Μια διαδρομή μέσα στην  αλμύρα και τους αιώνες

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του μία ανοιχτή εκδήλωση-Αναλόγιο με τίτλο «Ρόδος, Αιγαίο: Μια διαδρομή μέσα στην αλμύρα και τους αιώνες».

Συγκεκριμένα, το κοινό της Ρόδου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης τα αποτελέσματα του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής με θέμα «Ρόδος, Αιγαίο: Μια διαδρομή μέσα στην αλμύρα και τους αιώνες» με εισηγητή τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Γιάννη Τσιτσίμη, ενώ στο δεύτερο μέρος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τσιτσίμη «Ενοικιάζομαι και άλλα διηγήματα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ένεκεν» το 2013.

Ο Γιάννης Τσιτσίμης ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοεμφανίστηκε στα λογοτεχνικά πράγματα το 1996 με το βιβλίο «Ο ιερός πάτος του αγίου αλκοόλ» και έκτοτε έχει εκδώσει 8 βιβλία, ενώ άρθρα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε πολλές εφημερίδες, λογοτεχνικά έντυπα και περιοδικά.

Η παρουσίαση των κειμένων από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο έγινε σε μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα, στην οποία συνέβαλαν τόσο ο χώρος και η διάθεση των παρευρισκομένων όσο και τα ίδια τα κείμενα, τα οποία έγιναν μάρτυρες της πολύ όμορφης συνεργασίας που είχαν τα μέλη του εργαστηρίου τόσο μεταξύ τους όσο και με τον εισηγητή Γιάννη Τσιτσίμη.

Οι λογοτεχνικές αυτές δημιουργίες (ποίηση, πεζογραφία, πρόζα και παραμύθι) είχαν όλες επίκεντρο το παρελθόν και το παρόν του τόπου μας, ο οποίος αναδεικνύεται ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η  παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τσιτσίμη «Ενοικιάζομαι και άλλα διηγήματα» από τον ίδιο τον συγγραφέα και τη φιλόλογο Χάρι Κόντου, η οποία διάβασε και σύντομα αποσπάσματα από το έργο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας που διαθέτει το Κέντρο για συγγραφείς και μεταφραστές, ο Γιάννης Τσιτσίμης διέμεινε στον ξενώνα, προκειμένου να εργαστεί στη νέα του νουβέλα «Οι δύο αδελφές» και μάλιστα η βραδιά έκλεισε ιδανικά με το συγγραφέα να παρουσιάζει δημόσια για πρώτη φορά αποσπάσματα από αυτή τη νουβέλα του.

Επίσης, στην ομιλία του, ο Γιάννης Τσιτσίμης δήλωσε γοητευμένος από τους ανθρώπους που συνεργάστηκε και από το νησί, υποσχόμενος ότι θα ήθελε να ξαναέρθει και αυτή τη φορά να οργανώσει με το ΔΚΣΜΡ εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά.

Τα μέλη του εργαστηρίου που εμφανίστηκαν κατά σειρά ήταν ο Βασίλης Μαντικός, η Μαρία Μανιώτη, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, η Καλλιόπη Βουτζαλή, η Εύη Αντωνά, η Ευαγγελία Καβαλιέρου, η Ειρήνη Ντέλλα, η Τατιάνα Φραγκουλίδου, η Χάρις Κόντου και ο Αργύρης Κόσκορος, ο οποίος, ως στέλεχος του ΔΚΣΜΡ, ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ιδανικά ο Γιάννης Παπαθεοδώρου με τη μουσική του και η Καλλιόπη Βουτζαλή με τις εικαστικές της δημιουργίες, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα διαφορετικών τεχνών, όπως το τραγούδι, η φωτογραφία και η λογοτεχνία να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους εμπλουτίζοντας η μία την άλλη.