει η Ιαπωνική Mitsui Co, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες του κόσμου με έδρα το Τόκιο, ετήσιο τζίρο 39 δισ. δολαρίων και πάνω από 42.000 εργαζόμενους.

Αφού αποσύρθηκε από την διεκδίκηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, η Mitsui σε συνεργασία με την συγγενή εταιρεία Setouchi Holdings που αναπτύσσεται στον τομέα των κατασκευών, των χερσαίων και πλωτών μεταφορών, εμφανίζεται αποφασισμένη να επεκταθεί στην ελληνική αγορά μπαίνοντας στα ελληνικά λιμάνια μέσω των υδροπλάνων.

Οι Ιάπωνες παραμένουν «ζεστοί» για να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά, ωστόσο είναι σαφές ότι η θετική κατάληξη των επαφών περνά μέσα από την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που υπόσχεται να ολοκληρώσει αμέσως μετά το καλοκαίρι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Το νομοσχέδιο βρέθηκε αντιμέτωπο με νέες καθυστερήσεις μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου να σταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Μεταφορών και Κινητικότητας της Κομισιόν, από την οποία επιστράφηκε στα τέλη Μαίου (με αλλαγές που θα αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες πέραν του εμπορικού ενδιαφέροντος, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά μειοψηφικού αρχικά ποσοστού στην αεροπορική εταιρεία VIP πτήσεων «K2 Smart Jets», η οποία συμμετέχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ενός από τους δύο φορείς που θα αναπτύξουν τα νέο μέσο μεταφοράς στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει ανενεργό πτητικό έργο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί με την έναρξη της λειτουργίας των υδατοδρομίων και την έλευση των δύο πρώτων αεροσκαφών που σχεδιάζουν να φέρουν στην Ελλάδα την επόμενη Άνοιξη, οι Ιάπωνες. Το business plan της εταιρείαs προβλέπει για την επόμενη πενταετία 20 συνολικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 10 συζητείται να είναι τα Ιαπωνικά Kodak 10 θέσεων και τα υπόλοιπα, τα Καναδικά Twin Otter 19 θέσεων.

Πηγή: protothema.gr