Εσπερίδα ενεργειακής πολιτικής στη Σύμη

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέρα με την μέρα, υποκαθιστούν  στην παγκόσμια οικονομία και βιομηχανία, τα ορυκτά καύσιμα, η μετάβαση στη νέα εποχή της πράσινης οικονομίας  για τις κοινωνίες μας είναι δεδομένη.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ωθούν για την αντιμετώπισή της, την ανάπτυξη ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου που θα αποτελεί την λειτουργική βάση για την αξιοποίηση της καινοτόμας νέας τεχνολογίας. Η Ελλάδα ως κατεξοχήν παράκτια και νησιωτική χώρα κινδυνεύει άμεσα από τις περιβαλλοντικές βλάβες  που επιφέρει η κλιματική αλλαγή με αρνητικές επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο.

Ειδικά στην περιοχή μας, την νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο μας, το πόσιμο νερό, η διάβρωση του εδάφους, η όξινη βροχή και η ξηρασία μπορούν να αποτελέσουν την ταφόπλακα όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της «βαριάς βιομηχανίας» της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό. Τα παραπάνω αρνητικά με συντονισμένη δράση, όραμα και αλληλεγγύη ως τοπικές κοινότητες μπορούμε να τα ανατρέψουμε.

Με οργανωμένη συνεταιριστική επενδυτική πολιτική προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αντιμετώπιση των  παραπάνω αρνητικών φαινόμενων μπορούν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και ειδικά της παραμεθόριας νησιωτικής Ελλάδας.

Η πανέμορφη Σύμη μας δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία, για ενεργειακή αυτονομία, πρόοδο και ανάπτυξη, σε αυτήν τη κρίσιμη ιστορική συγκυρία, για αυτό και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων -ορόσημο του νησιού, στο Φεστιβάλ της Σύμης, στις 1 Αυγούστου και ώρα 19.30 μ.μ., στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Σύμης, συζητάμε, μαθαίνουμε και καθορίζουμε το μέλλον μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη του όμορφου τόπου μας.

Εισηγητές στην ελπιδοφόρα αυτή εσπερίδα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και κοινωνικά ενεργοί πολίτες από κάθε γνωστικό κλάδο που απαιτείται για την ανάδειξη και θετική αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα θα είναι κοντά μας η διακεκριμένη Καθηγήτρια Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. κυρία Τώνια Μοροπούλου, το ιδρυτικό μέλος του ήδη υφιστάμενου Ενεργειακού Συνεταιρισμού του νησιού της Σίφνου κύριος  Γιάννης Γκύλης, ο γνωστός νέος Δικηγόρος,Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και  Επιστημονικός Συνεργάτης του Wolfson College του Πανεπιστημίου του Cambridge κύριος Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο καταξιωμένος Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Μηχανολογίας-Μηχανικής του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Κατσαπρακάκης. Τον συντονισμό αλλά και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Σύμης έχει ο Μηχαναλόγος-Μηχανικός Παναγιώτης Μεγαλούδης. Να είστε όλοι εκεί για το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη και τα νησιά μας.