Ξεκίνησε η προετοιμασία για  τη διαγραφή των 32 εκατομμυρίων από τον Δήμο Ρόδου

Ξεκίνησαν την προετοιμασία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου για τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, καλεί τους πολίτες να εκμεταλλευτούν την ευεργετική διάταξη για τη ρύθμιση μέχρι εκατό δόσεις για τις υπόλοιπες οφειλές τους προς το Δήμο, οι οποίες φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ!

Οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο από παρελθόντα έτη ανέρχονται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ, αφαιρουμένων των 32 εκατ. ευρώ που είναι εκείνες από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., οι υπόλοιπες είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Διακοσταματίου, η διαγραφή θα γίνει με διαπιστωτική πράξη του δημοτικού συμβουλίου και θα αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές μέχρι  και την κατάργηση διά νόμου του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Μάλιστα, ήδη έχουν δώσει εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Πληροφορικής να συνεργαστεί με το ταμείο και με το Τμήμα Προσόδων, προκειμένου να γίνει η λίστα με τα ονόματα των οφειλετών και, στη συνέχεια, με εισήγηση της νομικής υπηρεσίας την οποία περιμένουν από τον προϊστάμενό της κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, και αφού πάρει αριθμό ο νόμος, δηλαδή γίνει ΦΕΚ-κάτι που πιστεύουν ότι θα γίνει μέσα την επόμενη εβδομάδα-θεωρούν ότι θα προλάβουν να φέρουν το θέμα της διαγραφής στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 4 Αυγούστου.

«Και έτσι κλείνει ο κύκλος μίας ολόκληρης ιστορίας εδώ», σχολίασε ο Αντιδήμαρχος, και δεν παρέλειψε να πει ότι η εκκρεμότητα αυτή με τις βεβαιωμένες οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. δημιουργούσε πρόβλημα αφού δεν μπορούσε να τις εισπράξει ο Δήμος ενώ οι πολίτες προσέφευγαν στα Δικαστήρια.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με τις απώλειες που έχει ο Δήμος, είπε ότι από τη στιγμή που ο φόρος κρίθηκε αντισυνταγματικός τελείωσε και τώρα πια δεν σχολιάζουν, αν και τόνισε ότι η απώλεια του εσόδου είναι τεράστια για το Δήμο.
Είπε, ακόμη: «Βέβαια, όπως έχω πει και άλλες φορές, η ζωή προχωρά και πρέπει να βρούμε τρόπους εναλλακτικούς για να έχει έσοδα η τοπική κοινωνία, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες. Και αυτό κάνουμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, και που το είχαμε εγγεγραμμένο εισπράτταμε πάρα πολύ λίγα και για πολύ μικρά ποσά, που δεν συνέφερε δηλαδή ο επιχειρηματίας να προσφύγει σε ένδικο μέσο».

Το δεύτερο σπουδαίο που πέρασε στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών προς το Δήμο. Τέτοιες είναι για τους κοινόχρηστους χώρους, το τέλος παρεπιδημούντων, ακαθαρίστων κτλ. αφού ο νόμος λέει όλες οι οφειλές.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο:
Οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπά τους που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, μπορούν κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη να ρυθμιστούν ως εξής:
Αν εξοφληθούν εφάπαξ, υπάρχει απαλλαγή των προστίμων και των προσαυξήσεων κατά ποσοστό 100%, εάν εξοφληθούν από 2 έως 24 δόσεις η απαλλαγή από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις είναι στο 80%, από 25 έως 48 δόσεις η απαλλαγή είναι στο 70%, από 49 έως 72 δόσεις στο 60% και από 73-100 δόσεις οι οφειλέτες απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις κατά ποσοστό 50%.

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι δεν το έχει διαβάσει, και περιορίστηκε στο να πει ότι κάθε νομοσχέδιο έχει και θετικά και αρνητικά και αυτή τη στιγμή δεν θέλει να το κρίνει. Ψηφίστηκε, θα δουν πως θα πάει και θεωρεί ότι, αυτές οι δύο διατάξεις, είναι καλές, δηλαδή ότι δίνεται μία λύση στο θέμα του ΔΗΟΠΦ.ΔΩ, από τη στιγμή που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο φόρος, για να ησυχάσει και ο κόσμος αλλά να ησυχάσουν και οι υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, είπε ότι η ρύθμιση σαφέστατα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλούν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να προσέλθουν για να κάνουν αυτή τη ρύθμιση. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από το Δήμο.