Η βράβευση της Δέσποινας Δελαπόρτα

Tης Πίτσας Χατζή

 

Μια αναγνώριση αλλά και υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στη γυναίκα- σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης της τοπικής κοινωνίας, επισημοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα στο Δημαρχείο της Ρόδου!

Σε μια λιτή και ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ.Μεγάρου ανάμεσα στις αρχές του τόπου, σε εθελοντές του Ε.Ε.Σ., στην οικογένεια της και πολυάριθμους φίλους της τιμήθηκε απο τον Δήμο με τιμητικό έπαινο για την πολυετή προσφορά της.

-Ποια είναι όμως η Θεσσαλονικιά Δέσποινα Δελαπόρτα που από επιλογή έχει πολιτογραφηθεί Ροδίτισσα;

-Πώς βρέθηκε στο νησί του ‘Ηλιου και πώς κατάφερε να γίνει σύμβολο αγάπης και προσφοράς της τοπικής κοινωνίας και τόσο αγαπητή;

- Η όμορφη Θεσσαλονικιά, είναι το 3ο παιδί του Μικρασιάτη Ζαχαρία Στεργιάδη και της Μακεδόνισσας Αθηνάς Μελεγκιώτου απο τη Νιγρίτα Σερρών!

Από πολύ μικρή έδειξε την φιλομάθεια της και τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες και έτσι από τα εννιά της χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με το πιάνο

Ιδιαίτερα εύπορη η οικογένεια της, καθώς ήταν γνωστοί και πετυχημένοι έμποροι χρυσού, με δικά τους χρυσοχοεία, δραστηριότητα που διατηρούν μέχρι σήμερα, δεν στέρησαν από τη μικρή Δέσποινα την αγάπη και το πάθος της για την μουσική, με αποτέλεσμα να σπουδάσει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και να πάρει από εκεί με άριστα το πτυχίο της ως καθηγήτρια πιάνου.

Η μητερά της Αθηνά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευαίσθητου και ανθρώπινου χαρακτήρα της καθώς από μικρό κοριτσάκι την έβλεπε καθημερινά να δραστηριοποιείται στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς και με προθυμία να προσφέρει την βοήθεια της σε συνανθρώπους της!

- Ο σπόρος στην ψυχή της μικρής Δέσποινας είχε ήδη πέσει και το έδαφος ήταν πλέον έτοιμο να υποδεχτεί τους καρπούς του!

- Μια μετάθεση ζωής!

-Το 1960 παντρεμένη πλέον με τον αείμνηστο Χρήστο Δελαπόρτα, τραπεζικό στο επάγγελμα επίσης Θεσσαλονικιό, βρίσκονται στο νησί του Ηλιου λόγω μετάθεσης του συζύγου.

Η ίδια έχει μια επιτυχημένη καριέρα ως καθηγήτρια πιάνου και πολλοί είναι οι καταξιωμένοι μαθητές της που βγήκαν από τα χέρια της και στη συνέχεια διέπρεψαν στην επαγγελματική τους ζωή!

-Άνθρωπος ευαίσθητος με έντονα καλλιεργημένο το στοιχείο της προσφοράς ήταν αδύνατον να μείνει αδιάφορη στην πρόταση που της έγινε το 1996 απο τα κεντρικά του Ε.Ε.Σ να αναλάβει την οργάνωση και επαναδραστηριοποίηση του τοπικού τμήματος στο νησί!

Ετσι ξεκίνησε άμεσα να λειτουργεί με εκπαιδευτές και εθελόντριες το τμήμα Νοσηλευτικής και μετά από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε και το τμήμα Σαμαρειτών!

Έργο επίπονο, δύσκολο, χρονοβόρο και χωρίς... ρεπό!

- Η Δέσποινα Δελαπόρτα κατάφερε με τον χαρακτήρα που διαθέτει, τον δυναμισμό και την αγάπη της να ηγείται του περιφερειακού τμήματος της Ρόδου είκοσι χρόνια τώρα, με απόλυτη επιτυχία!

Είναι αδιαμφισβήτητα μια χαρισματική πρόεδρος, η οποία εκτός από διάθεση για δουλειά... αμέτρητες ώρες,  διαθέτει ευγένεια, διακριτικότητα, δυναμισμό, αποφασιστικότητα, επιμονή, υπομονή, καλλιέργεια, προγραμματισμό, χιούμορ και φυσικά ισορροπίες!

Αγαπάει εξίσου όλα τα ορκισμένα με τον όρκο του Ερυθροσταυρίτη ...παιδιά της και δίνει την ψυχή της για την καλή λειτουργία των Τμημάτων!

-Τελειώνοντας αυτή την σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα της Προέδρου, θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερόμουν στη γυναίκα Δέσποινα!

Μια γυναίκα όμορφη, μπριόζα, γλυκειά, έξυπνη, με φινέτσα και έμφυτη αρχοντιά, που είναι πάντα περιποιημένη και δεν ξέχασε ποτέ στο πέρασμα των χρόνων ότι είναι και παραμένει γυναίκα όπως επίσης είναι μάνα, γιαγιά, φίλη, πρόεδρος... μα πάνω απ' όλα Άνθρωπος!

- Η οικογένειά της, οι κόρες της, τα 5 εγγόνια της και οι γαμπροί της που την λατρεύουν και την στηρίζουν με κάθε τρόπο, δηλώνουν υπερήφανοι και ευτυχισμένοι που την έχουν δίπλα τους και καμαρώνουν την κάθε της στιγμή!

-Εμείς όλοι οι Ερυθροσταυρίτες και των δύο Σωμάτων Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών είμαστε συγκινημένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της Προέδρου και της ευχόμαστε να παραμείνει όπως είναι, ακμαία, ακούραστη, ανθρώπινη και δίκαιη!

Να είσαι πάντα καλά και άξια αγαπημένη μας κυρία Δέσποινα, αγαπημένη μας Πρόεδρε!

Είσαι το πρότυπο μας!

Σε ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας που είσαι πλάι μας, είσαι φάρος και λιμάνι μας, μας δίνεις με την παρουσία σου και τον δυναμισμό σου αστείρευτη διάθεση προσφοράς και χαρίζεις ελπίδα και αισιοδοξία στη δύσκολη καθημερινότητα των συνανθρώπων μας!

Πενήντα εφτά χρόνια από επιλογή στη Ρόδο της καρδιάς και της ψυχής σου, 57 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας, στήσιμο οικογένειας και κοινωνικής προσφοράς σ'αυτό τον τόπο δεν είναι λίγα... είναι μια ολόκληρη ζωή!

Μια ηθική ανταμοιβή και μια αναγνώριση του έργου σου μέσα απ'αυτήν σου τη δικριση από τον Δήμο μας ήταν μια πράξη δικαιοσύνης και οφειλόμενη !

Ο σεβασμός δεν σου χαρίστηκε... τον κέρδισες μέσα από την πορεία σου!

Σε αγαπάμε και σε θαυμάζουμε!